A top 10-ben három európai város utcája is helyet kapott.

Amikor azt tervezgetjük, hogy hová utazzunk, sokféle szempont alapján válogatunk: milyenek az árak, milyen a konyha, mik a látnivalók, mennyire felkapott… A Time Outnak hála pedig akár az is befolyásoló tényező lehet, hogy az adott városnak van-e szuper menő utcája! Az utazási magazin húszezer városlakót faggatott ki, és helyi szakértőit is bevonta a felmérésébe, hogy idén is összeállítsa a világ legcoolabb utcáinak listáját. Elvégre az utcán lehet lófrálni, enni, inni, dolgozni vagy akár táncolni is – szóval egy csomó dolgot, amely hozzájárul egy város hangulatához, és amely meghatározza a lüktetését. Grandiózus sugárutak, trendi bevásárlóutcák és romantikus, macskaköves utcácskák is helyet kaptak a 2022-es listán. Mutatjuk az élmezőnyt!

1. Rue Wellington, Montreal, Kanada

Ahol sorra nyílnak a jobbnál jobb éttermek, tele van remek bárokkal, ott nem is kérdés, hogy cool utcáról van szó. A montreali Rue Wellingtonon koktélozhatunk, bruncholhatunk, kávézhatunk és bagelezhetünk, ráadásul nyáron sétálóutcává változik, egyik kultikus vendéglátóhelyről a másik felé tartva pedig igénybe vehetjük az ingyenes tuktukokat. Arról nem is beszélve, hogy még egy homokos városi strandja is van! Ugye, nem kérdés, miért végzett az első helyen?

2. Gertrude Street, Melbourne, Ausztrália

„A Gertrude Street gyönyörű, szerény és viszonylag mentes a zajos és féktelen éjszakai élettől” – áll a Time Out indoklásában, miért nyerte el az ausztrál utca az ezüstérmet. És valóban: bár a 850 méter hosszú utca szinte a városközpontban van, a rengeteg zöld miatt nagyon békésnek tűnik. Remélhetőleg az előkelő második hely miatt ezután sem válik túlzsúfolttá…

3. Great Western Road, Glasgow, Skócia

A skót utca olcsó pizzáival, kézműves sörözőivel és különleges turkálóival vívta ki magának a harmadik helyet a legcoolabb utcák listáján. Azt mondják, a fákkal szegélyezett úton reggeltől estig nagy a nyüzsgés, a tejeskávét kortyolgató kisgyerekes szülőktől a diákokon át a hipszterekig mindenki imád itt flangálni.

4. Yongkang Street, Tajpej, Tajvan

Fotó: Getty Images

Tajvan fővárosának egyetlen utcája sem fogható a Yongkang Streethez, amely az elegáns Dongmen negyedben található. Az utcában egymást érik a kiváló, hagyományos ételeket felszolgáló éttermek, a kifinomult cukrászdák, a tradicionális teázók és a sikkes butikok. Felejtsük el a nagy üzletláncokat, itt az egyedi kínálaté és a művészi hangulaté a főszerep.

5. Værnedamsvej, Koppenhága, Dánia

A Koppenhága Vesterbro negyedében található utca már egy ideje híres a menő szórakozóhelyeiről, de speciális élelmiszerboljtairól, trendi ruhaüzleteiről és kávézóiról is ismert. A dánok szeretnek úgy hivatkozni rá, mint Koppenhága kicsi Párizsa, és tényleg: a virágosok, a borbárok és a sajtboltok sorának tagadhatatlanul van egy kis francia bája.

A világ legcoolabb utcáinak listájára felkerült továbbá:

 1. Karangahape Road, Auckland, Új-Zéland
 2. Tai Ping Shan Street, Hongkong
 3. Yaowarat Road, Bangkok, Thaiföld
 4. Oranienstrasse, Berlin, Németország
 5. Hayes Street, San Francisco, USA
 6. Avenida Ámsterdam, Mexikóváros, Mexikó
 7. Kolokotroni, Athén, Görögország
 8. Virgil Avenue, Los Angeles, USA
 9. Ossington Avenue, Torontó, Kanada
 10. Via Provenza, Medellín, Kolumbia
 11. Calle Ocho, Miami, USA
 12. Deptford High Street, London, Egyesült Királyság
 13. Praça das Flores, Lisszabon, Portugália
 14. Oxford Street, Accra, Ghána
 15. Wentworth Avenue, Chicago, USA
 16. Cutting Room Square, Manchester, Egyesült Királyság
 17. Capel Street, Dublin, Írország
 18. Jumeirah Beach Road, Dubaj, Egyesült Arab Emírségek
 19. Enmore Road, Sydney, Ausztrália
 20. Kagurazaka, Tokió, Japán
 21. Kloof Street, Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság
 22. Süleyman Seba Caddesi, Isztambul, Törökország
 23. Calle Echegaray, Madrid, Spanyolország
 24. MacDougal Street, New York, USA
 25. Carrer del Comte Borrell, Barcelona, Spanyolország
 26. Newbury Street, Boston, USA
 27. Colaba Causeway, Mumbai, India
 28. Everton Road, Szingapúr

Kiemelt kép: Getty Images