Kurtizánok viselték, ma már a legbecsesebb ékszer: így változott a gyűrű megítélése

Ami ma egyszerűen divat, az egykor az örömlányok jele volt.

A test áruba bocsátása a történelem során sokszor tartozott az elítélt foglalkozások közé. Ez a tény rögtön megágyaz a következő kijelentésnek: a prostitúció időtlen idők óta létező foglalkozás, amit a megjelenése óta igyekeznek keretek közé szorítani. Magyarországon például 1999 óta legálisan folytatható üzleti tevékenység, amelyet a szexmunkások a vállalkozói igazolvány kiváltásával törvényesen végezhetnek. A legális tevékenység folytatása érdekében azonban fontos feltétel az is, hogy a prostituáltak egyedül az önkormányzatok által kijelölt helyszíneken dolgozhatnak, amiket a köznyelv bordélyháznak nevez.

Manapság már leginkább az interneten hirdetik a tevékenységüket, vagy szájról szájra terjed a hírük, viszont a középkorban elvárás volt, hogy a királyi udvarban dolgozó örömlányok egyértelmű külső jellel is megkülönböztessék magukat a nemes hölgyektől.

Diszkrét jele egy illegális világnak

Mondhatni, egyszerű dolguk volt az ősi mesterséget választó hölgyeknek, ha hirdetni akarták tevékenységüket, hiszen csak sétáltak fel-alá az udvarban, és kezüket megmutatva várták az ügyfeleket. A szokás közel ötszáz évig élt, és később az emléke még sokáig fennmaradt a köztudatban.

A fémmegmunkálás elterjedésével egyidejűleg ugyanis megjelentek az ékszerek is, különösen a mindenki előtt büszkén viselhető ezüst és arany gyűrűk. A középkorban elég volt ránézni egy férfi vagy női kézre, és minden információ kiderült – legalábbis ami a hovatartozást illeti. A tizedik századtól

a nemesi férfiak körében nagy népszerűségnek örvendtek a gyűrűk, akik a mutatóujjukon viselték ezt az ékszert,

hiszen ezzel fitogtatták gazdaságukat, tudni illik, minél nagyobb drágakő került egy gyűrűre, a gazdája annál tehetősebb volt. Persze, az úri hölgyeket is megillette ez a szórakozás, de ők már a gyűrűs ujjukra húzták, ezzel jelezve, hogy finom kezükkel nem végeznek bármilyen házimunkát. A kurtizánok azonban nem hordhatták ugyanitt az ékszert, így ágyazódott az ékszerviselési kultúrába a kurtizánokat megkülönböztető – a nemes urakhoz hasonló módon – mutatóujjon viselt gyűrű. 

Híres kurtizánok, még híresebb ékszerei

Madame de Pompadour, XV. Lajos francia király híres szeretője (Fotó: Wikimedia Commons)

A királyi udvarban élő hölgyeket az udvar szóból (court) adódóan Courtesans-nak hívták, amely udvarhölgyet jelent, méghozzá az uralkodó kénye-kedve szerint. A kurtizánok nem egyszerű prostituáltak voltak, hanem a király ágyasai. Hogy miben különböztek a testüket utcán áruló társaiktól? Modorukban, viselkedésükben és külsejükben. Mivel a királyi udvarban éltek, elvárták tőlük, hogy idegen nyelven beszéljenek, műveltek legyenek és bölcsen társalogjanak a kultúráról – ahogy az a királyi udvarban méltó. A ruhájuk is különbözött az utcalányokétól, hiszen drága kelmékben jártak, és a higiéniára is figyeltek – már amennyire a középkorban lehetett –, elvégre a király ágyása legyen ápolt és igényes. A kurtizánok megjelenésükben az úri hölgyekre hasonlítottak, éjszaka azonban a testükkel fizettek ezért jólétért. A történelem több nőt is jegyez, akik mutatóujjon viselték a gyűrűt. Gondoljunk csak XV. Lajos francia király híres szeretőjére, Jeanne-Antoinette Poissonra, azaz Madame de Pompadoure-ra – a művészetek támogatójaként és a nők jogainak egyik első aktivistájaként is ismert volt –, vagy II. Henrik francia király gyönyörű szeretőjére, Diane de Poitiers-re. A korabeli francia kultúra szerint többek között ők is a mutatóujjukon viselték a gyűrűt, ezzel jelezve, hogy származásuknak nem a társadalmi helyzetüknek köszönhetik. 
XV. Lajos annyira odavolt szeretőjéért, hogy megbízta ékszerészeit, hogy készítsenek el olyan gyémántformát, amely a legjobban hasonlít Madame de Pompadoure ajkára. Így is történt: a mesterek kitaláltak egy elnyújtott formát, amely valóban száj formájú. Az udvarban minden nő ilyet szeretett volna, olyannyira, hogy ez az ékszer a Pompadour- vagy Marquise-gyűrű becenevet kapta. 

Diana is imádta

Érdekes adalék, hogy a forma olyannyira klasszikussá és kedveltté vált, hogy Károly herceg Lady Dianának eljegyzési gyűrűként is egy Pompadour-gyűrűt adott, Vilmos herceg pedig később  ugyanezzel az ékszerrel kérte meg Kate Middleton kezét. A 12 karátos ovális ceyloni zafírt 14 szoliter gyémánt vett körül, és 18 karátos fehér aranyba foglalták. Annak idején mindössze 60 000 dollárba került (ami a királyi családokban megszokott árak mellett igazán csekélynek számított), ma azonban már több mint 500 000 dollárt ér.

eljegyzési gyűrű kate middleton diana hercegné

Fotó: Anwar Hussein/Getty Image és Max Mumby/Indigo/Getty Images

Egyesek szerint Diana hercegné azért választotta a kék csecsebecsét, mert az édesanyja eljegyzési gyűrűjére emlékeztette, míg mások szerint azért, mert ebben volt a legnagyobb kő a felkínált ékszere közül. Mindenesetre Dina annyira imádta zafír csillogását, hogy még azután is viselte, hogy ő és Károly bejelentették különválásukat. Miután azonban 1996-ban véglegesítették a válásukat, Diana egy hatalmas akvamarin gyűrűt kezdett el viselni helyette (amelyet Meghan Markle is viselt a 2018 májusában tartott esküvői fogadásán).

A különböző ujjakon viselt gyűrűk jelentése

Manapság persze mindenki azon az ujján viseli ezt az ékszert, amelyiken szereti – van, aki mindegyiken gyűrűt hord, mindez ízlés kérdése. De mint mindennek, ennek is lehet külön üzenete:

Bal kisujj

A bal kisujjon viselt gyűrű néha egy bizonyos ügy vagy szervezet iránti elkötelezettséget szimbolizálhat, egyes kultúrákban a szakmai teljesítményhez is társulhat.

Jobb kisujj

A jobb kisujjon viselt ékszer gyakran a személyes stílus és ízlés jele. A családi örökség vagy egy adott csoporthoz való tartozás szimbóluma is lehet.

Bal gyűrűsujj

Számos nyugati kultúrában a bal kéz gyűrűsujját hagyományosan az eljegyzési és jegygyűrűk számára tartják fenn. Ez a hagyomány feltehetően az ókori rómaiaktól ered, akik úgy vélték, hogy a gyűrűsujjban lévő véna (vena amoris) közvetlenül a szívbe vezet, és a szerelmet és az elkötelezettséget szimbolizálja.

Jobb gyűrűsujj

Egyes országokban jobb gyűrűsujjon viselt ékszer olyan elkötelezett kapcsolatot jelezhet, amely még nem vezetett házassághoz, de itt hordják a családi címeres petyétgyűrűket is.

Bal középső ujj

A bal középső ujjon hordott ékszer kevésbé gyakori. Az egyensúlyt és a felelősséget szimbolizálhatja, gyakran választják azok, akik egyéniségüket akarják így kimutatni.

Jobb középső ujj

A jobb középső ujjon viselt gyűrűk az egyéntől függően különböző jelentést hordozhatnak. Vannak, akik divatból vagy személyes preferencia miatt választják ezt az ujjat.

Bal mutatóujj

Egyes kultúrákban a bal mutatóujjon viselt gyűrű a tekintélyt, a vezetést vagy a hatalmat jelképezheti. Jelképezheti a figyelem iránti vágyat vagy az önbizalom kinyilvánítását is.

Jobb mutatóujj

A jobb mutatóujjon viselt gyűrű jelezheti a személyes fejlődés iránti vágyat, az ambíciót vagy a célok elérése iránti elkötelezettséget. A személyes identitás vagy a kulturális jelentőség szimbóluma is lehet.

Bal hüvelykujj

A bal hüvelykujjon viselt gyűrű a személyes magabiztossággal és akaraterővel társulhat.

Jobb hüvelykujj

A jobb hüvelykujjon viselt gyűrűket gyakran a személyes szabadság és függetlenség szimbólumának tekintik.

Tudtad, hogy régen mennyi mindennek volt kommunikációs jelentősége? Akár egy legyezővillantással is teljes beszélgetéseket tudtak lebonyolítani, a szerelmi vallomásokról nem is beszélve… Erről az izgalmas világról ide kattintva olvashatsz. 

Kiemelt kép: Getty Images