5+1 érdekesség az álmokról, amire nem is gondoltál volna

Reméljük, te édesdeden szundítasz éjszakánként, ám vannak, akik csak forgolódnak, kusza álmokkal küzdenek, gyereket etetnek vagy épp bűntényt követnek el.

Alarm clock and paper craft, Night Sky

Nemek éjszakái

Nem egyforma álmaink témája: a nők és a férfiak különböző képeket látnak. A férfiak álmaiban többször jelenik meg az agresszió, és szereplőik többségében férfiak. A nők álmai kevésbé vadak, és nagyjából ugyanolyan arányban jelenik meg bennük a gyengébb és az erősebb nem.

Színezd újra!

Jelenleg az emberek 12%-a álmodik fekete-fehérben. Korábban ez az arány sokkal magasabb volt, mintegy 75% látta az éjszakai „filmjét” fekete-fehérben. Ez az arány akkor csökkent le drasztikusan, amikor megjelentek a színes tévék.

Álomképek törölve!

50%-át az álmainknak alig öt perccel az ébredés után elfelejtjük a kutatások szerint. De ha várunk még öt percet, akkor álmaink 90%-a elillan.

Mentsetek fel!

Az első „alvajáró gyilkos” esete a 19. századból ismert. 1846-ban Albert Tirrellt egy bordélyház felgyújtásával és egy prostituált meggyilkolásával vádolták. Amikor elmondta a bíróság előtt, hogy semmire sem emlékszik, és megesküdött, hogy aludt, egyszerűen felmentették. Persze manapság már nem ilyen egyszerű erre hivatkozni és felmentést kérni a bűn alól, ugyanis orvosszakértői csoportok foglalkoznak az alvajáró elkövetőkkel. Általában a tettesek magukat jelentik fel, amint reggel szembesülnek azzal, hogy mit tettek, a bíróság pedig bajban van, mert sokszor még indítékot sem találnak a bűncselekményre.

Álommanók akcióban

Furcsamód elsősorban a gyermekek hajlamosak az éjszakai „kirándulásokra”. 2 és 4 éves kora között minden harmadik gyerek kel föl álmában és tesz néhány lépést. Tinédzserként azonban kinövik ezt, és a felnőttek között csak minden ötvenedik tesz valami olyat álmában, amire később nem emlékszik.

Ringató a babáknak, non-stop meló a mamáknak

Ha kisbaba születik egy családba, akkor teljesen felborul a megszokott éjszakai rend. Mivel általában háromóránként kell megetetni a picit – és ezalól az éjjelek sem kivételek –, ezért nagyon lerövidül a szülők alvásideje. Emiatt a kisgyerekes szülők átlagosan 400–750 órával alszanak kevesebbet évente.

A cikk eredetileg a Nők Lapja Psziché 2017/01. számában jelent meg.

Szöveg: Akovács Éva

Fotó: Thinkstock