A legtöbbünket azzal a tanáccsal indítottak el otthonról, hogy legyünk mindig őszinték, a mindennapokban pedig igyekszünk is tartani magunkat ehhez az intelemhez. Vannak viszont, akik hajlamosak túlzásba esni.

Van ugyanis az őszinteségnek az a foka, ami már kifejezetten bántó tud lenni. Az a fajta, ami nemcsak, hogy kéretlen, de amit még csak nem is mindig a jó szándék vezérel. Van három olyan csillagjegy, aminek a szülöttei kifejezetten gyakran élnek a kegyetlen őszinteség eszközével.

Kos

A Kos jegy szülöttei például sokszor kegyetlenül őszinték. Kerek perec megmondják, amit gondolnak, függetlenül attól, hogy mit érez a másik ember a mondandójuk nyomán. Mindez ráadásul nemcsak (és talán nem is elsősorban) igazságérzetükkel vagy lelkiismereti okokkal függ össze, sokkal inkább azzal, hogy a Kosok köztudottan nagyon vehemensek, és az élet minden területén előfordul velük, hogy előbb cselekszenek vagy mondanak valamit, mint ahogy át tudnák azt gondolni. Míg azonban az üzleti életben vagy a munkában sokszor bejön ez a karakteres beleállás és fejjel az összes akadálynak hozzáállás, az emberi kapcsolatok könnyen megsínylik az ilyesmit.
Ebből a forrófejűségből ered viszont egy pozitív tulajdonság is: a Kos mindig segítséget nyújt azokban a helyzeteben, amikor érzelmeinktől egyedül mi nem látjuk az igazságot, és elvakultságunkban nem mérjük reálisan a helyzetünket. Hívjuk fel Kos barátunkat, mondjuk el neki, milyen ügyben feneklettünk meg épp, és bírjuk ki az olyan válaszokat, mint: „Nem szeret, fogadd el!” vagy „Ki fognak rúgni!”

Bika

A Bika megint csak a legőszintébb csillaghegyiek közé tartozik, nála ugyanakkor nem a heveskedés vagy a meggondolatlanság az oka, hogy ami a szívén, az a száján. Egyszerűen mindennél fontosabb számára az őszinteség, és nem bírja elviselni a nem átlátható vagy nem teljesen fair helyzeteket, mert a biztonságnál kevés dolog fontosabb a számára.
Ennek persze előnyei is vannak: biztos lehetsz például abban hogy Bika jegyű ismerősöd nem fog hátba szúrni, hanem szemből jön, ha valami gondja van. Ha Bikával barátkozunk, esetleg Bikát választottunk magunk mellé társul, fel kell készülnünk arra, hogy egy stabil, megbízható embert tudunk magunk mellett, aki viszont mindig, minden helyzetben meg fogja nekünk mondani az igazságot, még akkor is, ha erre nem vagyunk felkészülve. „Nem készültél eleget, valószínűleg nem lesz meg ez a vizsga.”

Szűz

A Szűz jegyűek megint csak brutális őszinteségükről híresek, de ők a vehemencia és a lelkiismeretesség helyett megint mást tudnak felmutatni kíméletlen igazmondásuk motivációjaként. Azt, hogy rettentően kritikusak. Annak, hogy a Szűz jegyűek szájából gyakrabban érkezik metsző kritika, epés megjegyzés vagy jobbító javaslat, annak elsősorban az az oka, hogy ez az a csillagjegy, amelyik a legkíméletlenebbül veszi górcső alá környezetét, munkatársait, az utca emberét és még a szeretteit is. Magasra teszi a lécet, és jaj annak, aki nem tudja megugrani a szintet: a Szűz nem habozik az értésére adni, hogy nincs megelégedve a teljesítményével. Mentségükre legyen mondva, hogy a Szűz jegyű emberek magukkal is rendkívül szigorúak, folyamatosan elemzik saját viselkedésüket is, és nem riadnak vissza egy kis önostorozástól sem.

A kéretlen, pláne kegyetlen őszinteség nem esik jól: akik különösen érzékenyek a kritikára, jó, ha távol tartják magukat azoktól, akik ha kell, ha nem, elmondják a véleményüket. Akik viszont állják a sarat, nyugodtan kerüljenek közel ezekhez a csillagjegyekhez, mert ami fájó őszinteség az egyik oldalon, az a másik oldalról akár sírig tartó hűség is lehet. 

Kiemelt kép: Getty Images/Canva