Marilyn Monroe

Marilyn Monroe titka: élete végéig takargatta a testén húzódó hatalmas heget

A mindig tökéletesen festő Marilyn testét hegek borították, mi azonban sosem láthattuk ezeket – kiderült, hogy miért.

A gyönyörű színésznő, modell és ikon elkötelezett rajongói talán már tudják, hogy Marilyn Monroe hasán egy feltűnő heg húzódott. Ezt a sebhelyet azonban gyakorlatilag sosem láthattuk, bár éles szemű rajongók kiszúrhatták Marilyn utolsó fotózásán és a soha be nem fejezett filmjében, a Something’s Got To Give-ben (pontosabban a forgatáson készült fotókon). Marilynt kirúgták a produkcióból, majd az egész projekt a porba hullott, és néhány fényképen kívül nem igazán maradt nyoma az egésznek, amelyek többségéről utómunkával távolították el a kérdéses heget.

Mivel minden heg mögött húzódik egy történet, sokan kíváncsiak, hogyan is kerültek oda – és mivel Marilyn Monroe-ról van szó, az embereket sokszorosan érdekli mindez. 2001-ben a Salon magazin készített egy anyagot Bert Stern fotóssal, aki 1962-ben, Monroe halála előtt készített képeket a szőke ciklonról. A The Last Sitting (Az utolsó ülés) névre keresztelt fotók nemcsak azért nevezetesek, mert ez volt az utolsó professzionális fotózás, amelyen Marilyn a halála előtt pózolt, hanem azért is, mert mindezt meztelenül tette, amire 1949 óta nem volt példa.

A fotós meglepődve vette észre észre, hogy a színésznő hasán egy jókora heg díszelgett;

elmondása szerint Marilyn hat héttel korábban epehólyag-műtéten esett át.

Azonban nem ez volt Marilyn Monroe egyetlen műtéte (ha egyáltalán valóban az epeműtét okozta azt a bizonyos heget, nem pedig a többi): 1952-ben a Cedars of Lebanon nevű kórházban eltávolították a vakbelét. Állítólag a műtét előtt egy papírlapra firkantott üzenetet ragasztott a hasára, amelyben arra kérte a műtétet végző orvost, hogy még véletlenül se vegye ki a szaporítószerveit, és vágjon olyan keveset, amennyit csak tud. „A lehető legkevesebbet vágjon… (…) A tény, hogy nő vagyok, fontos és sokat jelent nekem. Mentse meg, kérem, amit csak tud (nem tudom elégszer kérni) – az Ön kezében vagyok. Önnek gyerekei vannak, és tudnia kell, hogy ez mit jelent. Kérem, Dr. Rabwin, tudom, hogy valahogy meg fogja tenni! Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Az isten szerelmére, Kedves Doktor úr, ne távolítsa el a petefészkemet – és ismét kérem, tegyen meg mindent, hogy ne legyenek nagy hegek. Teljes szívemből köszönöm!” – állt az elkeseredett levélkében.

Bár sebésze teljesítette a kívánságát, Monroe álma, hogy anya legyen, és átlagos családi életet élhessen, soha nem valósulhatott meg. A szexszimbólum nagyon vágyott gyerekre, de dacára annak, hogy többször volt várandós, ezek mindig vetéléssel vagy műtéttel végződtek. (1957-ben méhen kívüli terhességét kellett megszakítani, egy évvel később pedig elveszítette a magzatot.)

Lena Dunham színésznő-forgatókönyvíró még 2017-ben hívta fel a figyelmet arra a kevésbé ismert tényre, hogy

minden idők egyik legnagyobb ikonja endometriózisban szenvedett. Sokak szerint ez okozta a tragédiáját is: a lelki megpróbáltatások mellett az erős fájdalmaira szedett fájdalomcsillapítók függősséget okoztak nála,

amelyek később mindössze 36 éves korában bekövetkezett halálát is okozták. Bármilyen más démonokkal küzdött is utolsó éveiben, egy dolgot biztosan tudunk: Marilyn Monroe-nak, akinek szépsége és kisugárzása néha elérhetetlennek tűnt, több közös vonása volt az átlagos nőkkel, mint amennyire emlékezni szeretnénk.

Az endometriózis szinte népbetegség

Az endometriózis egy krónikus jóindulatú betegség, amely a méhnyálkahártyához hasonló szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül – leggyakrabban a kismedencében, a petefészekben, illetve a hashártya felületén. Tízből nyolc endometriózissal küzdő nőt érint a fájdalmas menstruáció, a betegséggel diagnosztizált nők fele számára jár fájdalmakkal a szexuális együttlét, és az érintettek több, mint fele aggódik, hogy lehet-e gyereke.

Magyarországon több, mint 200 000 nő küzd vele, amely azt jelenti, hogy minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett. A hazai kutatások alapján nagyon sokan akár évekig is szenvedhetnek a tünetektől a diagnózist megelőzően, egy másik kutatás szerint pedig a betegek csaknem egyharmada 5 orvost is felkeres, mire diagnosztizálják a betegséget (sokszor előfordul úgynevezett orvosi gázlángozás, amikor nem veszik komolyan a betegek panaszait a szakemberek).

Ameddig nem jutunk megfelelő kezekbe, szerencsére akad néhány módszer, ami segíthet a tünetek és a betegség kezelésében.

Kiemelt kép: Baron/Hulton Archive/Getty Images