11 pénzkezelési tipp, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat

Ha a pénzügyi helyzetünk kerül szóba, a legtöbbször megijedünk. Kilátástalannak érezzük a jövőnket, komoly gondot okoznak a megtakarítások, a nem várt kiadásokról nem is beszélve. Fontos lenne viszont, hogy meg tudjunk állni a saját lábunkon és ehhez tudatosan alakítsuk ki a pénzügyi szokásainkat. Ehhez adunk tippeket.

Változtassuk meg a kommunikációnkat a pénzről!

A legtöbben rettegünk attól, hogy bekopogjunk a főnökünkhöz és fizetésemelést kérjünk, főleg, hogy sokunkat arra neveltek, legyünk diszkrétek, ha az anyagiakról van szó. Ezen érdemes lenne változtatni, hiszen fontos, hogy nyíltan tudjunk beszélni a témáról. Nem szabad tabusítani a pénzügyekkel kapcsolatos kommunikációt, főleg a mai világban, amikor szinte minden erről szól. Legyetek bátrak, és ha úgy érzitek, többet érdemelnétek, akkor harcoljatok érte!

Gondoskodjunk vésztartalékról!

Az életben számos váratlan eseménnyel kell szembenéznünk, kezdve az elromlott háztartási eszközöktől, az autót érintő kiadásokon át az egészségügyi kezelésekig. Tudjuk, hogy nagyon nehéz a havi kiadások mellett olyan dologra félretenni, ami reményeink szerint be sem következik majd, de higgyétek el, nagy biztonságot adhat a hétköznapokban, ha rendelkeztek egy kis – ilyen esetekre – félretett pénzzel.

Gondoljunk időben a nyugdíjra!

A világ azt diktálja, hogy éljünk a mának, de ha nem viselkedünk tudatosan a pénzügyeinkkel kapcsolatban, akkor kiszámíthatatlan időskor várhat ránk. Számos lehetőség van arra, hogy elkezdjetek takarékoskodni a nyugdíjas éveitekre, nézzetek utána többféle típusnak, és válasszátok ki a számotokra legmegfelelőbb formát!

Kezeljük teljesen külön a megtakarításainkat!

A tartalékainkat igyekezzünk úgy kezelni, mintha nem is léteznének! Lehet, hogy furcsán hangzik, de nagyon sokat számít, ha nem tartjuk mindig szem előtt az elkülönített összeget és főleg nem kalkulálunk vele a mindennapokban. A legjobb módszer, ha egyszerűen „elfelejtitek”, hogy van az a pénz.

Legyünk következetesek!

Nem szabad görcsösen minden egyes kiadott forint után azt éreznünk, hogy ezt félre kellett volna tennünk. Találjatok ki inkább egy fenntartható rendszert és gyarapítsátok havonta fix összeggel a perselyeteket! Motiváljátok magatokat azzal, hogy kiszámoljátok mennyi fog összegyűlni egy év alatt, öt év alatt, tíz év alatt… Ez egy jó gyakorlat arra, hogy kialakuljon egy megtakarítási magatartás bennetek és persze sikerélményetek is lehet a hónapról hónapra félretett pénz kapcsán.

Vásároljunk tudatosan!

Apróság, mégis nagyon sokat számít a mindennapokban az, hogy milyenek a vásárlási szokásaink. Érdemes hetente csak egyszer ellátogatni egy bevásárlóközpontba és nagyobb mennyiségben beszerezni az élelmiszert, valamint a háztartási árukat. Figyeljétek az akciókat, és ha tartsátok magatokat az előre megírt listához, hiszen így elkerülhetitek a felesleges költekezést. Ezzel a módszerrel sokkal többet takaríthattok meg, mintha minden nap beugranátok valamiért a boltba.

Vezessük a kiadásainkat, jegyezzük fel a terveinket!

Érdemes lehet előre megtervezni a pénzügyeinkkel kapcsolatos lépéseinket és rendszeresen vezetni a kiadásainkat is. Jelöljetek ki erre egy füzetet és havi szinten jegyezzétek fel a költéseiteket, bevételeiteket! A füzet másik felébe a jövőre vonatkozó elképzeléseiteket vázoljátok! A vizualizáció nagy segítség lehet ezen a téren is.

Új helyett válasszuk a használtat!

Ha vannak olyan barátnőitek, akikkel hasonló az ízlésetek, akkor szervezzetek időnként ruhacserés találkozókat! Ezzel sok különleges darabot megóvhattok a szemétbe kerüléstől, de letehetitek a voksotokat az újrahasznosítás mellett is. Ezen kívül vásároljatok használt ruha üzletekben és legyek tudatosak az öltözködésetek terén is. Inkább hordjatok változatosan egy tucat egyedi holmit, mint tároljatok egy egész gardróbnyi fel nem használt ruhadarabot.

Iktassuk ki a felesleges költéseket!

Reggeli a pékségben, ebéd a büfében, taxi hazafelé a színházból és sorolhatnánk a végtelenségig azokat a kiadásokat, amiket egy kis tudatossággal akár meg is spórolhatnátok. Lehet, hogy apró dolgok, de ha összeadjátok őket mondjuk hó végén, akkor akár komoly összegetek kaphattok. Ennek fényében rendelkezzetek a kiadásaitok felől!

Fizessünk készpénzzel!

Sok helyzetben hasznos a bankkártya használata, a készpénzes fizetéssel viszont sokkal jobban tudatosíthatjuk magunkban a vásárlásunk összegét. Amint fizikailag is látjátok, mennyit adtok ki a kezetekből, azonnal más érzés lesz fizetni. Nagyszerű pszichológiai hatással bír ez a módszer, ha éppen nincsen világjárvány.

Használjunk alkalmazásokat!

Manapság mindenre találhattok mobilos alkalmazást, így ha gondot okoznak nektek a pénzügyi kihívások, akkor válasszátok ezt a segítséget! Vezethetitek a havi kiadásokat, de beállíthattok számos hasznos emlékeztetőt is. Ha jobban szeretitek a modern eszközöket, akkor ez lehet a nektek való megoldás.

Nyitókép: Getty Images

(redonline.co.uk, herworld.com)