Egyes ékszerek (és történetük) akkora karriert futottak be, mint viselőjük, vagy éppen a film, amiben feltűntek.

Mi sem szimbolizálhatná egy sztár csillogását annál jobban, mint amikor a mozivásznon elegáns ékszereket visel, és kitűnik a mindennapok sorából? Összeállításunkban sorra vettük a drága ékszereket viselő színésznőket, kezdve a filmipar ikonikus csillagaitól egészen a fényűző modern darabokat viselő sztárokig.

Mae West – A nő okozta vesztét

Mae West színésznő általában nemcsak a filmvásznon, de a való életben is imádta a gyönyörű ékszereket. Az 1933-as A nő okozta vesztét című filmjében ikonikus ékszer együtteseket visel a színésznő, melyek nagy részét saját kollekciójába is megvásárolta. A filmben West egy éjszakai szórakozóhely vezetőjét alakítja, mely nemcsak örömlányoknak ad munkát, hanem a bűnözés fellegvárát is jelenti. A vásznon látható díszes csilláros fülbevalókat és drágakövekkel teli karkötőket a színésznő eladományozta, de a filmben viselt 1920-as évekbeli 40 karátos gyémántkarkötőt saját tulajdonába hagyta.

Fotó: Hulton archívum, Getty Images

Marilyn Monroe – Szőkék előnyben

Marilyn Monroe (akinek hasán húzódó heg szomorú történetéről nemrég írtunk), az 1950-es évek egyik legismertebb és leggyönyörűbb színésznője pályafutása során számos filmben megfordult, melyekben szebbnél szebb ékszereket viselt. Mégis, az egyik legmeghatározóbb együttest talán a Szőkék előnyben című remekmű során viselte magán. A filmben látható híres gyémánt nyakláncok, karkötők és fülbevalók a luxusékszerek megtestesítői voltak. A Baroda Holdja különösen gyönyörű darab, melyet a színésznő szintén ennek a filmnek a forgatásán viselt. A nyakék körte alakú, 24 karátos sárga gyémánt Mária Terézia és Marie Antoinette tulajdona is volt korábban. 2018-ban az ékszert 1,3 millió dolláros áron árverezték el, ez körülbelül 1,2 millió eurót jelent.

Fotó: Sunset Boulevard, Getty Images

Audrey Hepburn – Álom luxuskivitelben

Az Álom luxuskivitelben című filmben Audrey Hepburn csillogó gyémántot visel, mely szintén igen ismert ékszer a mozivászonról. A 128,54 karátos gyöngyszemet 1877-ben találták egy dél-afrikai bányában. Az egyedülálló gyöngy gyémánt nyakláncot a Tiffany & Co. alapítója, Charles Lewis Tiffany vásárolta meg 1870-ben, de híressé Audrey Hepburn tette mozifilmjének reklámfotói által. A színes, amerikai romantikus vígjáték 1961-ben debütált a mozikban. A film nyitójelenetéhez egyébként a színésznő többszálú gyöngy nyakláncot és ikonikus nagy gyémánt brosst viselt. Az egyedülálló sárga gyémántot Lady Gaga és Beyoncé is viselték már karrierjük során.

Fotó: Donaldson Collection, Getty Images

Elizabeth Taylor – Kleopátra

Elizabeth Taylor a divat és az ékszerek szerelmeseként több, mint 250 darabos ékszerkollekciót gyűjtött össze magának pályafutása során. Az ékes kollekciót, mely többek között tartalmazott gyémánt, topáz és citrin drágaköveket, illetve egy 18 karátos aranyból, drágakövekből és fülbevalókból álló ékszerszettet a 2010-es években árverezték el. A különleges szépségű Elizabeth – akinek a szépségtippjeit manapság is érdemes megfogadni – a csillogó darabok elhivatott szerelmeseként nem véletlen, hogy megkapta Kleopátra szerepét 1963-ban, amikor az egykori királynőt díszítő ékszerek utódainak tömkelegével ruházták fel a forgatások idejére.

Fotó: Universal History Archive, Getty Images

Kate Winslet – Titanic

A Titanic főszereplője, Kate Winslet által viselt kék nyaklánc egyértelműen az egyik leghíresebb és legemlékezetesebb mozivásznon feltűnt ékszerdarab. Az 1997-es sikerfilmben feltűnt „Óceán szíve” gyémántnyaklánc a történet végén sajnálatosan az óceánban köt ki. A filmbeli ékszerek állítólag XVI. Lajos koronájáról származnak, csakúgy, mint az 56 karátos szív alakú gyémántmedál. A Titanicban bemutatott ikonikus darab természetesen nem eredeti, azonban, ha valódi lett volna, árát 300 millió euróra becsülték volna. A kék gyémánt nyaklánc egyébként a híres Hope gyémánt alapján készült, ám az eredeti darab sosem került fel a valódi Titanicra. A mozisikerhez az utángyártott ékszert 8000 euró értékben készítették el cirkóniából és fehéraranyból, de persze ennél jóval olcsóbb tucatdarabok is a boltokba kerültek (főleg műanyagból).

Fotó: CBS, Getty Images

De hogy hogyan is lettek az ékszerek a történelem folyamén a mindennapjaink része? Erről az érdekes történetről már mi is írtunk korábban. Mint ahogy arról a praktikus dologról is, hogyan is tudjuk ismét ragyogóan tisztává varázsolni kedvenc darabjainkat, réz- és ezüsttárgyainkat.

Kiemelt kép: Getty Images