A stroke akár egész fiatalon is lecsaphat, és annak ellenére, hogy a gyors felismerés életet menthet, sokan nem ismerik fel a tüneteit. Tartozz azok közé akik tudják, mikor kell mentőt hívni!

A stroke (sztrók, vagyis akut agyi érkatasztrófa) ma a felnőttkori rokkantság egyik vezető oka, emellett a harmadik leggyakoribb halálok (annak ellenére, hogy manapság már sokkal kevesebben halnak meg stroke miatt, mint korábban). Bárkivel és bármely életkorban előfordulhat, egész fiatal korban is bekövetkezhet: az akut agyi érkatasztrófa körülbelül 10-15 százaléka 45 év alatt fordul elő, és ez a szám fokozatosan növekszik, csak az Egyesült Államokban évente körülbelül 70 ezer 18 és 45 év közötti fiatal felnőttnek kell megküzdeni a betegséggel. 

Egy napokban napvilágot látott új vizsgálat pedig egyértelmű kapcsolatot mutatott ki a mozgásszegény életmód és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége között. Egy kutatócsoport átlagosan 9,4 éven át követetett 143 180, 40 év fölötti embert Kanadában, és a most publikált eredmények arra mutattak rá, hogy

azok az emberek, akik napi nyolc vagy több órát ülnek, és egyébként sem voltak túl aktívak, hétszer nagyobb eséllyel kaptak agyvérzést, mint azok, akik kevesebb, mint négy órát ültek, és legalább 10 percet gyakoroltak naponta.

Mégis kevesen vannak, akik ismerik a FAST-szabályt (erről később), illetve tudják, hogy mit kell tenni egy potenciális stroke bekövetkeztekor. Azért indított tájékoztató kampányt és készített honlapot a Magyar Stroke Társaság, hogy érthetőbbé és könnyen felismerhetővé tegye a stroke tünetegyüttesét.

A www.stroketars.info.hu címen elérhető StrokeTárs oldalon az érdeklődők nemcsak a stroke okairól, tüneteiről, felismeréséről és kezeléséről olvashatnak közérthető cikkeket, hanem a hozzátartozókra váró kihívásokról és felépülési sikertörténetekről is.

A korai fellépés életet menthet!

A szövegek mellett az oldalon videók is elérhetők, amelyekben bemutatják a legfontosabb teendőket stroke esetén, a fiatalok érintettségét, továbbá kitérnek a Covid-19 megbetegedésre is.

Tudtad például, hogy kétszer annyi nő hal meg stroke-ban, mint mellrák miatt? Az Amerikai Stroke Társaság jelentése szerint azok a nők, akik fogamzásgátlót szednek, kétszer nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot, mint azok, akik nem szednek ilyen szert. A fogamzásgátlótabletták vérrögképződést okozhatnak, bizonyos esetekben a vérrögök az agyba is eljuthatnak, és ez stroke-ot idéz elő.

A társaság az MTI-nek eljuttatott közleményben kiemelten fontosnak nevezte, hogy a stroke tüneteinek jelentkezésekor valaki minél hamarabb segítséget hívjon,

a korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket.

FAST-szabály

A stroke tünetei tipikusak, az emberek nagy része mégsem tudja könnyedén felismerni őket. A FAST angol mozaikszó (egyébként pedig azt jelenti, hogy „gyorsan”) segítségével jól megjegyezhetők a stroke jelei:

kérjük meg a beteget, hogy próbáljon meg mosolyogni, emelje fel mindkét karját és mondjon egy egyszerű mondatot.

Az arc (face) karok (arms) beszéd (speach) hármasának tesztelése után hívja időben (time), lehetőleg azonnal a mentőket. Ha az arcon szájzug elhúzódás látható, féloldali végtaggyengeség következik be, beszédzavar vagy a beszéd bénulása áll fenn, akkor azonnal tárcsázni kell a mentőket!

A mini stroke-ot is komolyan kell venni!

Mini stroke (tranziens iszkémiás attak vagy TIA) leginkább akkor fordul elő, amikor az agy egy részében átmenetileg megszűnik a véráramlás – olvasható a StrokeTárs oldalon. Mindez stroke-szerű tüneteket okoz, amelyek azonban 24 órán belül megszűnnek. A stroke-tól eltérően ez önmagában nem okoz tartós fogyatékosságot, de mégis veszélyes lehet. Körülbelül minden harmadik TIA-n átesett ember tapasztalja meg ugyanis később magát a stroke-ot, ezért elengedhetetlen a korai és gyors kezelés. Tünetei tehát az agyvérzéséhez hasonlítanak, viszont gyorsan elmúlnak, ezért sokan hajlamosak arra gondolni ilyenkor, hogy csak leesett a vércukruk, hogy valami bagatell ok miatt szédültek meg. A következő tünetek azonban mini stroke-ra utalnak:

  • a karok, a lábak vagy az arc hirtelen bénulása (tipikus a féloldali bénulás);
  • hirtelen beszédzavar (a páciens nem tudja megformálni a szavakat, vagy nem érti meg a szavak jelentését, amit mondanak neki);
  • egyensúlyproblémák;
  • látászavar (többnyire az egyik szem látómezejének egy része esik ki);
  • bizsergés; lefelé görbülő száj (a beteg nem tud „o” betűt formálni);
  • súlyos fejfájás
  • szédülés (többnyire forgó jellegű);
  • rendellenes ízérzet;
  • nyelési zavarok;
  • bizonytalanság járás közben, esetleg a lábak teljes bénulása; pillanatnyi eszméletvesztés.

Bár ezek a tünetek nem tartanak sokáig (többnyire 2-15 percen keresztül állnak fenn), a TIA-t mégis nagyon komolyan kell venni, mert azt jelentik, hogy a testünkben fennáll egy olyan probléma, amely a stroke magas kockázatával járhat.

A Magyar Stroke Társaság a közeljövőben találkozókat és konferenciákat is szervez.

Kiemelt kép: Getty Images, forrás: MTI, Házipatika

Videó: Ribánszky Kata