öregségi foltok

Öregségi foltok a kézfejeden? Így halványíthatod őket hatékonyan

A speciális krémektől kezdve a szakszerű eljárásokig ezek a kezelések valóban segítenek az öregségi foltok látványának enyhítésében.

Az elmélyülő ráncoknál már csak a kézfejen megjelenő öregségi foltok emlékeztetnek jobban az idő múlására, különösen mivel egy szempillantás alatt elszaporodhatnak. Ebben a cikkben amellett, hogy körüljártuk a hiperpigmentáció típusait, arról is írtunk részletesebben, hogyan előzhetjük meg ezeket a barnás májfoltokat, hivatalos nevükön szoláris lentigókat, melyek valójában a napsugárzás következményei.

Az alábbiakban arra térünk ki, milyen szakszerű eljárásokat vehetünk igénybe otthon és professzionális körülmények között, amennyiben a már megjelent foltok ellen szeretnénk hatékonyan fellépni. 

Ne hanyagoljuk el a kézfejünket!

A foltokat az erős ultraibolya sugaraknak való extra kitettség okozza – de legalábbis biztosan ráerősít a mögöttes okokra –, az olyan nagyobb kitettségű területeken, mint az arc, a karok vagy a kézfej. Az UV-sugarak hatására bőrsejtjeink fokozott melanintermelésbe kezdenek, melyek tulajdonképpen bőrünk és szemünk színéért is felelős festékanyagok, erős napsugárzás hatására pedig védelmi funkciót is ellátnak. Az eredmény lapos, barnás árnyalatú májfoltok, vagyis öregségi foltok – esetenként szeborreás keratózis, amit időskori szemölcsnek is neveznek –, melyeket sokan kellemetlen, zavaró tünetként érzékelnek.

Ennek ellenére a kutatások azt mutatják, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a megelőzés egyik legalapvetőbb módját, vagyis a fényvédelmet, különösen a kézfej esetében. Egy tanulmányban kutatók azt találták, hogy a 214 megkérdezett strandoló kevesebb mint fele kente be a kézfejét naptejjel, ami nem csupán az öregségi foltok ellen, de a komolyabb bőrproblémákkal szemben is védelmet nyújtana. De mit tehetünk a fényvédelmen túl, ha az öregedési folyamat már látványosan elkezdődött? Bőrgyógyász szakértők szerint az alábbi lehetőségek jöhetnek szóba. 

Világosító krémek és szérumok

Dr. Marina Peredo, a New York-i Schweiger Dermatology Group bőrgyógyászati klinikájának szakorvosa szerint egyetlen vény nélkül kapható krém sem fogja tudni teljesen eltüntetni az öregségi foltokat, azonban vannak olyan készítmények, melyek világosítják az elszíneződéseket. Ezek a speciális krémek és szérumok akkor a leghatásosabbak, ha a kezdetekkor lecsapunk a problémára, vagyis amikor még nem alakult ki mély pigmentáció. Hatékony összetevők lehetnek többek között a glikolsav, a niacinamid és persze a C-vitamin, mely összetevőket tartalmazó krémeket közvetlenül az öregségi foltokra vigyük fel ujjbegyünkkel bőrápolási rutinunk során.

öregségi foltok bazár

1. Eucerin Anti-pigment dual szérum, 11 999 Ft/30 ml (gyógyszertárak) 2. Yves Rocher Pigmentfoltok elleni koncentrátum 112 999 Ft/14 ml 3. Bioderma Pigmentbio C-Concentrate élénkítő korrekciós szérum, 8880 Ft/15 ml  (gyógyszertárak) 4. Helia-D Cell Concept Halványító Szérum, 5999 Ft/30 ml (helia-d.hu) 5. Revox Just Alpha Arbutin 2% + Ha világosító szérum arcra és nyakra, 2 500 Ft/30 ml (drogériák)

IPL intenzív fényenergia-kezelés

A legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás az öregségi foltok kezelésére az IPL” – mondja Anthony Youn plasztikai sebész. A villanófényes kezelés alkalmával a polarizált fény energiáját használják, mely a bőr középső rétegeibe, közvetlenül a pigmentált sejtekbe jut anélkül, hogy a felső réteget károsítaná. A fájdalommentes kezelés gyakorlatilag elpusztítja a problémát okozó pigmentet, melynek hatására az öregségi folt sötétebbé válik majd egy hét múlva lekopik. A legjobb eredmény érdekében a szakértő négy egymás utáni kezelést javasol, de már egyetlen alkalom segít halványítani a szembetűnőbb foltokat. 

Hidegszauna, avagy krioterápia

A bőrgyógyászok által ajánlott másik módszer az úgynevezett krioterápiás beavatkozás, mely hideghatással lép fel a bőrön vagy szöveteken lévő elváltozások ellen. Az eljárás során a kezelőfejet fokozatosan hűtik vissza 0°-ra, melynek eredményeképp beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai, és felélénkül az oxigénellátás, miközben a pigmentképző sejtek gyakorlatilag elhalnak a hideg hatására. Ahogy a bőr hámlani kezd, a korábbi foltok fokozatosan halványulnak, mely jótékony folyamat egyúttal a rosaceas, gyulladt vagy kipirosodott bőr esetében egyaránt érvényesül. (A krioterápia szépészeti lehetőségeit ebben a cikkben boncolgattuk.)

Hámlasztás

 

A kémiai hámlasztás során a bőrgyógyász olyan célzott készítményt alkalmaz, mely segít a bőr felső rétegén található elhalt hámsejtek eltávolításában. A leggyakrabban használt kémiai hámlasztók közé tartoznak az alfa-hidroxi savak (AHA-k), a béta-hidroxi savak (BHA-k) valamint a triklórecetsav (TCA), melyek alkalmazása elősegíti a bőr megújulását, a lehámlott réteg helyét pedig egy új, egészségesebb, frissebb bőrfelszín veszi át. A hámlasztás ebből kifolyólag hatékony fegyver az öregségi foltok ellen is, bár gyakorisága nagyban függ a foltok súlyosságától és az alkalmazott sav típusától, ezért érdemes előtte szakértővel konzultálni bőrünk állapotáról. Otthon is kipróbálhatjuk, persze ez esetben gyengédebb termékek állnak rendelkezésünkre (és ez előtt is kérjük ki bőrgyógyászunk vagy kozmetikusunk véleményét!)

öregségi foltok bazár2

1. Bioderma Sébium Night Peel koncetrált hámlasztó, 8999 Ft/40 ml (patikák); 2. Revox Just AHA Sav 30% szérum, 2690 Ft/30 ml (drogériák) 3. Revolution Skincare AHA + BHA 30% Peeling Solution Intenzív kémiai peeling az élénk bőrért 4740 Ft/30 ml (lovebrands.hu) 4. Helia-D Professional Budapest Hámlasztó Oldat 10% Glikolsav, 5890/30 ml (helia-d.hu) 5. The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution oldat peeling hatással, 4100 Ft/30 ml (notino.hu)

Lézeres kezelés

Az ilyen típusú kezelések során a lézer behatol a bőr mélyebb rétegeibe, az ultrarövid impulzusokkal pedig apró részecskékre bontja a melanin pigmentet, mely természetes úton felszívódik a szervezetben. Dr. Andrew Menkes bőrgyógyász szerint a betegek azért is preferálják ezt a beavatkozási formát, mert jellemzően kevesebb fájdalommal jár, és nem szükséges hozzá egymás után több alkalom, ugyanakkor költséges, ráadásul fennállhat a gyulladás utáni hiperpigmentáció veszélye. Ez utóbbi ellen egyébként leginkább fényvédőkrémekkel védekezhetünk, mely normál esetben sem hanyagolható el bőrápolási rutinunkból.

Ha betöltöttük az 50-et, van még négy olyan kulcsfontosságú összetevő, melyet nem árt szorgalmasan keresgélni a választott termékek címkéjén, legalábbis ha szeretnénk minél tovább megőrizni bőrünk fiatalos egészségét.

Az alábbi cikkben olyan bőrápolási összetevőket gyűjtöttünk össze, melyek elengedhetetlenek a bűvös ötödik X után. 

Kiemelt kép: Getty Images