fiatal férfi környezetvédelmi logóval ellátott plakátot tart a kezében egy tengerparton

Meglepő indokra hivatkozva mondanak fel európai munkavállalók

A személyes meggyőződésük mindennél fontosabb számukra.

Napról napra egyre égetőbb problémává válik a klímaválság: a hőmérsékletváltozás következményeképp teljes állatfajok pusztulnak ki, de az emberi egészségre, sőt a halálozások számára is hatással van ez a jelenség. Nem kérdés, hogy mindannyian felelősek vagyunk az éghajlat megváltozásáért, ahogyan az sem, hogy az egyes ember csupán kicsiny környezetvédelmi lépéseket tehet a bolygó megmentése érdekében.

A globális felmelegedés legnagyobb felelőseinek a nagyvállalatokat és az óriáscégeket tartják, ennek értelmében pedig csak ők lennének képesek megállítani is ezt a krízist. De a zöld megoldások költségesek, ezért a legtöbb multi inkább marad a régi, környezetre káros működési elveknél, hiszen így több pénz maradhat a zsebükben. Igen ám, a munkavállalók viszont már nem akarnak ilyen cégeknél dolgozni, ezért az elmúlt időszakban tömegek nyújtották be felmondásaikat arra hivatkozva, hogy nem szándékoznak egy környezetszennyező munkahelyet kiszolgálni.

Jól példázza mindezt annak a 38 éves kölni férfinak az esete, aki nemrég nyilvánosan is elmesélte, hogy jól fizető állását a környezetvédelemre való hivatkozással adta fel, pontosabban amiatt, hogy a cég, ahol dolgozott, többszöri figyelmeztetés ellenére sem hagyott fel környezetre káros olajtermelési tevékenységével. Őt követte 52 éves kollégája, aki 11 éves munkaviszonyát szakított meg ugyanebből az okból – ő szintén posztolt döntéséről. Mondani sem kell, hogy ezek után kommentháború indult az interneten, amelyhez tízezrek csatlakoztak, a többség pedig egyetértett a döntéssel, elmondásuk szerint ők sem lennének hajlandók tovább dolgozni egy olyan vállalatnál, amely semmibe veszi a természeti környezet védelmét.

megújuló és nem megújuló energiaforrások összehasonlítása, illusztráció

Fotó: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Nem akarnak környezetszennyező munkahelyen dolgozni

Egy friss brit felmérés során 2000 irodai dolgozót kérdeztek meg arról, mennyire fontos nekik a környezetvédelem. A válaszok azt mutatták, hogy a munkavállalók 35%-a bizony benyújtaná felmondását, ha úgy érezné, a munkáltatója nem tartja szem előtt a környezetvédelmi intézkedéseket. A Z-generációs (1995–2010 között született) alkalmazottak esetében ez az arány még magasabb, 53%-os volt. Különösen tehát a fiatalok azok, akik bátran fenyegetőznek felmondással, miközben arra hivatkoznak, hogy

inkább keresnek kevesebbet, minthogy egy környezetre káros cégnél dolgozzanak.

Tudják, gyermekeik és unokáik jövőjéről van szó, mert ha ma nem tesznek semmit a nagyvállalatok a klímaváltozás ellen, akkor néhány év múlva elviselhetetlenek lesznek ennek hatásai. Ilyen például a 40°C fokos nyári forróság, a pusztító erdőtüzek vagy a vízhiány, amellyel már most is világszerte küzd az ember. Egyértelmű (kéne, hogy legyen), hogy ez senkinek sem jó – a klímavédelemmel dacoló üzletembereknek sem.

Egy másik kutatás szerint a 18–24 éves kor közötti pályakezdők 33%-a csípőből nemet mond egy jól fizető állásra is, amennyiben azt egy olyan nagyvállalat kínálja fel, amelyik szerintük nem tesz eleget a klímaváltozás ellen. A zöld cégek tehát előnyben vannak, még akkor is, ha némileg kevesebb fizetést kínálnak. Kijelenthető tehát, hogy mára a munka világában a fenntarthatóság közel olyan fontossá vált, mint a megfelelő bérezés. Logikus, elvégre a magas fizetés nem oldja meg a klímakatasztrófát, de a konkrét környezetvédelmi lépések igen. Érdemes tehát magunknak is feltenni a kérdést: munkahelyünk kellőképp hozzájárul ahhoz, hogy unokáink biztonságban és egészségben cseperedjenek fel?

A fenntarthatóság kérdése persze nem ennyire egyszerű, hisz kockázatokat rejthet a legzöldebbnek tűnő megoldás is. Az elektromos autóknál például a tűzesetek lehetnek mindennél veszélyesebbek.

Kiemelt kép: Alistair Berg/Getty Images