fiatal pár vitatkozik egymással

Ez a dolog idegesíti a legjobban a nőket a párkapcsolatukban

Vajon a férfiak tudnak róla, hogy ezzel szinte mindenkinél kihúzzák a gyufát?

Szinte bombát robbantott kérdésével egy beazonosíthatatlan megszólaló az internet egyik legnépszerűbb női fórumán, a Mumsneten. A kétségbeesett és elkeseredett asszony mondandóját azzal kezdte, hogy leszögezte: nem teljesen egyéni problémával küzd, hiszen a legtöbb barátnőjével és női rokonával rendre megegyeznek abban, hogy mi is a körülöttük és velük élő férfiak legidegesítőbb tulajdonsága.

Nagyrészt a poszthoz hozzászólók is egyetértettek a nővel, sokan írták, hogy „lehangoló” látni, mennyi nő él boldogtalanul a házasságában és a párkapcsolatában.

„Minden nő, akit ismerek, ugyanabban a helyzetben van, mint én” – indította bejegyzését. De hogy pontosan mire is gondolt?

„Egészen haszontalan férjeink vannak

 – írta nemes egyszerűséggel. – Nekünk kell gondoskodnunk a gyerekekről. Ha panaszkodunk, akkor nyafkának neveznek minket. Minden teher a mi vállunkat nyomja. Hitvány házasságokban élünk.”

Lusta férfiak?

„Annyiszor írtam már ide a problémáimról a férjemmel és a gyereknevelés körül forgó életemmel kapcsolatban. Mindig megkapom, hogy váljak el. És hogy vannak más férfiak is, akik nem ilyen haszontalanok a gyerekeikkel. A való életben azonban minden nő, akit ismerek, valami hasonlóval szembesül. Egy személyben felelős mindenért, ami a gyerekekkel és a házzal kapcsolatos, és az idő nagy részében teljes munkaidőben dolgozik. Ugyan a férj is keményen dolgozik, de ő (a feleséggel ellentétben) nem járul hozzá a gyerekek és a háztartás gondozásához. Aztán meg panaszkodik, hogy nincs elég szex. Az általam ismert nők magasan képzettek és sikeresek a karrierjükben.

Mindannyian átverve érezzük magunkat.

Azt mondták nekünk, hogy ha keményen tanulunk és sikeres karriert futunk be, akkor nem leszünk a férjeink és a gyerekeink rabszolgái. Mi történt azokkal a férfiakkal, akiket a szüleink neveltek? Hogy várhatják el, hogy a nők még mindig olyanok legyenek, mint az anyjuk? Hogy mindent feláldoznak a gyerekekért és a családért. Az anyák és az anyósok általában (annak ellenére, hogy ők neveltek minket sikeres karrierista nőknek, akiknek van választási lehetőségük) nem valami együttérzők, és általában csak azt hajtogatják, hogy nekik »mennyivel nehezebb« volt anno. Tisztában vagyok vele, hogy általánosítok” – olvasható a bejegyzésben.

férfi egy kanapén ülve a telefonját nyomogatja, miközben előtte egy nő csecsemővel a karján porszívózik

Sok konfliktus forrása, hogy az egyik fél úgy érzi, sokkal többet tesz (a kapcsolatért) a másiknál. (Fotó: Getty Images)

A bejegyzésre csak úgy záporoztak az egyetértő hozzászólások: az egyik kommentelő így fogalmazott: „Ez de sz*r!!!! Átérzem a helyzetedet.

Csak bámulom ezeket a csodálatos nőket a középszerű férjeik mellett. K***ára lehangoló”

– fakadt ki egy sorstárs.

Egy másik felhasználó hozzátette: „Túl gyakori történet. A férfiak számára hihetetlenül alacsony a mérce. Mindössze annyit kell tenned ahhoz, hogy »nagyszerű apának« tartsanak, hogy a házban tartózkodj néhányszor, és legyen valami munkád. Vidd el a gyerekeket fél órára a parkba, és máris elérted a szuperapaságot.”

Valaki más azt írta: „Ugyanez a helyzet a házimunkával. Az emberek szerint hálásnak kellene lennünk azért, ha egy férfi képes elindítani egy adag mosást a saját szennyesével. Lehangoló.”

Szigorú nők?

De voltak olyanok is, akik szerint a nő túl szigorú a férfiakkal – csupán azért, mert pont az ő házasságuk nem így működik. „Ez nem az én világom, mi 50/50-ben csinálunk mindent, és az összes barátunk is ugyanígy tesz. Mivel én nem ezt tapasztaltam, nem is értem, hogyan juthat el idáig a dolog. Az én világomban csak annyit kell mondani, hogy »most te jössz«, és megegyezni a teendők felosztásában. Nem »csak úgy« mindent megcsinálni” – írta egy szerencsésebb hozzászóló.

„Nekem nem ez a tapasztalatom, és a barátaim többségének sem. Ismerek néhány haszontalan férjet/apát, de ők nagyon is a kisebbségben vannak” – írta valaki más az általánosításokat elkerülendő.

Nos, bármi is legyen az igazság, remélhetőleg legközelebb az is kiderül, a szóban forgó férfiakat mi idegesíti a legjobban otthon…

Láthatatlan munka

„A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének 2019. évi mutatója szerint a (többnyire a nők által végzett) fizetetlen (tehát a háztartás körüli) munka 25 százalékkal, vagyis évi 6836 milliárd forinttal növelné a GDP-t, ha megmutatkozna a gazdasági mutatókban. De nem mutatkozik meg, mert nem számoljuk bele: tudomást sem veszünk róla” – olvashattuk Dudics Emese és Jásdi Beáta tavaly írt, a láthatatlan munkáról írt cikkében. Újságíróink kalkulátor segítségével kiszámolták, mennyit ér egy hónapban az a sokféle tevékenység – a takarítás, a mosás, a főzés, a gyerekkel töltött idő, a banki ügyintézés és a többi –, amit a fizetett munkán túl, otthon, a családban vagy a környezetükben végzenek. Kétszázhuszonnyolcezer forint jött ki egy gyerek esetén.

Az Eurostat és a KSH 2016-os adatai szerint az Európai Unióban átlagosan a nők 79, a férfiaknak csupán 34 százaléka végez minden nap valamilyen, a háztartáshoz köthető munkát. Jellemzően

minél keletebbre és minél délebbre haladunk, a nők és a férfiak időráfordítása közötti különbség annál nagyobb.

Míg Svédországban a nők 74 és a férfiak 56, Lettországban pedig a nők 82 és a férfiak 57 százaléka száll be az otthoni teendőkbe, addig Görögországban a nők 85 és a férfiak 16 százaléka tevékenykedik minden nap a háztartásban. Magyarországon a nők 54 százalékára, a férfiaknak pedig 14 százalékára igaz ez a megállapítás. Cikküket érdemes elolvasni még több sokkoló adatért.

Kiemelt kép: Getty Images