összetevők

Bikasperma és csigaváladék – Bizarr összetevők a kozmetikumokban

Ez nem valami új divathóbort, már hosszú idők óta bevált hatóanyagnak számítanak az alábbi különös hozzávalók.

A kozmetikumokban található összetevőket megfejteni komoly kihívás, pláne ha a hozzávalók kibetűzésén túl még meg is szeretnénk érteni, milyen hatóanyagokat viszünk fel a bőrünkre (kivéve ha mi magunk készítjük el őket természetes alapanyagokból). Miután alaposan utánajártunk néhány visszatérő vegyületnek, illatanyagnak, olajnak és vitaminnak, az olyan bizarr hozzávalóknál, mint bíbortetű – ebből lesz a kárminvörös, például a rúzsokban –, a madárürülék vagy a halpikkely, néhány pillanatra kikerekedhet a szemünk.

Ezek általában hosszú tesztelési folyamaton átesett hozzávalók, melyeket nem tiszta formájukban csempésznek a rúzsokba, arcápolókba vagy parfümökbe, és az állati eredetű anyagoktól elzárkózó cégek szerencsére helyettesítik is őket – bár ettől még nem csoda, hogy magunk elé képzelve őket, idegenkedünk a felkenésüktől.

Ámbra a bálna emésztőrendszeréből

Az ámbrát, vagy ahogy gyakran hivatkoznak rá, a tenger aranyát hagyományosan parfümökhöz használják – bár vannak, akik fogyasztják is –, mivel aromája a dohányéhoz, a fa édes, füstös illatához hasonlít. A viaszos, sárga, szilárd anyag az állatok beleiben keletkezik, hogy megvédje őket az éles tárgyaktól, de annak ellenére, hogy általában ürülékkel vagy hányással távozik, az ámbra kozmetikai termékeink egyik alapvető illatanyaga. A környezettudatos parfümgyártó vállalatok alternatív, szintetikus illatanyagokat használnak helyette, hogy fenntarthatóbb megoldást kínáljanak az állati származékok használata helyett.

Csigaváladék mint természetes hidratáló

A keleti szépségápolásban a bőrfiatalító eljárások megszokott alapanyaga, számunkra ellenben még furcsán hat, hogy van, ahol azért gyűjtik össze a csiganyálat, hogy hidratálókrémek összetevőjeként hasznosítsák. A csiga váladékában található glikolsav és elasztin megvédi az állatot a vágásoktól, hatásos a baktériumok és az UV-sugarak ellen, az emberi bőrre kenve pedig még kiváló fehérjeforrás is, eltávolítja az elhalt hámsejteket és regenerálja a bőrt. Ráncok ellen, szem alatti karikák kezelésére, de hegek, striák és pattanások gyógyítására egyaránt használják.

Madárürülékkel olyan bőrünk lesz, mint a gésáknak

kozmetikumokban

Fotó: Canva

Nem is gondolnánk, hogy a japán gésák védjegyének számító, tökéletes, élettel teli arcbőr titka nem a híres, többlépéses arcápolás – bár annak is fontos része –, hanem egyetlen kulcsösszetevő, méghozzá a fülemüle ürüléke. A nyugati országokban is népszerű kezelésért a felső kategóriás luxusszalonok akár 200 dollárt, vagyis több mint 70 ezer forintot is elkérhetnek. Az énekesmadár az eljáráshoz használt folyékony és szilárd végtermékét a kloákán keresztül választja ki, ebben a kombinációban pedig nitrogén és aminosav is megtalálható. A salakanyagát porrá őrlik és vízzel kikeverik, hogy megfelelő állagú pasztát kapjanak, az eredmény pedig egyenletes tónus és puha bőrfelület. 

Kígyóméreg a botoxban

A legfrissebb tanulmányok szerint a viperaméreg megfelelő mennyiségben alkalmazva helyreállító hatást gyakorol a bőrre. A botoxhoz hasonlóan átmenetileg gátolja az arcizmok mozgását, ezzel pedig kisimítja a meglévő ráncokat. A kígyóméreg tartalmú kozmetikumok is ezen az elven működnek, de kizárólag bőrgyógyász és orvos engedélyével alkalmazhatók, és érdemes arról is megbizonyosodni, hogy a választott termék megfelel az előírt minőségi és etikai előírásoknak. 

Bikasperma száraz, sérült hajra

A bikasperma a hajápolási termékekben olyan összetevőként szerepel, mely magas fehérjetartalmával regenerálja a száraz és sérült hajat. Az állat spermáját általában összekeverik egy katirā nevű gumiszerű növénnyel, melynek gyantáját élelmiszerekben, gyógyszerekben és kozmetikumokban egyaránt használják. Utóbbiban mint sűrítő, textúrát javító anyagként van jelen, erre a célra alkalmazzák az elegáns szalonokban a haj állapotának javítására, természetesen a fehérjedús hozzávalóval együtt. 

Szempillaspirál és körömlakk halpikkelyből

A guanin vegyületet általában a halpikkellyel szokás egy lapon említeni – egyes helyeken így hivatkoznak magára a pikkelyre is, de valójában csak megtalálható benne. Ez az anyag felel a jellegzetes csillogásért, a kozmetikumokba, a szempillaspirálba és a körömlakkokba szintén emiatt kerül, mivel a bőrre kenve egyaránt fényes felületet hoz létre. Ugyanígy fürdőzéshez használt termékek, tisztítószerek, hajkondicionálók, rúzsok, samponok és bőrápoló készítmények hozzávalói között is találkozhatunk vele. (Ha belegondolunk, mindez semmi ahhoz képest, hogy az ókori Egyiptomban például krokodilürülék volt a szempillaspirál alapja.)

Amitől jobb kedvünk lesz: tequilás testradír

A lánybúcsúk hangulatát idéző kozmetikum valóban létezik, és egy fokkal megnyugtatóbb is, mint a korábban felsorolt állati összetevőket tartalmazó termékek. A mexikói ötcsillagos szálloda, a Four Seasons Resort Punta Mita egyedülálló szolgáltatása a pihentető masszázs, melyhez őshonos zsályaolajat és tequilát használnak. Mondhatni egy komplett koktélról van szó, ugyanis a margarita receptjét idéző keverékben tequila mellett só, olaj és friss lime leve is megtalálható. Kiváló tisztító, hidratáló és természetes pórusösszehúzó.

Kiemelt kép: Getty Images