Attól, hogy az ember munkáját egyszer gépek veszik majd el, az ipari forradalom óta tart az emberiség, az utóbbi években pedig a mesterséges intelligenciával kapcsolatban van bennünk félsz: meddig marad meg az állásunk?

A folyamatosan változó munkaerőpiacon a jövőben is lesznek el- és feltűnő munkakörök, és nem csak az AI térnyerése kapcsán.

Az elmúlt évtizedekben hatalmasat fejlődött a mindennapjainkat segítő technika. Számtalan, korábban ember végezte tevékenységet ma már gépek csinálnak meg helyettünk, és becslések szerint, a ma még emberi munkatevékenységek mintegy 50 százaléka szintén automatizálható lenne, azaz a most még emberek végezte munka mintegy felét akár gép is csinálhatná. Ijesztően hangzik? 

Igen. Ugyanakkor a prognózisok szerint, pusztán ettől az érintett munkahelyek nem fognak eltűnni. Valószínűbb, hogy az automatizálás és

a mesterséges intelligencia inkább segíteni fogja a munkakörök specializálódását, hatékonyabbá teszi majd az emberi munkaerőt is, végső soron pedig sikeresebbé és produktívabbá a cégeket.

Ráadásul, ha egyes munkahelyek meg is szűnnek, az automatizálás és a mesterséges intelligencia által teremtett új lehetőségek más munkakörök megjelenéséhez is vezethetnek. Legalábbis ezzel nyugtatnak a hozzáértők.

Mi azért nem nyugszunk meg teljesen. Főleg azért, mert azt is ugyanők mondják, hogy a fentiek figyelembe vétele mellett is viszonylag pontosan megjósolható, melyek azok a munkakörök, amik hamarabb alakulnak majd át, és tűnnek el, mint mások. A megszűnő munkahelyek mindegyike számos közös jellemzővel rendelkezik: alacsony hatékonyság jellemzi őket, gyakran veszteségesek és egyszerűen automatizálhatók, emellett ingadozó (például szezonális vagy más tényezőknek kitett) az irántuk mutatott kereslet.

Mutatunk öt ilyen munkakör.

Utazásszervező/utazási ügynök

Ha meglep, hogy az online világban, a közvetlenül és néhány kattintással foglalható repjegyek és hotelszobák világában még létező munkakör az utazásszervezőé, nem vagy egyedül. Pedig még ma is jócskán vannak, főleg az idősebb korosztályból, akik utazásuk megszervezését utazási irodára vagy utazásszervezőre bízzák. Prognózisok szerint azonban ennek egy évtizeden belül vége, mert lassan már a legidősebb, de még utazó generáció is készségszinten, de legalábbis családi segítséggel jól használja az egyes programokat, az utazási irodák pedig olyan csetbotokat fejlesztettek ki, amelyek emberi munka nélkül állítják össze az utasok számára a legjobb ajánlatokat, és segítenek az utazás megszervezésében is. Ezzel együtt még hosszú az út addig, míg az utazásszervezésből végképp kikerül az emberi tényező.

Taxisofőr

Az önvezető autókkal kapcsolatos, rohamléptékű fejlődés valószínűsíti, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor a taxitársaságoknak nem lesz érdekük emberi munkaerőt alkalmazni. Inkább abba fektetnek majd, hogy autóparkjukat önvezető autókkal töltsék fel, ezzel is csökkentve a költségeket és pontosabbá, tervezhetővé téve a szolgáltatást. A kereslet (ami abból adódik, hogy sokakban még nagy a bizalmatlanság az önvezető autókkal kapcsolatban) meghagyhatja az ember által vezetett taxik piacát is, de valószínű, hogy ezek a taxik nehezen fognak túlélni, mivel az automatizálás le fogja szorítani a fuvarárakat is.

Bolti pénztáros

A nagyobb áruházakban, drogériákban már ma is mindennaposak az önkiszolgáltó pénztárak: 5-6 automata pénztárra mindössze egy emberi munkaerő kell, aki ha szükséges, segít a vásárlónak, vagy elhárítja a felmerülő problémát. Nem kétséges, hogy a technika fejlődésével (például azzal, ha a gépeket alkalmassá teszik az életkor ellenőrzésére is), egyre több helyen és egyre több pénztárost váltanak majd ki a masinák,

így ez a szakma könnyen lehet, hogy körülbelül 10 éven belül eltűnik.

Gyorséttermi szakács

A gyorséttermek nem szégyenlősek, ha arról van szó, hogy kivezessék az emberi munkaerőt és a lehető legnagyobb hatékonyságra törekedjenek. A legtöbb már átállt az önkiszolgáló terminálokra a rendelés felvételekor, így a következő logikus lépés a modern technika a konyhákba való átköltöztetése lehet.

Egyes vállalatok, különösen az Egyesült Államokban, már most elkezdték a munkaerő leépítését, és robottechnológiát alkalmaznak a hamburgerek és szendvicsek összeállításához. Idővel a helyi gyorsétteremben is csak egy maroknyi alkalmazott adja majd ki a robotok által készített rendeléseket, addig, míg őket is le nem váltják a gépek. 

mesterséges intelligencia

Megy a levesbe? (Fotó: Getty Images)

Adminisztrátor

Az adatrögzítői szerepkörök már most is veszélyben vannak, mert az ezekhez kapcsolódó tevékenységeket jelenleg is egyre inkább digitális eszközök végzik. Az automatizálás és a digitalizálás az elkövetkező évtizedben tovább fog finomodni, miközben az emberek iránti igény ezen munkák elvégzésére tovább csökken. 

És hogy melyek a leginkább AI és automatizáció-álló szakmák? Azok, amelyek jelentős mértékű és egyenlőre nem kiváltható emberi munkára támaszkodnak.  Szakértők szerint az ügyvédek, a HR-területen dolgozók, a szakképzett, kétkezi munkát végzők, az IT-elemzők és az orvosok túlélésére van most a legnagyobb esély.

Aggódnod kell?

Ha olyan munkát végzel, amelyet a következő évtizedben eltűnés veszélye fenyeget, természetes, hogy aggódsz. Szakértők ugyanakkor megnyugtatnak: nem eszik olyan forrón a kását. Nagyobb a valószínűsége azonban annak, hogy más munkakörbe helyeznek át, mint hogy konkrétan elveszted az állásod még akkor is, ha a fentebb felsorolt munkakörök valamelyikében dolgozol. Lehetőséget kaphatsz arra is, hogy ennek a folyamatnak a részeként új készségeket tanulj és fejleszd magad.

Próbáld pozitívan felfogni a változást, sőt, menj elébe. Keress olyan továbbképzést, ami, ha tényleg át kell nyergelned valami másra, kisegít majd a nehéz helyzetből. 

Kiemelt kép: Getty Images