nyál

A nyálunk sok mindent elárul egészségünkről – ha így néz ki, ideje orvoshoz fordulni

A nyál elváltozásai figyelmeztető jelek lehetnek, hogy valami nincsen rendben.

Testünk folyton visszajelzéseket küld aktuális állapotunkról. Legutóbb a bélrendszer betegségeire utaló tüneteket vettük sorra, de azt is megvizsgáltuk, milyen panaszok utalhatnak arra, ha gyulladás van a szervezetünkben.

Talán nem tekintünk rá így – hiszen elsősorban az emésztésben, a száj egészségének fenntartásában vesz részt –, de a belső szerveken túl a szájüregben termelődő nyál is egyfajta indikátora lehet problémáinknak. Abban, hogy pontosan milyen elváltozásokra kell figyelnünk, és hogy azok valójában mit takarnak, az Ohio Állami Egyetem orvosigazgatójának nyilatkozata segít eligazodni. 

Dr. Brooke Glessing szerint a nyál az emésztés mellőzött hőse, amely a termelt amiláz enzimmel lebontja az egyszerű cukrokat, a keményítőt, és a benne található kis mennyiségű lipáz jóvoltából elindítja a zsírok emésztését is. Mivel többnyire vízből áll, színe általában tiszta, állaga enyhén sűrű, a mögöttes egészségügyi problémák azonban befolyásolhatják a termelődő nyál mennyiségét és tartalmát. A nap folyamán persze kisebb mértékben egyébként is változik a színe attól függően, hogy mit eszünk, de az olyan elváltozások, melyek állandósulni látszanak, már figyelmeztető jelek lehetnek. A kiszáradás, az autoimmun betegségek és a fertőzések is befolyásolják a termelt nyál minőségét, de vajon mire érdemes célzottan odafigyelni?

Szájszárazság vagy túlzott nyáltermelés

Egyik sem túl szerencsés, ellenben igen gyakori, főleg a szájszárazság, ami általában a kiszáradás tünete, de bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet. A vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, az antidepresszánsok, a fájdalomcsillapítók és a szorongás elleni készítmények mind kihatnak a nyáltermelésre.

A szakértő a krónikus szájszárazságot még a Sjögren-szindróma egyik tüneteként is említi, ami az immunrendszer hibás működése miatt kialakuló autoimmun betegség.

A gyulladásos rendellenesség a nyálmirigyeket érinti, de szemszárazságot is eredményezhet. A cukorbetegséget is összefüggésbe hozzák a szájszárazsággal, ami a megnövekedett glükóz számlájára írható, mivel felborítja a nyál összetételét – a magas vércukorszint miatt tapasztalhatunk különös, édes ízt a szánkban. 

Ellenkező esetben refluxra gyanakodhatunk, melynek alattomos jele lehet a hirtelen fellépő nyáltermelés, ami várandóság alatt egyaránt jelentkezhet, ám ilyenkor a hormonális változásokkal, a magas ösztrogénszinttel hozható összefüggésbe. Szintén érdemes figyelni a nyelési nehézségekre, mivel jelezhetik, ha a nyálmirigyek túl sok folyadékot termelnek. 

A vér sosem jó jel

nyálunk

Fotó: Canva

A véres nyál általában a száj vagy az íny sérülésének a következménye, vagyis könnyen lehet, hogy a megszokottnál egy kicsit erőteljesebben használtuk a fogkefénket. A rossz higiénia és a fogínygyulladás a másik leggyakoribb okai annak, ha vért találunk a nyálban, de az afta és a szájfekély szintén okozhat ilyen tüneteket. A szájüregben található fekélyek véletlenszerűen alakulnak ki, de olyan betegségek is húzódhatnak a háttérben, mint a Crohn-betegség vagy a gluténérzékenység. A B12-vitaminban, folsavban, vasban és cinkben szegény étrend szintén a nyálkahártya károsodásához, így a vér nyálba kerüléséhez vezethet. 

A fémes íz a savra figyelmeztet

A már említett reflux másik jele, ha savas, fémes ízt érzünk a szánkban. Ilyenkor a gyomorsav visszafolyik a torokba és kellemetlen ízt hagy maga után, ahogy összekeveredik a nyállal, de ugyanez tapasztalható a terhesség alatti hányinger során is. Szerencsére ez utóbbi csak az első trimeszterben áll fenn és jó esetben magától elmúlik, ám a szénanátha – melynek a szemviszketés, az orrfolyás, a tüsszögés, a gyulladt orrjárat mellett a fémes íz a másik jellegzetes tünete –, már komolyabb kezelést kíván.

Súlyosabb esetben a vese és a máj problémái szintén okoznak ilyen tünetet, mivel a salakanyagok felhalmozódnak a szervezetben,

tehát a vérben és a nyálban is. A felső légutak bakteriális vagy vírusos fertőzései ellenben édes ízt hagynak a szájban, mivel megzavarják az agy ízekre adott reakcióját, de maga a fertőzés is okozhatja, hogy a nyálban a normálisnál több glükóz van jelen.

Nem jelent jót, ha fehér és ragacsos

Ha a nyál inkább ragacsosabb, mintsem selymes állagú, és úgy tűnik, mintha fehér fogkrémmel lenne borítva, akkor az a szájszárazság, a kiszáradás egyik alapvető tünete. A baktériumok, elhalt sejtek a nyelv apró mélyedéseibe ragadnak és fehér bevonatot képeznek. Súlyosabb esetben szájüregi fertőzésről lehet szó, ilyenkor az élesztőgombák, például a Candida, az immunrendszer gyengülésére, antibiotikumok szedésére vagy higiéniai probléma esetén elszaporodnak a szájban és fertőzést okoznak. A cukorbetegséggel küzdők különösen veszélyeztetettek a nyálban lévő túlzott cukormennyiség miatt, hiszen esetükben könnyebben felborulhat a mikroorganizmusok érzékeny egyensúlya. 

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu