poloskák

Poloskák a kertben és a lakásban – így védekezz ellenük hatékonyan

Mindenki bosszúságára beköszöntött a poloskaszezon, és a kis ízeltlábúak már ostrom alá is vették otthonainkat. Hogy ne kelljen éjjelente hangos zümmögésükre vagy jellegzetes koppanásukra ébrednünk, mutatunk néhány hatásos tippet a távoltartásukra.

Az egyszerű kerti poloskák ágyi rokonaikkal ellentétben (melyeket így vehetünk észre azonnal a szobánkban) nem ártalmasak az egészségünkre, ám túlzott elszaporodásukkal kárt tesznek növényeinkben, az otthonainkban okozott kellemetlenségekről már nem is beszélve. Épphogy elbúcsúztattuk a nyári forróságot, és belevetettük magunkat az őszi nagytakarításba (a kertben és otthonunk helyiségeiben egyaránt), ezek a bosszantó rovarok már el is lepték párkányainkat, de sajnos a merészebbekkel a szobák belső tereiben is sűrűn találkozhatunk.

Az időjárás nekik kedvez, hiszen az indián nyár melegét és szárazabb időszakát kifejezetten kedvelik, ha pedig lemegy a nap, fényforrásaink vonzzák őket hálószobánkba, ahol aztán egész éjjel vadászhatjuk a páncélos büdösbogarakat. Jó hír azonban, hogy a kerti poloskák elleni védekezésnek számos módja van, de a legjobb eredmény elérése érdekében célszerű kombinálni az alábbi módszereket.

Kezdjük a kertben a vadászatot

Magyarországon megközelítőleg 900 poloskafajta ismert, a barna és a zöld típusúak teszik tönkre a leggyakrabban kertünket, és persze a balkonra vagy a teraszra tervezett édes pihenésünket, ám a szúnyogháló sem állítja meg őket, megtalálják a legapróbb rést is a széleken és egyszerűen átbújnak rajta. Mivel a poloskáknak kevés természetes ellenségük van, könnyen átvehetik az uralmat kertünk és otthonunk felett, kivéve akkor, ha vegyszerrel vagy valamilyen természetes módszerrel elejét vesszük az inváziónak.

A  legbiztosabb, ha növényeink között kezdjük a vadászatot, méghozzá az egyik kézenfekvő módszerrel, a befogással. Elsőre visszataszítónak tűnik a gondolat, de kesztyűs kézzel és határozott mozdulatokkal hamar begyűjthetjük a szaporodásra képes példányokat. Mártsuk őket szappanos vízbe, hogy meggyőződjünk róla, biztosan elpusztultak, de óvatosan közelítsük meg őket, mert ha megijednek, ösztönösen a földre vetik magukat, ott pedig bottal üthetjük a nyomukat.

Ugyancsak jó megoldás lehet még a kertben a poloskák természetes ellenségeinek támogatása, a madarak, bizonyos pókfajok, és a fülbemászók előszeretettel fogyasztják őket,

de védekezhetünk poloskariasztó növényekkel, fokhagymával, levendulával, krizantémmal vagy körömvirággal is. A vegyszeres megoldás helyett használjunk inkább bio rovarölő készítményt, de az ecetes permet és a neem olaj szintén kiváló eszköznek bizonyul. 

poloskák

Fotó: Getty Images

Poloskák irtása otthon

Tömjük be a réseket!

Keressük meg a szúnyoghálón valamint az ablakkereten a lehetséges réseket, ahol a poloskák be tudnak férkőzni, és amennyire lehet, tömjük be ezeket vagy javítsuk meg a helyrehozható hibákat. Mivel testük a csótányokéhoz hasonlóan lapított, az apróbb nyílásokon is könnyen bemásznak, ezért ha már mindent elkövettünk, helyezzünk egy vizes törölközőt az ablakok alatti résekbe, hogy a nedves anyaggal tökéletesen elzárjuk az útjukat. 

A lámpákról se feledkezzünk meg!

A poloskákat köztudottan vonzza a fény, ezért ne hagyjunk a ház körül feleslegesen felkapcsolt lámpákat, és a szellőztetéskor se legyenek hívogató fényforrások a szobákban. A nyílászárók környékén található, égve hagyott lámpatestekkel akaratlanul is invitáljuk őket otthonunkba éjszakára. 

Elő a porszívóval!

Ha undorodunk a befogásuktól, gyűjtsük be őket porszívóval anélkül, hogy kellemetlen poloskaszag lengené be a helyiséget. Helyezzünk a porszívó csövének végére egy kisebb harisnyát és rögzítsük befőttes gumival. A porszívóval felszívott rovarokat mártsuk szappanos vagy mosószeres folyadékba, hogy megbizonyosodjunk róla, még véletlenül sem találkozunk velük újra a lakásban.

Amikor már csak a rovarölő hat

Ha minden kötél szakad, az ablakkeretekre, szúnyoghálókra, redőnytokokra és párkányokra bevethetjük a szórófejes poloskairtó készítményeket. Bár ezek a termékek többnyire biztonságosak, mindenekelőtt inkább törekedjünk a rések megszüntetésére, de ahogy a növényeket, úgy a nyílászárókat is nyugodt szívvel lefújhatjuk például ecettel. 

Ellenőrizzük a ruhákat

A poloskák sok esetben a ruháinkon utazva jutnak be velünk otthonunkba, ezért belépés előtt mindig ellenőrizzük a kabátunkon pihenő potyautasokat. A napon szárított ruhák szintén remek búvóhelyet kínálnak számukra, ennélfogva nem árt jó alaposan kirázni mindent, mielőtt becipeljük a házba. 

Készítsünk csapdát házilag

Házilag is készíthetünk poloskacsapdát, kihasználva a rovarok fényérzékenységét. Fogjunk egy üres műanyagflakont és vágjuk félbe a felső harmadánál. Az aljába helyezzünk öntapadós LED világítást, a palack tetejét pedig tegyük vissza fejjel lefelé, és rögzítsük egy ragasztószalaggal, lehetőleg résmentesen, hogy sehol se tudjanak kimászni belőle. Az áttetsző műanyagot bevonhatjuk még szigszalaggal, hogy a fény az üveg szájához terelje a poloskákat, így könnyebb lesz őket befogni a csapdával. Helyezzük ki a szobába, a teraszra vagy a kertbe is akár, ahol több tucat példányt befoghatunk vele, és így gondtalanul élvezhetjük még a kellemes őszi időjárást. 

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet