gazdagság, Getty Images

Erre figyelj, ha 2024-ben jobban szeretnél keresni

Ki ne szeretne jobb anyagi körülmények között, kényelmesebben élni? Úgy, hogy ne csak a számlák kifizetése ne okozzon gondot, de az sem, ha éppen kultúrára vagy utazásra kell költeni.

A mondás, miszerint a pénz nem boldogít, nem, vagy legalábbis nem így igaz. Az, aki volt már nagyobb pénzzavarban, amikor is úgy várta a fizetést, mint a messiást, vagy akivel megesett, hogy egyszer csak elkezdett a korábbinál többet hazavinni, és bizony hamar ráérzett, mennyivel jobb egy sokkal hosszabb takaró alatt nyújtózni, az pontosan tudja, hogy bár nem csak a pénz boldogít, rengeteget tud hozzátenni az ember hangulatához, ha van hova nyúlni.

De hogy a csudába kéne meggazdagodni, vagy legalábbis jobban keresni? Máshogy kellene dolgozni, vagy pályát kellene módosítani? Ha a legjobban fizető állások listáját böngésszük, sok olyan munkakör jön szembe velünk, ami szép summával kecsegtet, de ezek egy részével kapcsolatban kissé talán késői a pályaváltás. Bár nem lehetetlen, a magam részéről nehezen képzelem el például, hogy negyven felett fogorvosnak, utasszállító gép pilótájának, adattudósnak vagy épp befektetési brókernek képezzem át magam, viszont hiszek benne, hogy a szemléleten is rengeteg múlik. Azzal, ha akár jelenlegi munkakörünkben kicsit jobban pozícionáljuk magunkat, ha haladunk a korral, és igyekszünk felfrissíteni tudásunk az aktuálisan fontos készségekkel, sokat tehetünk személyes boldogulásunkért.

Ha szeretnénk jobb anyagi körülmények között élni, nem feltétlenül kell bankot rabolni, lelkünket eladni, de még éveket iskolapadban tölteni sem. Néhány apró változtatás abban, ahogyan a munkához, vagy munkakörünkben saját jelentőségünkhöz viszonyulunk, sokat tud segíteni.

Tartsunk lépést

Nem kérdés, hogy a kétezer-húszas években elengedhetetlen, hogy az ember nyitott legyen a technológia újdonságaira, és ahelyett, hogy félne tőlük, ő tegye meg az első lépést: nézze meg, hogyan használható a fejlődő technika saját munkája megkönnyítésére. Ha gazdag (vagy az élete bármely területén sikeres) szeretne lenni valaki, alapvető fontosságú, hogy a változásra rugalmasan reagáljon, és amennyire csak lehetséges, állítsa a technológiát a saját szolgálatába. Hogy személyes példát hozzak: újságíróként az AI térnyerése bizony elég fenyegetőnek tűnik, figyelembe véve, hogy a mesterséges intelligencia egy könnyed életmódcikket ma már bármikor könnyen össze tud dobni.

Félhetek is, hogy mi lesz, ha 1-2 év múlva nem lesz szükség a hozzám hasonlókra.

De ahelyett, hogy ezen aggodalmaskodnék, megpróbálom a magam malmára hajtani a vizet és megnézni, hol húzhatok én hasznot az AI térnyeréséből. Az interjúk lejegyzéséhez például jó ideje szintén AI alapú szövegátíró programot használok (ez, amennyiben érthetően tisztán a felvételen, az elhangzottakat néhány perc alatt „begépeli” nekünk), emellett előfordult már olyan, hogy séta közben, az üzenetküldő rendszer szöveges átíróprogramjába mondtam tollba egy-egy cikkötletet, vagy gondolatot, tegnap pedig egy hosszabb szöveget nem elolvastam, hanem takarítás közben (hello, láthatatlan munka) a szövegfelolvasóba másolva hallgattam meg. Ha forintosítani nem is tudom, az ilyen és ehhez hasonló technikák biztosan rengeteg időt spóroltak már meg nekem, amit pedig arra fordíthattam, hogy munkaidőmből többet, és így akár több pénzt hozzak ki. 

Személyes márka

Szakértők azt mondják, 2024-ben már nemcsak az számít, hogy mit tudsz, hanem az is, hogy ki ismer téged. Hiába rendelkezik ugyanis valaki egy-egy adott témában magas szintű szakértelemmel, ha ezt nem tudja megmutatni, széles körben demonstrálni, a fene megette az egészet. Főleg egy olyan világban igaz ez, amiben mások, sokszor kevesebb valódi tudás, de több önbizalom birtokában nagyon lelkesen helyezik magukat az önjelölt szakértő pozíciójába.

Ha értesz valamihez, fontos, hogy mutasd is meg tudásod a világnak, miközben ápold a kapcsolataidat is,

mert minél többször forog a neved egy adott téma említésekor, annál inkább alakul ki rólad a szakértőség benyomása. Mindez ráadásul nemcsak az úgynevezett magasan kvalifikált szakmák esetében igaz. Kenyeret sütni vagy autót szerelni éppen úgy magas szintű mesterségbeli tudást igényel, mint egy szerződéskötés. Akármi is a szakmád, ha a környezeted látja, hogy szereted, amit csinálsz, hogy képzed magad, és szívesen megosztod a tudásod másokkal, szakterületed valódi szakértőjeként kezd el kezelni. Gondoltál már például arra, hogy időnként posztolj egy-egy érdekes munkahelyi esetről, megoldott problémáról? Ez különösen akkor nagyon fontos, ha vállalkozó vagy, így magadnak szerzed az ügyfeleket. Ha rendszeresen raksz ki ilyen szakértői posztokat, sokkal könnyebben rád fognak találni a leendő ügyfelek.

siker sport bajnok

Emelkedj ki! (Fotó: Getty Images)

Fektessünk be!

Tudom, mi az első gondolatod ezeket a sorokat olvasva. Valami olyasmi, hogy jó vicc, mégis miből? Megértem, én is hasonlóképp reagáltam, amikor először olvastam erről. Az utóbbi időben viszont egyre több olyan cikk jött velem szembe, és egyre több olyan ismerősömmel beszéltem, akik kicsiben, de befektetésbe kezdtek, és ha kicsiben is, de szépen-lassan nyereségre tettek szert. Szakértők szerint 2024-ben már annyira sem érdemes a pénzen ülni, mint korábban, ellenben épp a gyorsan változó világban van értelme a megtakarítás akár csak egy egészen kicsi részét is valamilyen befejtetésbe fektetni. Mindehhez ráadásul szakértőnek sem kell lenni, mert egyre több az olyan szolgáltatást kínáló cég, akik egészen minimális összegek tőzsdei megforgatását kínálják azoknak, akiknek van lehetőségük legalább egy egészen kis pénzt kockára tenni. És hogy mit tegyünk akkor, ha nincs megtakarításunk? Fektessünk be időt! Ha heti 1-2 órát megpróbálunk félretenni arra, hogy az online ingyen elérhető, szakmánkba vágó tanfolyamok, workshopok valamelyikét elvégezzük, esetleg szakkönyvet olvassunk, új hobbit tanuljunk meg, néhány hónap alatt akár pénzre váltható tudásra is szert tehetünk. 

Munka, munka, munka

A végére maradt a legfontosabb. Az egyre nehezedő gazdasági helyzetben az ember könnyen elveszti a motivációját, és a reménytelenség érzése hatalmasodik el rajta: minek gürizni, ha a pénz csak egyre kevesebbet és kevesebbet ér?  Szakértők szerint viszont éppen a válsághelyzet és a kiszámíthatatlanság miatt van most itt az ideje a kemény munkának. Válságos helyzetek esetében (néhány szerencsés/gátlástalan kivételtől eltekintve) azok tesznek szert több jövedelemre, akik nemcsak valamilyen jó ötlettel tudnak előállni, de nem sajnálnak  abba akár másoknál sokkal több munkát befektetni. Akármilyen területen is dolgozol, szakértők azt javasolják, hogy 2024 legyen az az év, amikor igazán meghajtód a munkát, mert azok az alapok, amiket most fektetsz le, nagyon messzire vihetnek a következő, remélhetőleg nyugalmasabb években.

Érdekel, hogy melyek azok a munkakörök, amiket jó eséllyel tönkre fog tenni a mesterséges intelligencia? Ebben a cikkünkben részletesen írtunk a kilátásokról. 

Kiemelt kép: Getty Images