Nő fürdik Unsplash

Három testrész, amit sokan elhanyagolnak fürdés közben

A piszok és az esetleges szagok mellett komolyabb problémát is okozhat, ha fürdés közben bizonyos testrészeket elhanyagolunk.

Bele sem gondolnánk, mennyi kellemetlen problémát tud okozni, ha nem megfelelően tisztálkodunk: izgalmasabbnál izgalmasabb  elváltozások jelentkezhetnek azokon a bőrterületeken, amelyeket fürdés közben elhanyagolunk. 

Az interneten egyébként már régóta vitatott téma, hogy milyen gyakran, és milyen alaposan kellene fürdeni, ahogyan az is, hogy reggel vagy inkább este érdemes zuhanyozni. Vannak, akik eddig is nagy hangsúlyt fektettek a személyes higiéniára, és esküsznek a gyakori és alapos tisztálkodásra, míg egy másik tábor úgy gondolja, hogy a fürdést nem szabad túlzásba vinni. Úgy tűnik, hogy egyre több érv támasztja alá az előbbi álláspontot.

A fürdésnél leginkább elhanyagolt testrészek és a mikrobiom

Szeptember végén Keith Crandall, az amerikai George Washington Egyetem biostatisztika és bioinformatika professzora és kutatócsapata egy hiánypótló tanulmányt publikáltak. A mikrobiológiára specializálódott szaklapban megjelent kutatási eredmények rámutatnak, hogy a testünk különböző részein a bőrünk különböző mikrobiommal rendelkezik – azaz más és más természetesen előforduló baktériumok, vírusok és gombák vannak rajtunk testrésztől függően. 

A kutatásban, amiben 129 alany vett részt, azt vizsgálták a szakemberek, hogy a rendszeresen tisztán tartott testrészek (mint például az alkar vagy a vádlik) mikrobiomja mennyire tér el a három legjobban elhanyagolt testrésztől. Rájöttek, hogy a köldök belseje, a fül mögötti és a lábujjak közötti részek kevésbé voltak változatosak a rajtuk megtalálható mikroorganizmusok szempontjából, így ezeken a részeken nagyobb eséllyel alakulnak ki fertőzések, kellemetlen elváltozások.

Bebizonyították, hogy az olyan nemkívánatos mikroorganizmusok, amik akár egy egész bőrterület mikrobiomját megváltoztathatják, könnyebben elszaporodhatnak a test kevésbé száraz, olajosabb részein, ha azokat elhanyagoljuk tisztálkodás közben.

Ezekre a részekre fordítsunk nagyobb figyelmet

Fülek mögött

Hajmosás alkalmával biztosan sorra kerül rá, de egyébként sokaknak eszébe sem jut fürdés közben a fül mögötti részre időt fordítani, pedig a bőrgyógyászok szerint ennek is a mindennapos tisztálkodás részének kellene lenni. Ha valaki elhanyagolja a fül mögötti részt, felgyülemlenek a természetesen elhalt hámsejtek, olajok és külső szennyeződések, ami gyulladásos állapotot hozhat létre.

Bármelyik bőrgyulladásos állapot repedéseket okozhat a bőr természetes védőrétegén és fertőzéshez vezethet.

Akár seborrheás dermatitisz, az ekcéma egyik változata is kialakulhat ennek következtében, ami fehér vagy sárga bőrpelyhek leválását okozza a fejbőrön. Ha szeretnénk ezt megelőzni, fürdés közben szappanos vagy tusfürdős ujjakkal dörzsöljük meg a fül mögötti területet minden nap, hogy tiszta és egészséges maradjon a bőr. 

fürdés zuhanyzás szappan fürdőszoba kád unsplash

(Fotó: Unsplash)

Lábujjak köze

Ennek a területnek a mikrobiomja kissé különbözik az előzőtől, hiszen kevésbé olajos, inkább szárazabb típusú a bőr a lábujjak között, viszont sokkal jobban izzad, mint a fül mögötti fejbőr, így más következményekkel járhat, ha elhanyagoljuk tisztálkodás közben. Nem elegendő, hogy a fürdés közben lefolyó víz és tusfürdő nagy része a lábujjak közé is befolyik, szintén tanácsolt egyesével átdörgölni ezeket a részeket is az ujjainkkal. 

Az atlétalábnak nevezett betegség is kialakulhat, amely egy tipikusan lábujjak között előforduló gombás bőrfertőzés. Ettől akár kipirosodhat, hámlani kezdhet, kirepedhet és viszkethet is a lábfej.

Emellett fennállhat olyan fertőzések kialakulásának a kockázata is, amelyek feljebb terjedhetnek a lábon, behatolhatnak a nyirokcsomókba és akár a csontokba is, így nagyon extrém helyzetben különösen veszélyes állapotot idézhetnek elő. A cukorbetegeknek kiemelten fontos figyelni erre, hiszen az ő bőrük kevésbé ellenálló a hasonló fertőzésekkel szemben. 

A köldök belseje

Bár az előzőhöz viszonyítva kevésbé mondhatjuk veszélyesnek a köldök elhanyagolását, így is kellemetlen következményekkel járhat, ha nem mossuk meg minden nap, de legfeljebb kétnaponta. Szintén könnyen megrekedhetnek az elhalt hámsejtek és az izzadság is, mivel több gyűrődés is található a bőrön a köldök belsejében. És itt sem feledkezhetünk meg az olyan mikroorganizmusokról, mint a gombák vagy baktériumok. 

Ez a terület rendkívül irritálttá, fertőzötté, gyulladttá, pirossá, viszketővé, nyerssé válhat, sőt akár sebesedhet, vagy sárga kéreg is kialakulhat rajta.

Tehát azért nem árt, ha ügyelünk a tisztán tartására. A köldök belseje sem kíván semmilyen különös bánásmódot, csupán dörzsöljük meg belülről szappanos ujjal, majd vízzel öblítsük le. Az olyan eszközök, mint a fültisztító pálcika könnyen felsérthetik a bőrfelületet, ezért ha valaki ragaszkodna a használatához, csak óvatosan tegye. 

Kíváncsi vagy, mi történik, ha vizes hajjal fekszel le? Kattints, és kiderül!

Kiemelt kép: Unsplash