A színésznő 82 éves korában hunyt el idén februárban.

Raquel Welch (született Jo Raquel Tejada) halálhírét korábban egykori menedzsere, Steve Sauer erősítette meg a People magazinnak, a férfi nyilatkozatából pedig már akkor kiderült, hogy nem hosszas betegség következtében hunyt el a színészlegenda. „Ma kora reggel békésen, rövid betegség után hunyt el. Karrierje több mint 50 évet ölelt fel, több mint 30 filmben és 50 televíziós sorozatban és produkcióban szerepelt. A Golden Globe-díjas színésznő az utóbbi években egy nagyon sikeres parókamárkát is felépített. Raquel két gyermeket, fiát, Damon Welchet és lányát, Tahnee Welchet hagyta hátra” – közölte Sauer.

Most a TMZ birtokába került halottvizsgálati bizonyítványból derült ki, hogy a 82 éves színésznő február 15-én bekövetkezett halálát szívmegállás okozta, de a dokumentum Alzheimer-kórt is említ. Utóbbiról hollywoodi körökben is egyre többet hallani (nemrég Chris Hemsworth színészről derült ki, hogy hajlama van a kórra), de világszerte ötvenmillió alzheime­ressel számolnak manapság, és ez a szám tizenöt-húsz éven belül a három-négyszeresére nőhet. (Mivel a riasztó tünetektől rengetegen tartanak, rendre olvasni olyan módszerekről, amelyek segítségével a betegség előrehaladása némileg késleltethető – akár már fiatalkorban is.)

Welch a hatvanas évek közepén debütált a filmvilágban, 1966-ban két munkájával is beírta magát a filmtörténetbe: a Fantasztikus utazás és az Egymillió évvel ezelőtt című filmekkel. Ezeket követően Welch több tucat moziban szerepelt, köztük az 1973-as A három muskétás-ban, amelyért Golden Globe-ot kapott legjobb vígjáték és legjobb musical kategóriában.

Raquel Welch az Egymillió évvel ezelőtt című 1966-os film egyik jelenetében. (Fotó: Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Bár Welchért milliók rajongtak formás alakja miatt, amit az Egy millió évvel ezelőtt című filmben is megmutatott, a csillogás mögött keményen dolgozó, egyedülálló anyaként két gyereket nevelt fel, miután 1964-ben elvált első férjétől. Kevesen tudják, de a színésznő Beyond the Cleavage (A dekoltázs mögött) címmel egy igen sikeres könyvet is írt – a kötet az Egyesült Államokban bestseller lett.

2010-ben a People magazin Welch 70. születésnapja alkalmából beszélgetett az ikonnal, aki ekkor úgy fogalmazott, hogy nagyszerű életet tudhat maga mögött – „és még nincs vége!”. Kétségtelen, hogy tartalmas életet és sikeres karriert hagyott maga mögött idén februárban.

Nyugodjon békében!

Kiemelt kép: Getty Images