fiatal nő lila táskába kukucskál

Ezek a dolgok sosem hiányozhatnak a táskánkból

A táska nem egy nehezék, ne tömjük tele – de ne is legyen üres!

A női táska rejtelmei – szabadkozunk, ha hosszasan keresünk valamit a táskánkban, ami termesztésen mindig legalulra keveredik. Mert a retikül nem csupán egy trendi kiegészítő. Apropó, tudniillik, a retikül szó a latin reticulum szóból ered, amely annyit jelenti: kis hálózsák. Nevezzük bárhogy, vitathatatlanul fontos része az életünknek, sőt, valósággal elképzelhetetlen, hogy táska nélkül induljunk el otthonról. Valamilyen táskát mindannyian hordunk, már csak az a kérdés, hogy mit teszünk bele (létezik például egy olyan, végtelenül elegáns táska, amiben csak egyetlen, ám nagyon különleges tárgy szállítható). A tiéd tele van felesleges holmival, vagy mindig hiányzik belőle valami?

Csavarhúzótól a sminklemosóig

Többségben vannak azok, akik inkább több, mint kevesebb hasznos tárgyat hordanak magukkal a táskában, noha a tárgyak jelentős részére semmi szükség nincsen egy átlagos napon. Ilyen lehet például a csavarhúzó, a kis harapófogó, szike vagy más kéziszerszám – hacsak nem egy szerelő műhelyben dolgozunk. Szakszerszámot teljesen felesleges magunkkal cipelni, hiszen ha felmerül egy technikai meghibásodás például a munkahelyen, minden bizonnyal lesznek ott célszerszámok és egy hozzáértő személy is, aki tudja, milyen eszközökre van szükség. Meglehet, egy csavarhúzó számos módon használható, viszont annak nem a táskában van a helye.

Fotó: Junce/ Getty Images

Hasonló a helyzet a különböző kozmetikai eszközökkel is, mint a sminklemosó, az arctonik, a körömlakk vagy a borotva. Tény, hogy bárhol, bármikor szükség lehet ezekre a holmikra, de ennek azért mégis igen kicsi a valószínűsége, no pláne nem éri meg feltételezett vészhelyzetek miatt állandóan plusz súlyokkal teleaggatni végtagjainkat. Felesleges mindenféle „ki tudja, mikor kell” tárgyat cipelni magunkkal, amelyek csak húzzák a vállunkat, elvégre a táska nem nehezék. Helyette koncentráljunk olyan eszközökre, amelyekre valóban szükség van.

„Elnézést, kérhetek egy zsebkendőt?”

Kifogástalan megjelenéséről híres nagynéném nem győzte hangsúlyozni, hogy egy női táskában mindig legyen zsebkendő. Kevés annál kellemetlenebb helyzet létezik, mint amikor hirtelen szükség lenne egy zsebkendőre, de nincsen kéznél. Néhány darab papír zsebkendőt illik maguknál tartani a kistáskában is, nem ezen fog múlni, hogy belefér-e a mobiltelefonunk – a méltóságunk viszont igenis múlhat rajta.

Ugyanez igaz a rágógumira vagy mentolos cukorkára, amire szükség lehet egy ebéd vagy egy csésze kávé után, és itt van még a táskában kevés helyet foglaló manikűrkészlet kérdése is, amire valóban bármikor szükség lehet. Tehát vannak olyan dolgok, amelyek nem hiányozhatnak egy női táskából. Ilyen még a ragtapasz, a fájdalomcsillapító, egészségügyi betét vagy tampon, kézfertőtlenítő, maszk, kistükör és az összehajtható vászonszatyor, valamint egyesek szerint egy pótharisnyát is érdemes magunkkal cipelni. Ezek a tárgyak egy kisebb táskában is kényelmesen elférnek a pénztárca, illetve a mobiltelefon mellett, és valóban jól jönnek az átlagos hétköznapokon.

Amire végképp nincs szükség

Vannak, akik naponta váltogatják a táskákat, mások évekig egyetlen jól bevált retikült használnak. Legyen szó elegáns bőrtárskáról, kényelmes vászontáskáról, designer kézitáskáról, vagy hátizsákról, egyaránt lényeges, hogy a legfontosabb holmik kerüljenek bele, hiszen a hosszú nap során bármikor szükség lehet rájuk. A pakolási technikák szintén egyénenként változnak, van, aki egy neszesszerbe gyűjti a fontos dolgokat, más a táska kis zsebeit használja erre a célra. Amit viszont minden esetben érdemes elvégezni, az a táska rendszeres szemétmentesítése, ezzel elkerülhetjük, hogy a papírgalacsinokkal és a használt zsebkendőkkel kukát csináljunk a retikülből.

A tömött táskák jelentős része nem felesleges holmikkal, hanem hulladékkal van tele,

elvégre könnyen összejön egy maréknyi zsebkendőből, blokkból és csokipapírokból álló szemét. Ezek tükrében nézzünk bele a táskába, és gondoljuk át, hogy a tartalma mennyire könnyíti vagy nehezíti meg a mindennapokat!

Kiemelt kép: Getty Images