Nem kell mindent, csak amit jó volna: fontos vitaminok 40 feletti nőknek

Az egészség minden életkorban és mindkét nem számára fontos, az egészséges életmód egyes elemei viszont eltérhetnek attól függően, hogy nők vagy férfiak vagyunk, illetve, hogy hányadik életévünket tapossuk.

Míg a megfelelő táplálkozás, a sport, a kellő pihenés és a lehetőség szerint stresszmentes vagy stresszben szegény élet mindenkinek jót tesz, az viszont, hogy milyen vitaminokkal és ásványi anyagokkal tudjuk a legjobban támogatni a szervezetünket, nemenként és életkoronként is eltér

Vannak nők, akik egészen könnyedén veszik a negyvenet. Nemcsak azért, mert tisztában vannak vele, hogy az életkor csak egy szám, és nem kell, hogy meghatározza viselkedésünket vagy mindennapjainkat, vagy mert azt is tudják, mennyi miden áll még előttük. Sokan egyszerűen fizikailag sem érzik az idő múlását. Ami engem illet, vegyesek a tapasztalataim. Alapvetően nem zavar, hogy öregszem, viszont hazudnék, ha azt mondanám, nem tapasztalok magamon nagyon is zavaró jeleket: szárazabb és kicsit megereszkedett bőrt, lassuló anyagcserét, néha egy kis alvászavart, hangulatingadozást. Csupa olyasmit, ami életem első 40 évében nem igazán volt jellemző rám. És nemcsak én tapasztalom a változást, a szakértők is azt mondják, van mire odafigyelni egészségügyileg a bűvös negyvenes kapcsán.

40 felett, nőként

Legyen ugyanis akármilyen dögös egy mai negyvenes (sőt ötvenes is), az ebbe az évtizedbe való átlépés új egészségügyi kockázatokat hoz magával. 40 éves kor után például sokkal nagyobb lesz a cukorbetegség, a mellrák, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázata, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy olyanok lettünk, mint egy használt autó: valamit mindig javítani kell rajtunk. Vagy fogorvoshoz kell szaladni, vagy a rákszűrés nem jó, esetleg álmatlanság vagy feledékenység ellen kell valamit beszedni… Egy másik nagy mérföldkő egy nő 5. évtizedében a menopauza. Bár azt sok nő tudja, hogy a menopauza nem feltétlen sétagalopp,

a legtöbben jóval kevesebb figyelmet fordítanak a perimenopauzára, vagyis a menopauzát megelőző szakaszra.

Pedig ez az időszak is a hormonszint drámai változásával jár, ami számos különböző testi funkcióra hatással lehet. És ki is hat: a negyvenes éveinkben már esedékesen perimenopauzában lévő nők olyan tünetekre számíthatnak, mint a szorongás és a depresszió, a hőhullámok, a súlygyarapodás vagy ingadozás és a fáradtság.

középkorú nő edz

Szeretnél egészséges és fitt maradni? (Fotó: Getty Images)

Ásványi anyagok és vitaminok

A nők 40-es éveikben jelentkező tünetei vagy panaszai közül sok valamely fontos vitamin vagy ásványi anyag hiányára vezethető vissza. Bár a legjobb, ha a legtöbb vitamint vagy ásványi anyagot természetes úton, egészséges, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozással visszük be, a jó minőségű tablettákkal és porokkal való kiegészítés jó alternatíva lehet, különösen a téli, vitaminszegény hónapokban. A megfelelő vitaminpótlás segíthet leküzdeni néhány gyakori, korral járó tünetet.

A vitaminok és ásványi anyagok pótlásának egyik legnagyobb gátja, hogy a nők sokszor nem tudják, hogy melyik vitamint és mennyit szedjenek ahhoz, hogy a legjobb eredményeket érjék el. Addig persze rendben, hogy a C-vitamin, a vas, vagy éppen a bőr szépségéért is felelős E-vitamin pótlása ma már csaknem olyan természetes, mint a fogmosás, a sok más lehetséges extra vitamin kapcsán könnyen elbizonytalanodunk. A jó hír az, hogy azoknak az étrend-kiegészítőknek a listája, amelyre a 40 év feletti nőknek érdemes összpontosítaniuk nem végtelen hosszúságú. Mutatjuk az elemit!

B12-vitamin

A B12-vitamin felelős a normál vérkeringés és agyműködés fenntartásáért. Bár ez a vitamin sok rendszeresen fogyasztott élelmiszerben megtalálható, ahogy öregszünk, felszívódása romlik, emiatt hiánytüneteket, például hajhullást, fáradékonyságot tapasztalhatunk. A B12-vitamin napi szintű pótlása segíthet ellensúlyozni ezt a csökkenést.

Kalcium

A kalciumot általában a csonttörések elleni küzdelem eszközeként reklámozzák, a 40-es éveikben járó nőknek azonban ennél is sokkal többet tud nyújtani: segíthet megőrizni csonttömegüket és sűrűségüket is, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy negyvenes, ötvenes, hatvanas éveikben is mozgékonyak maradjanak, és óvják magukat a csontritkulástól. 

D-vitamin

A D-vitamin az egyik legfontosabb azok közül a vitaminok közül, amiket egy negyven feletti nőnek pótolnia érdemes. E vitamin nélkül ugyanis nagyobb lehet a cukorbetegség, a szívbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és a szklerózis multiplex kockázata is. A D-vitamin-kiegészítők napi szedése csökkentheti ezeket a kockázatokat, ráadásul segít a szervezetnek abban is, hogy a kalciumot is jobban hasznosítsa, így két legyet üthetünk vele egy csapásra. (Mivel a K-, a D-vitamin egyaránt segíti a kalcium beépülését csontokba, ezeket érdemes egyszerre bevenni.)

Magnézium

A 40 év feletti nőknél (párhuzamosan azzal, hogy csökken az egyébként a keringési betegségektől védő ösztrogén szintje) nő a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata. A jó hír az, hogy a napi magnéziumpótlás segíthet csökkenteni ezeket a kockázatokat is. Ráadásul a magnézium segíthet fenntartani az izmok, az idegek és a szív egészséges működését is, ami megint csak kulcsfontosságú, ha középkorú nőként is szeretnénk aktív életet élni. Ez az egyik legfontosabb táplálékkiegészítő, ami a 40 év felettiek listáján szerepelhet.

vitaminok és táplálékkiegészítők

Ennyi azért nem kell. (Fotó: Getty Images)

Kálium

A menopauzán átesett, vagy épp áteső nők számára a kálium kulcsfontosságú eszköz lehet a stroke kockázatának csökkentésében. Utóbbi nagy aggodalomra ad okot a 40 éves és idősebb nők között, pláne, mivel fiatalabb korban a nőkre kevésbé veszélyes betegségként gondolunk rá. A kálium segít alacsonyan tartani a vérnyomást, ezért közvetve csökkenti a kockázatot, fontos viszont, hogy a kálium megfelelő adagolása nagyon érzékeny odafigyelést kíván, ezért mindenképpen orvosi hatáskör a szedése. 

A fenti lista természetesen nem teljes, hiszen minden nő, és minden élethelyzet más. Negyvenes éveinkbe lépve érdemes háziorvosunkkal is konzultálni, ha étrendkiegészítőt szednénk. Kórtörténetünket, esetleg családunkét is ismeri annyira, hogy kiegészítse vagy szűkítse a fenti listát. Fontos az is, hogy a negyvenes nők egészségmegőrzése nem csak a vitamin- és ásványianyag-bevitelről szól. Kiemelten fontos ezeknek az alapvető tápanyagoknak a párosítása egészséges étrenddel és mozgásrutinnal is. A tudomány újra és újra bebizonyítja, hogy a kellő mennyiségű és minőségű testmozgás életünk későbbi szakaszában is javíthatja a rugalmasságot, a mobilitást és az életminőséget.

Ha most nem sportolunk semmit, az elején nehéz lehet elkezdeni a rutin kialakítását, de fontos, mert a legtöbbet a sport segít, hogy fiatalnak érezzük magunkat és a negyvenes éveinkben még bőven a csúcson legyünk! (Ha nehezen indulunk meg, íme néhány tipp arra, hogy többet mozogjunk a hétköznapokban.)

Kiemelt kép: Getty Images