bolyhos pulóver

Ezekkel a praktikákkal vedd fel a harcot a pulóverbolyhok ellen

Egy-két kiálló, kósza szösz még a kedvenc pulóverünktől is elveheti a kedvünket – de nem ezen a télen.

Kevés jó dolgot találni a téli szürkeségben, de a pihe-puha, meleg pulóverek bizony közéjük tartoznak (na jó, azért a meseszép havas úti célok is kárpótolnak). Különösen az ölelő kötött garbók a kedvenceink, melyekben szabályosan elbújhatunk, mintha csak takaróba bugyolálnánk magunkat – ezekben lesz a legjobb ücsörögni majd a karácsonyfa alatt is.

Ebbe az idilli képbe azonban hamar belerondíthatnak az anyagon elszaporodó, kiálló szövetbolyhok, melyek nem csupán esztétikailag rontják az összképet, de a tudat, hogy ott sorakoznak kedvenc pulóvereinken, még el is rontják a hangulatunkat viselésük közben. Ha a helyzet már elfajult, ideje bevetni a leghatékonyabb szöszeltávolítókat, melyekből szerencsére több alternatíva is a rendelkezésünkre áll. 

A legjobb a megelőzés

Ha nincs szösz, nincs is mit eltávolítani, így tehát az első és legfontosabb, amit a bolyhokkal szemben tehetünk, ha megelőzzük kialakulásukat. Amennyiben a megfelelő hőfokon mossuk ruháinkat, akkor az segíthet a lazább szőrszálak eltávolításában, de ehhez minden esetben követnünk kell a címkén feltüntetett kezelési utasításokat.

Van, hogy kézzel, langyos vízben és csak kímélő mosószerrel tisztíthatjuk pulóvereinket, de az áztatás is gyakori megoldás.

Mivel a szöszösödés elsődleges oka az anyag felszínének kopása, ezért amennyire csak lehet, igyekezzünk elkerülni a dörzsölődést. Ha egy mód van rá, tároljuk kifordítva, továbbá ne engedjük, hogy a táskánk, a hátizsákunk vagy egy durvább kabátbélés huzamosabb ideig irritálja az anyagot. 

A jól bevált fagyasztás

A fagyasztás nem csupán a könyvek fertőtlenítésénél működik, de a baktériumok mellett a makacs szöszök sem bírják túl sokáig a hideg hőmérsékletet. Ehhez elsőként hajtsuk össze a pulóvert, majd helyezzük egy jól zárható fagyasztózacskóba és tegyük minimum 3-4 órára a mélyhűtőbe. Kivételkor alaposan rázzuk ki a ruhát és teregessük a szárítóra. A fagyasztós-rázós módszer hatására a bolyhok egyszerre hullanak le, így nem kell egyenként vesződnünk velük – bár ha továbbra sem vigyázunk a pulcsira, akkor több alkalommal is meg kell ezt a ismételnünk ezt a folyamatot. 

Textilborotva vagy szösztelenítő

bolyhos pulóver

Fotó: Getty Images

Igen, tényleg van ilyen, ráadásul az elektromos szösztelenítő gép valóban hatékony – egyébként textilborotvaként is árusítják, melyből következik, hogy egyszerű, de vadiúj borotvával is el tudjuk távolítani a kiálló szálakat. Miközben az eszköz fejét végigfuttatjuk az anyagon, menet közben kapja le az apró kis bolyhokat a pulóverről, hála a különböző méretű pengéknek, melyek a folyamat közben össze is gyűjtik az elhullott szöszöket. Így már csak kiüríteni kell a kis szerkezetet, melynek manuális verziója a sokunk által használt roller szőrhenger. Ha ez utóbbi nem válik be, jöhet az elektromos nehéztüzérség.  

Elő a kisollóval

Ezt azoknak a biztos kezűeknek ajánljuk, akik szeretik maguk végezni a szösztelenítést, de leginkább tartanak attól, hogy az elektromos készülékek vagy a borotva túl nagy kárt okoznak a pulóver anyagában. Az ollóval óvatosan, egyesével választhatjuk le a szálakat, de ügyeljünk arra, hogy a szövet felületétől, biztonságos távolságból vágjunk, nehogy egy váratlan kézremegés lyukat vágjon kedvenc téli pulcsinkon. 

Habkő, nemcsak sarokra

Ki gondolta volna az érdes felületű, leginkább pedikűrözéshez használatos habkőről, hogy pulóvereinknek is jót tesz. A szemcsés textúra ugyanis megakasztja az összecsomósodott szálakat, és egy kis dörzsölős rásegítéssel el is távolítja azokat. Azért vigyázzunk, hogy ne dörzsöljük túl erősen, mert akkor nagyobb kárt okozhatunk, mint amekkora eredetileg volt.

Erre figyelj a következő vásárláskor

A mosáson túl már a boltban gyakorolhatjuk az elővigyázatosságot, ha kizárólag sűrű szövésű pulóvereket vásárolunk. A lazább kötések esetében nagyobb a valószínűsége a bolyhosodásnak, szemben a szoros kötéssel. Ugyanígy érdemes figyelni a pulóver anyagára is: vásárlás előtt tanulmányozzuk át a címkét, tekintettel az anyag összetételére, ugyanis a természetes és szintetikus szálak kombinációjából álló ruhák különösen érzékenyek. A legbiztosabb, ha 100%-ban természetes anyagú (pamut, gyapjú) fonalból kötött pulcsit vagy kardigánt választunk.

Ha egyetértesz azzal, hogy a bolyhosodásnál már csak a kellemetlen statikusság a rosszabb, akkor van egy jó hírünk. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan küszöbölheted ki már egyetlen alufóliagolyóval, hogy minden öltözködésnél égnek álljon a hajad. 

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu