rendőri intézkedés az oxford streeten

Lopással fenyegették őket az interneten, bezártak az Oxford Street üzletei

Nagy felfordulás kerekedett az ügyből.

Az Oxford Street Európa legforgalmasabb utcája, naponta mintegy félmillió ember fordul meg rajta – főleg amiatt, hogy itt viszonylag kis területen csoportosulnak a legismertebb világmárkák üzletei. 2023. augusztus 9-én, szerda délután 3 óra körül azonban sok helyi bolt, köztük egy optikus és egy gyógyszertár is rövid időre lehúzta a rolóját, miután a közösségi médiában olyan bejegyzések kezdtek el terjedni, melyekben a felhasználók arra buzdították egymást, hogy lopjanak ezekből az üzletekből.

Nem sokkal ezután a londoni rendőrség összesen kilenc embert tartóztatott le ebben a forgalmas turistaövezetben: közülük két fiatalt bilincsben vezettek el azon bolt közeléből, amelyről azt híresztelték, hogy a rendbontás célpontja lesz, továbbá két essexi személyt is letartóztattak, őket felbujtás miatt vonják felelősségre a napokban. 

De mi vezetett idáig?

A napokban a TikTokon kezdett el terjedni a rendbontás terve: a közösségimédia-platformon egy felhasználó olyan videót tett közzé, amelyben az üzletek kirablására szólította fel a többieket. A bejegyzésben a felbujtó még tippeket is adott nézőinek, például azt tanácsolta nekik, hogy a lopások alkalmával viseljenek símaszkot és kesztyűt.

A videó megjelenése után rengetegen kérték a fiatal internetezőket, hogy ne teljesítsék ezt az őrületes kérést, és ne kövessenek el bűncselekményt csak azért, mert az interneten valaki erre buzdítja őket. Talán ennek köszönhetően nem történt nagyobb baj, és a rendőrség még időben a helyszínre érkezett (a rendőri intézkedésről több videó is kering az interneten, ezek közül az egyiket közöljük alább).

@watcher00023 #london #london9thaug #oxfordstreet #oxford9th #oxfordstreetlondon ♬ original sound - watcher00023

A rendőrséget már a felfordulást megelőzően, ahogyan értesültek a TikTokon terjedő felhívásról, kivezényelték a népszerű bevásárlóutcára. A rendőrök hamar elfogták és megbilincselték a gyanúsítottakat, a zsúfolt utcán pedig eközben átmenetileg még a forgalom is leállt – az összegyűlt tömeget végül négy lovas rendőr oszlatta el.

Bűncselekményekre buzdítanak a közösségi médiában

Nem ez az első alkalom, hogy a közösségi médiában bűncselekmény elkövetésére buzdítják egymást a felhasználók. Korábban mi is megírtuk, hogy egy másik, borzasztó TikTok-trendnek megfelelve fiatal férfiak csoportjai véletlenszerűen kiválasztott emberek házába rontottak be Angliában, miközben az ott lakók reakcióit is filmre vették. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, miután az egyik videóban

egy rémült családapa „gyerekeim vannak” felkiáltással könyörgött a betolakodóknak, hogy hagyják el a házát. 

De a TikTokot egyébként sosem az intelligencia és a békés együttélés Mekkájaként ismertük: az itt terjedő, ártalmatlanabb hóbortok is egész egyszerűen bődületesek (például a menstruációs vérből készült maszkos kihívás).

Kiemelt kép: Rendőri intézkedés az Oxford Streeten 2023. augusztus 9-én – Fotó: Matthew Chattle/Future Publishing via Getty Images