A testsúlyunk több kilogrammot is ingadozik a nap folyamán, de ez teljesen normális.

Az emberi test működésével kapcsolatban jó pár kérdés felmerülhet bennünk a hétköznapok során, különösen az olyan elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő apróságok kapcsán, minthogy miért utáljuk visszahallani a hangunkat, mi áll az időskori magasságcsökkenés hátterében vagy hogy reggeli ébredéskor miért tűnik laposabbnak a hasunk. A jelenség mögött az anyagcsere-folyamatokon belül több dolog is húzódhat, ezeknek járunk utána és a téma kapcsán természetesen azt is feltárjuk, milyen ételeket, italokat fogyasszunk, ha napközben meg szeretnénk őrizni ezt az állapotot.

Talán elsőre furcsa, mégis pozitív élmény lehet, amikor reggelente tükörbe nézünk és valamivel laposabbnak látjuk a hasunkat az előző éjszakához képest. Épp az áldásos érzés miatt lehet, hogy bele sem gondolunk, milyen folyamatok állnak a dolog hátterében, pedig nem pusztán a megemésztett ételek miatt nem tapasztaljuk már az esti puffadást. A táplálék mellett a szervezet alvás közben a vizet is feldolgozza: izzadással, vizeletürítéssel, de a nedvesség kilélegzésével is folyadékot veszítünk, sőt, a vér pumpálása és a belső szervek működtetése szintén vízvesztéssel jár.

A vízveszteség karcsúbbá tesz

A szakértő szerint a reggeli fogyás 80 %-a annak köszönhető, hogy – a vizeletet nem számítva – ezen folyamatok révén folyadék távozik a szervezetünkből, a reggeli első fürdőszobahasználat pedig még hozzáad a karcsúbb érzéshez. Ha azonban magas szénhidrát vagy nátriumtartalmú ételt fogyasztottunk előző este, esetleg hormonális változáson megyünk keresztül (például menstruáció körüli időszakban vagyunk), akkor testünk több vizet tarthat vissza és nem tapasztaljuk ezt az élményt a megszokott mértékben. 

hasunk

Fotó: Getty Images

A mérleg is kevesebbet mér

A mérleg testünk víztartalmát, a széklet és a ruházat miatti súlyváltozásokat, továbbá a hormonális folyamatokat is visszatükrözi a kijelzőn mutatott számban. A súlyunk általában reggel a legalacsonyabb, mely főként a fentebb is részletezett

éjszakai vízvesztés, az órákon át kimaradt étkezés és ivás, valamint a bevitt tápanyagok feldolgozása miatt történik, ami ugyanolyan normális folyamat, mint az ébredéskori lapos has.

A tápanyagbeviteltől függően súlyunk több kilogrammot is ingadozik egy nap folyamán, tehát ugyanez a magyarázat áll a mögött, hogy az esti súlymérés a reggeli értékek után egy kicsit lelombozhat. Ilyenkor ugyanis a napközben fogyasztott ételek és italok, a feltöltött glikogénraktárak, a nagyobb béltartalom és a folyadék is magasabb súlyértéket ad. 

Így maradhat laposabb a hasunk

Ezzel az öt tippel már néhány hét alatt látványos eredményt érhetünk el fogyókúra nélkül is, amennyiben a fejünkbe vettük, hogy le szeretnénk adni néhány kilót és centit, de ha tartósabb eredményt szeretnénk, az alábbi rostdús ételekből szintén építsünk be heti étrendünkbe. A zabpehely biztosítja a szükséges rostokat ahhoz, hogy a vastagbél eltávolíthassa a salakanyagokat, ezért reggelente fogyasszunk egy tányérral, ha be szeretnénk indítani emésztésünket.

Ugyanígy a banán és a burgonya is segít a vízmennyiség, a kálium és a nátrium egyensúlyának megtartásában, a görög joghurt és a borsmenta pedig az emésztési zavarokat enyhíti. Fontos, hogy mindig fogyasszunk elegendő folyadékot, mert a hidratáltság mellett a székrekedés ellen ez az egyik legjobb módszer, és ha tehetjük, kerüljük az alkoholt, a cukros italokat, a feldolgozott élelmiszereket és az édességet. 

Kiemelt kép: Getty Images