Samantha Brick brit tévés

Egy brit tévés szerint szépsége miatt utálja őt a többi nő

A nő állítja, csak úgy döglenek utána a pasik – pedig alig sminkel.

Samantha Brick neve 2012-ben az egész internetet bejárta, az akkor negyvenes éveit taposó újságíró ugyanis írt egy sokakat megbotránkoztató cikket a Daily Mailnek – ezzel a címmel: Hátránya is van annak, ha valaki ennyire csinos: Ezért dühíti a többi nőt, hogy szép vagyok (There are downsides to looking this pretty: Why women hate me for being beautiful). Az írás ezreknél verte ki a biztosítékot, Samanthát azonban, úgy tűnik, egyáltalán nem hatotta meg a nép haragja, ezért tíz évvel később, tavaly ismét írt egy hasonló esszét a portálnak Most még szebb vagyok, ezért utálnak még mindig a nők (I’m even more beautiful now, it’s why women still hate me) címmel – sőt, még a tévében is haknizott egyet ezzel a szokatlan gondolattal.

Most azonban arra jutott, büszkélkedés helyett inkább segítő kezét mentőövként dobja oda nála szerencsétlenebb nőtársainak, ezért megosztotta a nagyvilággal szépségtitkait.

„Én vagyok az az író, aki 2012-ben, 41 évesen arról írt, hogy a nők féltékenyek a jó külsőjére. De amit azóta felfedeztem, az talán inkább bátorító lehet változókorban lévő nővéreim számára. Szerintem ugyanis

egy nő az ötvenes éveiben van abszolút fénykorában.

Legalábbis nálam ez a helyzet. Most, 52 éves koromban felfedeztem, hogy vonzóbb vagyok a férfiak számára, mint valaha, ráadásul gyakran mindenféle mesterséges segítség nélkül” – utalva ezzel arra, hogy a mindennapok során alig sminkel. Brick küldetésének tekinti, hogy normalizálja a nők smink nélküli létezését, valamint a minél kevesebb reggeli szöszmötölést a tükör előtt.

Smink nélkül magabiztosabbak vagyunk

Bármilyen meglepő is, kutatások szerint valóban nő az önbizalmunk, ha nem sminkeljük magunkat. Az Amerikai Pszichológiai Társaság egyik 2016-os tanulmányában arra kértek nőket, hogy két héten át minden nap nézegessék a csupasz arcukat a tükörben. Két héttel később a nők magabiztosabbak érezték magukat, és csökkent a stressz-szintjük. Egy másik tanulmány szerint pedig azok a nők, akik a mindennapi életük során csak ritkán viselnek sminket, nagyobb önbizalommal, valamint magasabb szintű érzelmi stabilitással és önbecsüléssel rendelkeznek.

„Minden reggel, amikor készülődöm, a fürdőszobai mosdókagyló fölött bármilyen szappannal, ami éppen kéznél van, felhabosítom az arcomat (állítólag Cameron Diaz állítólag még ennyit sem tesz meg – szerk). Ez ugyanaz a 60 másodperces rutin, amit az elmúlt egy évben követtem, előbb megmasszírozom a halántékomat, majd gyengéd, felfelé irányuló mozdulatokkal végigsimítom a nyakamat, mielőtt leöblítem a szappant jeges vízzel. Egy tiszta kéztörlővel szárazra paskolom az arcomat, majd naptejet kenek rá – foglalja össze. – Mikor ezután a tükörbe pillantok, azt látom, hogy egészségesnek és frissnek nézek ki, de a ragyogó szó is gyakran eszembe jut. Ezennel pedig indulok is, hogy folytassam a napomat.” Szerinte a szépségipar elborzadna ezen, ő mégis erre esküszik, és azt mondja, büszke a tényre, hogy hamarabb elkészül reggelente, mint a többiek – ráadásul így még a drága szérumok és kimondhatatlan nevű krémek árát is megspórolja. Azt mondja, már nem turkál a sminktáskájában ecset vagy szempillaspirál után, nem vacillál a rúzsok árnyalatai között, és egyszerűen nincs szüksége semmiféle krémre. „Nem én vagyok az egyetlen nő, aki nemet mond a tükör előtt készülődéssel elvesztegetett órákra” – teszi hozzá.

A nő bevallotta, gyakran merít inspirációt abból a Coco Chanelnek tulajdonított mondásból, mely így szól: „Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen olyan, amilyet megérdemelsz.” Mindezzel együtt pedig állítja, sosem feküdt kés alá. „Mi a titkom? Gyanítom, hogy egyszerűen az egészséges életmód és a jó gének.

Az étrendem többnyire növényi alapú,

mediterrán, és este 10-kor általában már ágyban vagyok, hogy nyolc órát tudjak aludni – részletezte. – Bár szedek néhány ásványi anyagot és vitamint, a menopauzát hormonterápia nélkül csináltam végig. Naponta jógázom és meditálok, és mivel vidéken élek, sokat sétálok a természetben. Jelenleg hat kutyám van és egy valóságos kis farmot vezetek, így egész nap talpon vagyok és aktívkodom.”

Ráadásul nem csak ő látja eredményesnek mindezt: saját bevallása szerint az egész utca utána fütyül, mikor kibattyog a piacra. „Egészen magával ragadónak látom a tükörképemet – szögezte le. – Lenyűgöz, vajon hogyan fog öregedni az a hunyorgó nő, aki visszanéz rám. Nagyon szépen, gyanítom.”

Kiemelt kép: Samantha Brick a This Morning című reggeli műsorban – Fotó: This Morning/Youtube