8 élelmiszer, amiről csak hisszük, hogy vegetáriánus vagy vegán

Sokszor nem minden az, aminek látszik.

Az utóbbi években egyre elterjedtebb a növényi alapú és a húsmentes étkezés, ami viszont nagyon sok körültekintést igényel, ha nem szeretnénk valamilyen hiánybetegséget szerezni a túlságosan egyoldalú táplálkozással. A növényi alapú étkezés ugyanis nagyon változatos tud lenni, mégis sokan beleesnek abba a csapdába, hogy egyszerűen kiiktatják a húst és az állati eredetű dolgokat a tányérjukról, és nem figyelnek arra, hogy mondjuk a fehérjéből vagy vasból elegendő mennyiséget vigyenek be más forrásból (mint például babból, ami remek proteinforrás). (Ebben a cikkünkben kolléganőnk írja le a tapasztalatait, milyen volt egy hónapig vegán módon étkezni – meglepő eredményre jutott!)

Emellett azonban más buktatók is adódhatnak, hiszen rengeteg olyan élelmiszer létezik, ami első látásra vegetáriánusnak (azaz húsmentesnek), vagy egyenesen vegánnak (minden nemű állati eredettől mentesnek) tűnik, de mégsem az. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az ételeket, amiket inkább ne fogyasszunk, ha így szeretnénk étkezni, ugyanis – meglepő módon – ezek bizony tartalmaznak olyasmit, amit nem illeszthető be a vegetáriánus vagy éppen vegán étkezésbe. Lássuk, melyek ezek!

Gyorséttermi sült krumpli

Manapság már a legtöbb gyorsétteremláncnál vehetünk növényi alapú hamburgert, de néhány esetben a sült krumpli még mindig állati alapanyagok felhasználásával készül. Sajnos a népszerű aranyíves gyorsétteremlánc sültkrumplija is ilyen, mivel a sütéséhez felhasznált olaj a cég szerint „természetes marhahús ízesítéssel” készül, amiről a PETA állatvédelmi szervezet állítja, hogy nem más, mint marhafaggyú. A jó hír viszont az, hogy a konkurencia krumplija viszont vegán, így ha fontos ez a szempont, akkor van választási lehetőségünk.

Parmezán sajt

parmezán sajt vegán

Fotó: Getty Images

Ki ne szeretné ezt az ínycsiklandozó sajtot? Viszont sajnos a legtöbb parmezán sajt (a Gruyère, a Gorgonzola, a Pecorino Romano és a manchego) oltót használ a tej megalvasztásához, ami egy olyan enzim, amelyet a kecske vagy borjú gyomrának bélrendszeréből távolítanak el. Azonban nem minden esetben használják ezt a parmezán készítéséhez, így vásárlás előtt –a biztonság kedvéért – olvassuk el alaposan a címkét.

Ízesített joghurtok

Sok vegetáriánus eszik joghurtot, ami alapvetően remek fehérjeforrás – lenne. De sajnos néhány (bár nem mindegyik) joghurt zselatint is tartalmaz, hogy jobb, krémesebb állagot érjenek el általa. Így vásárlás előtt mindenképpen tanulmányozzuk át az összetevők listáját, hogy nehogy kellemetlen meglepetés érjen. 

Bor

Bizony, bizony, sajnos néhány márka állati eredetű dolgokat is felhasznál a nemes nedű elkészítéséhez. Amikor eljön a bor szűrésének vagy finomításának ideje, olyan szereket használnak bizonyos részecskék, például az élesztő, a fehérje és a zavarosság eltávolítására, amelyek gyakran tartalmaznak a PETA szerint „vért és csontvelőt, kazeint (tejfehérje), kitint (rákfélék héjából származó rost), tojásfehérjét (tojásfehérjéből származó), halolajat, zselatint (állati részek főzéséből származó fehérje) és izinglaszt (halhólyaghártyából származó zselatin)”. A jó hír? A Barnivore oldal lehetővé teszi a cégek keresését, így találhatunk olyat, ami nem használ ilyesmit. Egy hátránya van, hogy a csaknem 60 ezer márkát tartalmazó adatbázisban egyelőre csak külföldi cégek szerepelnek, de egy nyaralás során nagy hasznát vehetjük.

Sör

sör vegán

Fotó: Getty Images

A borhoz hasonlóan a finomítási folyamat során egyes sörmárkák állati eredetű termékekre (leggyakrabban izolánra és zselatinra) támaszkodnak. De ez nem mindig van így, és sok tömeggyártott fajta (pl. az itthon is kapható Budweiser, Corona, Miller, Arany Ászok) közül sok a vegán. A Barnivore-on pedig bármikor utánanézhetsz kedvenc italodnak, és a borral ellentétben itt találhatunk vegán magyar söröket is a listán.

Fehérjepor

Vegánként és vegetáriánusként nagyon fontos a fehérje pótlása, amit a legegyszerűbb módon fehérjeporral tehetünk – gondolhatnánk. Azonban a legtöbb proteinpúder tejsavófehérjéből készül. Ez általában szarvasmarha-szérumalbumin – egy tehénből származó fehérje – alapú. Ráadásul mind a tejsavóból, mind más eredetű fehérjeporok gyakran az L-ciszteinre, egy gyakran csirketollból vagy emberi hajból készült étrend-kiegészítőre támaszkodnak. Tehát még egyszer: olvassuk el a címkét alaposan vásárlás és fogyasztás előtt.

Fehér cukor

Furcsa, de igaz: sok hagyományos fehércukor márka csontszénnel (általában tehéncsontból származó származékkal) teszi fehérebbé a cukrot. A legjobb megoldás lehet, ha helyette egy kicsit kevésbé fehér vegán cukrot vásárolunk, amennyiben ez fontos szempont a számunkra. Az összetevők listáján pedig keressük a természetes szént, és ha ilyet látunk köztük, akkor tegyük vissza a polcra.

Gumicukrok

gumicukor gumimaci vegán

Fotó: Getty Images

A legtöbb gumicukor-márka zselatint használ, hogy elérje azt a sokak által kedvelt rágós állagot. A zselatint elsősorban háziállatok (sertés, szarvasmarha, ló) csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítják elő. A kollagénben található kötések lebontásával keletkezik, vízzel együtt egy félig szilárd, kolloid gélt alkot. Keressünk olyan márkát, amelyik növényi zselatint használ (ugyanis létezik ilyen is).

Ha pedig szeretnél egy garantáltan jó vegán lakomát csapni, olvasd el ezt a cikkünket, amelyben bemutatunk egy csodás helyet.

Kiemelt kép: Getty Images