konyhában

Te is megmosod a nyers csirkét? Konyhai hibák, amelyek károsak az egészségre

Mindenkinek megvannak a maga jól bevált szokásai a konyhában, ám egyes módszerek elősegíthetik a kórokozók terjedését.

A kézmosás elhanyagolása nem az egyetlen klasszikus konyhai hiba, melyet elkövethetünk, sőt, egészen hétköznapi szokásokkal is rosszat tehetünk egészségünknek. Bár az ételmérgezéseket a legtöbben inkább a vendéglátóhelyekhez kötik, otthonunkban is megtelepedhetnek ugyanazok a baktériumok, amennyiben nem vagyunk elég körültekintőek.

Ebből kifolyólag az élelmiszerbiztonság ugyanolyan fontos a saját konyhánkban, mint az éttermekben, hiszen a kórokozókat nem érdekli, hol vannak, ezért sem árt megfogadnunk a megfelelő irányelveket, melyekre a New York-i Kulináris Oktatási Intézet szakértője figyelmeztet.

Megmosni a nyers csirkét? Inkább ne!

A vélemények általában két táborra oszlanak, vannak, akik megmossák a baromfihúsokat, és vannak, akik nem. Az előbbiek számára rossz hír, hogy a szakértő szerint a hús mosása nem a legjobb ötlet, hiszen azon túl, hogy eltávolítja a felszíni foltokat, semmilyen egyéb előnye nincsen, sőt. A módszerrel csupán a baktériumok és kórokozók elszaporodásának adunk egy újabb esélyt, amikor a mosogatóban lemosva a húst a víz lefröccsen róla a csapra vagy a munkalapra. Ha mégis így tettünk, fertőtlenítsük gyakrabban a konyhát (ehhez itt adtunk korábban profi ötleteket), különösen nyers hússal való munkát követően. 

A vágódeszka helytelen használata

A vágódeszkán könnyen megtelepednek a baktériumok, hiszen az élelmiszerrel való érintkezés során azok átterjedhetnek a deszkára, és ha nem fertőtlenítjük alaposan, újra megfertőzhetik ételeinket. Ezesetben is főként a nyers hús okozhat problémát, mely után mindenképp mossuk át forró vízzel és mosogatószerrel a felületet, mielőtt felaprítanánk rajta a zöldségeket, ezzel elkerülhetjük a keresztszennyeződéseket. A legjobb, amit tehetünk, ha külön használunk egy deszkát a húsokhoz, ám így is szükséges az alapos takarítás, hogy visszaszorítsuk a kórokozók elszaporodását. 

konyhai

Fotó: Canva

Ugyanaz az edény nyers és főtt húshoz

Nem véletlen, hogy a legtöbb egészségügyi problémát a húsfélék okozzák, hiszen ezekkel az élelmiszerekkel okozhatunk a leggyakrabban keresztszennyeződést a rajtuk könnyedén megtelepedő baktériumok miatt. Ez akkor történhet, amikor egy szelet steaket teszünk a tányérra, ráhelyezzük a grillrácsra, majd gondolkodás nélkül visszatesszük a már megsült húst ugyanarra a felületre. Ha lehet, inkább tervezzünk előre, és készítsünk be a már elkészült finomságoknak is egy külön tányért, vagy mossuk el alaposan a nyers hússal érintkező edényeket, ha újra használjuk őket. 

Meleg ételt rakni a hűtőbe

A szakértő szerint ez az egyik leggyakoribb hiba az otthoni háztartásokban, de a következményeket látva nem éri meg meleg ételmaradékot tenni a hűtőbe. Ilyenkor az élelmiszer ugyanis nem hűl le elég gyorsan, ami azzal járhat, hogy hosszabb ideig marad a veszélyes hőmérsékleti tartományban – vagyis 4 és 40 °C fok között – ahol a baktériumok gyorsabban szaporodhatnak. Ha épp sietünk valahová, de fontos lenne, hogy az étel lehűljön, akkor segíthet a folyamat felgyorsításában, ha kisebb darabokra vágjuk és fémedényben tesszük a hűtőbe, hogy azok gyorsabban áthűljenek. 

Kiolvasztani a pulton a húst

A fagyasztott hús kiolvasztásának számos módja van, de a konyhapulton történő verzió nem tartozik ezek közé, ha ugyanis túl sokáig tartjuk szobahőmérsékleten, a kártékony baktériumokkal szemben már semmi esélyünk. Ez a módszer a legkevésbé biztonságos, szemben a hűtőszekrényben, a hideg folyó víz alatt vagy a főzési folyamat részeként végzett kiolvasztással, melyek összhangban vannak a javasolt élelmiszerszabályokkal. Ugyanígy a vízben való felolvasztás sem szerencsés, inkább maradjunk a legbiztonságosabb verzióknál, hiszen mégiscsak a saját konyhánkról és arról az ételről van szó, melyet megeszünk. 

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu