A minden tizedik nőt érintő betegség tünetei nem mindig egyértelműek, de ha a menzesz környékén erőteljes hasi fájdalmunk van, és az emésztésünkkel kapcsolatban is jelentkeznek problémák, ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt. Szakszerű segítséggel sokat javulhat a helyzetünk, emellett pedig a következő módszereket is érdemes kipróbálni.

Tavaly a Nők Lapja Pszichében kolléganőnk őszintén vallott a gyógyulásáról. A napokban a hírekben előtérbe kerülő betegség kapcsán az akkori cikk keretes kiegészítését osztjuk meg veletek. Figyelem, mindig kérjétek ki a szakorvosotok véleményét, mielőtt kiegészítő kezelésbe fognátok!

Aviva torna

A speciális gyakorlatok a külső és a belső alhasi izmokat mozgatják át. Azáltal, hogy a vér- és nyirokkeringés fokozódik, több vitamin és hormon jut a női szervek területére. Mivel az endometriózist a hormonális egyensúly felborulása okozza, a betegség enyhébb formáinál a torna akár önmagában is gyógyító erejű lehet, súlyos endometriózisnál viszont nem ajánlják.

Kineziológia

A módszer alapja, hogy az izmainkban tárolódik az összes eddigi emlékünk. A kineziológus kérdéseket tesz fel, és közben az alkar izmaira fejt ki enyhe nyomást, amitől azok megfeszülnek vagy elernyednek. Az izomreakciókból rájöhetünk, hogy hol vannak érzelmi blokkjaink. A szakember ezeket az elakadásokat oldja, ezáltal segíti az öngyógyító mechanizmusok beindulását.

EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája)

A módszer létrehozója, Gary Craig szerint minden betegség és probléma oka az, hogy az energia nem áramlik szabadon, optimálisan a testben. Nemcsak akupunktúrával szüntethetjük meg az energiablokkokat, hanem az akupresszúrás pontok kopogtatásával is. Miután ráhangolódtunk a problémánkra, megadott pontokat kell kopogtatnunk magunkon, miközben bizonyos szavakat, mondatokat mondunk ki. A kopogtatást addig kell folytatni, amíg a rossz érzések és a testi tünetek teljesen el nem múlnak.

Természetes progeszteront tartalmazó krém

Mivel az endometriózis hátterében ösztrogéntúlsúly áll, ezért a progeszteron pótlásával orvosolható a betegség. A mexikói jamgyökérkivonatban természetes formában található meg a progeszteron, ami a kutatások szerint sokkal hatékonyabb, mint a mesterséges hormonkészítmények.

 

Az összeállítás eredetileg a Nők Lapja Psziché 2016/3. lapszámában jelent meg, ennek a cikknek a kiegészítéseként.

Nyitókép: Thinkstock