iskolával álmodni

Vissza az iskolapadba – ezt jelenti, ha iskolával álmodunk

Akár a régi termedben ülsz vagy épp a folyosón szaladgálsz a volt osztálytársaiddal, esetleg egy felelést élsz át újra, minden apró részlet sajátos üzenetet hordozhat.

Észrevetted már, hogy te is gyakrabban élsz át bizonyos fajta álmokat? Például a fogaid elvesztését, zuhanást vagy éppenséggel, üldözést, netán azt, hogy megcsal a párod? (Azokat a dolgokat, amikről hajlamosak vagyunk bizonyos rendszerességgel álmodni, ebben a korábbi cikkünkben mi is megkíséreltük összegyűjteni.)

Szakemberek szerint a leggyakrabban visszatérő, és úgy általában véve az álmok jelentése az álmodó személytől függően változhat – akinek múltja, jelenje, jövője, reményei és félelmei mind-mind szerepet játszanak annak alakulásában. A visszatérő álom leginkább valami olyan dologra utal, ami folyamatosan foglalkoztat minket, ám amivel kapcsolatban nem tudunk dűlőre jutni.

Igen ám, de mit jelent, ha olyasvalamiről álmodsz, amit a régmúltban éltél át?

Ráadásul viszonylag rendszeresen? Például arról, hogy újra iskolás vagy. Vajon mit üzenhetnek számunkra az ilyesfajta  álmaink, adott esetben több tíz, húsz, harminc év távlatából? Mik azok a dolgok, amik a leggyakrabban elő szoktak fordulni az iskolával kapcsolatos álmainkban? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mit jelent, ha iskoláról álmodunk?

Ha most egy osztályteremben ülnénk, én kézzel-lábbal jelentkeznék, mert nekem bizony van egy időről időre visszatérő, kellemesnek egyáltalán nem nevezhető álmom, ami a gimnáziumi évekbe, egész pontosan azok végére repít vissza. Hányszor, de hányszor riadtam föl arra, hogy ismét ott állok leforrázva a matek érettségi előtt, elém teszik a feladatsort, én pedig legmélyebb kétségbeesésemben azon tépelődöm, ez mégis hogyan lehetséges. Nem úgy volt, hogy ezt már egyszer végigcsináltam? Vagy mégsem? (Nem vagyok pszichológus, de nagyjából így is tudom, hogy mi ennek az oka, ahogyan azt is, hogy még mindig bőven van feladatom az általa hordozott üzenet feldolgozásával. Ennek kielemezgetésével viszont senkit nem traktálnék.)

 

Függetlenül attól, hogy kinek milyen előjelű élményei voltak az iskolai évek alatt, vitathatatlan tény, hogy ez az időszak mindannyiunk életében, így vagy úgy, de meghatározó. Ha pedig az alma mater álmainkban is megjelenik, annak – ebből kifolyólag – számtalan, mélyebben gyökerező jelentéstartalma lehet. Vegyük sorra, mi mindent szimbolizálhat:

Tanulás és tudás

Álmainkban az iskola, nem meglepő módon a tudás és a növekedés keresését jelképezheti, mind intellektuálisan, mind spirituálisan. Arra utalhat, hogy az álmodó nyitott az új dolgok elsajátítására vagy arra, hogy mélyebben megérthesse mind saját magát és a körülötte lévő világot. Utalhat a szellemi kihívások és a kíváncsiság iránti vágyra, de tükrözheti az álmodó aktuális tanulási tapasztalatait is.

Szabályok és előírások

Miután egy iskola általában szigorú irányelvekkel rendelkezik, ha álmainkban megjelenik, a fegyelem és a struktúra iránti igényt is jelképezheti. Ugyanakkor utalhat a szabályok betartása, késés vagy felkészületlenség miatti szorongásra, illetve a szabályok megszegésének következményeivel történő szembenézésre is.

Beilleszkedés és a kortársak nyomása

Az iskola a társas kapcsolatokat és interakciókat is jelképezheti. Ha vele álmodunk, azt is jelentheti, hogy

vágyunk a társak elfogadására vagy a népszerűségre.

De érezhetjük azt is, hogy nyomás nehezedik ránk, hogy megfeleljünk egy csoport normáinak. Utalhat továbbá megoldatlan, múltbéli problémákra az iskolai éveinkből: például beilleszkedési problémákra, de akár zaklatásra is.

bullying

Az iskolai zaklatás egy életen át elkísérhet (Fotó: Getty Images)

Stressz és szorongás

Az iskola a stressz és a nyomás színtereként is megjelenhet: a vele kapcsolatos álom a képességeinkkel vagy a teljesítményünkkel kapcsolatos szorongást, bizonytalanságot is jelképezheti. Utalhat arra, hogy túlterheltnek érezzük magunkat a jelenben, akár a velünk szemben támasztott elvárások következtében, de ugyanúgy a saját magunk által gyakorolt nyomásból fakadóan is.

Nosztalgia és vágyakozás

Az iskolával kapcsolatos álom révén ugyanakkor felidézhetjük a múltunkat, és újra átélhetjük gyerekkorunk és ifjúságunk emlékezetes pillanatait: az álom felidézheti a barátokkal, tanárokkal vagy ottani tevékenységekkel kapcsolatos, boldog emlékeket is.

A régi idők, az ártatlanság és gondtalanság érzésének visszaszerzésére irányuló vágyat is jelképezheti.

Bizonytalanságok és önfelfedezés

Ha álmunkban újra iskolások vagyunk, az a bizonytalanságunkról és önbizalomhiányáról is árulkodhat. Az álmodó elveszettnek és felkészületlennek, illetve másokhoz képest alsóbbrendűnek érezheti magát. Ugyanakkor az álom egy önfelfedező és önfejlesztő utazást is kivetíthet, melynek során az álmodó megtanulja legyőzni a korlátait és elérni céljait.

A leggyakrabb, iskolával kapcsolatos álmaink

Kihagysz egy dolgozatot vagy vizsgát 

Ha arról álmodsz, hogy kihagysz egy számonkérést, az jelentheti azt, hogy át kell szervezned az életed, és jobban tudatában kell lenned az elmulasztott lehetőségeknek. Az álom további értelmezései közé tartozik, hogy egyedül vagy félelemben érzed magad, halogatod a dolgokat, félsz a következő szintre való lépéstől. Ugyanakkor érezheted magad felkészületlennek, lehetnek motivációs és önértékelési problémáid, de jelezheti azt is, hogy túl keményen bánsz önmagaddal.

Megbuksz egy vizsgán

Nincs rosszabb érzés, mint amikor valóban megbuksz egy vizsgán, de egy ilyen helyzetről álmodni is legalább ugyanolyan ijesztő. Azt jelezheti, hogy nem bízol a képességeidben és a sikerességedben, vagy úgy érzed, nem vagy felkészülve a jövőre. Vedd ezt egy felhívásnak arra nézve, hogy ideje szembenézned a félelmeiddel, és legyőznöd azokat.

iskola, dolgozat, álom, álomfejtés

Önértékelési gondokat jelezhet, ha számonkéréssel álmodsz (Forrás: Getty Images)

Elkésel az óráról

Amikor arról álmodsz, hogy elkésel az iskolából, az a fentiekhez hasonlóan jelentheti azt, hogy ideje felelősségteljesebbnek lenned, és kezedbe venni az életedet. Ha már most is ilyen vagy, akkor ez az álom azt is üzenheti, hogy elégedetlen vagy a céllal, ami felé tartasz. Ugyanakkor

utalhat arra is, hogy megpróbálsz kibújni a felelősség alól,

és azt akarod, hogy a dolgok könnyen menjenek.

Álmok a középiskolai barátokkal

Ha középiskolai barátokról álmodsz (középiskolai környezetben), az arra utalhat, hogy elnyomod azokat az emlékeket, amelyek bántanak téged. Ez magában foglalhatja a középiskolai osztálytalálkozóról szóló álmokat is. Lehet, hogy mélyen legbelül féltékeny vagy arra, hogy egykori társaid nálad sikeresebbek lettek az életben; vagy éppen fordítva: a saját sikereiddel akarsz hencegni, hogy másokat lehúzz. Összességében a középiskolai társaiddal kapcsolatos álmok azt jelenthetik, hogy nehezen engeded el a múltat.

Álmok egy osztályteremről

Minden olyan álom, amelyben egy osztályteremben ülsz,

azt jelenti, hogy a személyiséged fejlődésen megy keresztül:

végre többet tanulsz magadról, és jobb döntéseket hozol. Ennek az álomnak egy másik értelmezése az, hogy más megoldásokat próbálsz keresni a valós életben felmerülő problémákra. Ezek a problémák megnehezítik a dolgodat, és azt szeretnéd, ha eltűnnének – csak épp eddig nem találtad rá a megfelelő megoldást. Az is lehet, hogy kerülsz valakit vagy valamit, bár ez attól függ, hogy hol ülsz az osztályteremben. Ha például a terem elejéhez közel, akkor az azt jelentheti, hogy nagyon aggódsz a problémáid miatt: sokkal jobban, mint a körülötted ülők.

Álmok a menzáról

Ha az iskolai ebédlővel álmodsz, az azt jelenti, hogy attól tarthatsz, mások hogyan látnak téged, és óvatos vagy azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakíthatsz ki velük kapcsolatokat. Ez az álom egy valós problémát is szimbolizálhat, amin épp rágódsz, de jelképezheti egy régóta rejtegetett titok felbukkanását is.

Kiemelt kép: Getty Images