Elizabeth Taylor szépségtrükkjei, amelyekre ma is érdemes figyelni

Akár órákig is képes volt sminkelni, de nem is feltétlenül az eredmény kedvéért, hanem mert szeretett bíbelődni vele.

A csodás színésznő rajongott a sminkért és a kozmetikumokért, és bár a védjegyévé vált sminktrend ma már kevésbé népszerű, mégis számos lépés előremutatónak bizonyult belőle. A brit Vogue összegyűjtötte az ikon szépségápolási trükkjeinek időtlen irányadó elveit, amelyekből jó néhány most, 2021-ben is gond nélkül megállja a helyét.

Taylor gyakran maga készítette a sminket a filmszerepekhez és a vörös szőnyeges bevonulásokra, beleértve Kleopátra szerepét is, amely igazi drámai szemhéjfest követelt.

„Fiatalabb koromban sokáig egyáltalán nem sminkeltem magam. Ez akkor változott, amikor filmekben kezdtem szerepelni, de akkor is szerettem magam csinálni” – mondta 2006-ban Michael Kors tervezőnek.

Nagy sminkrajongóként imádta a sminkelés egész folyamatát. Akik jól ismerték, elárulták, hogy akár órákig is képes volt készíteni a make-upját, és egészen körültekintően végezte a különböző lépéseket. Személyes asszisztense, Tim Mendelson egyszer elmesélte, hogy a színésznő akár fél órát is képes volt csak az ajkára összpontosítani, de másfél órát is gyakran sminkelt, „csak azért, mert élvezte”.

Liz Taylor a Kleopátrában 1963-ban Fotó: Getty Images

Nem használt kondicionálót

Elizabeth hajkoronája mindig tökéletesen mutatott. Arra törekedve, hogy a frizurája tartós maradjon, soha nem használt kondicionálót, mert attól tartott, túl könnyűvé teszi a szálakat. Liz különösen kedvelte a megfizethető Jergens bőrápolási márkát, a testápoló ugyanolyan fontos volt számára, mint az arcápolás. Idővel több prémium márkát is behívott a fürdőjébe, mint például a La Prairie-t, de továbbra is odaadóan használta a Jergenst.

Tekintetét leginkább feltűnő szemkihúzással emelte ki, ami felhívta a figyelmet különleges, ibolya árnyalatú szemeire. „Mindig Clinique szemceruzát használt” – mondta Francesca Tolot sminkes, aki korábban Taylorral dolgozott. Soha nem a klasszikus feketét választotta, inkább hamuszürke árnyalattal dolgozott.

A sminkelés szinte a hobbija volt (Fotó: Getty Images)

Imádta a szájfényt

Persze, hogy szerette, hiszen ő ettől Elizabeth Taylor!  Függetlenül attól, hogy éppen divatban volt vagy sem, a bálványozott szépség mindig extra csillogó szájfénnyel fejezte be a sminkelést, ami alá természetesen mindig került rúzs is – ezen a téren a Chanel volt nála a favorit. Egy előremutató lépésként Elizabeth nagy figyelmet fordított a szemöldök formájára és színére, egészen fiatal kora óta szépen kiszedte.

Jellegzetes szemöldökére, egyik unokája, Eliza Carson is pontosan emlékszik.

„Lehet, hogy elfogult vagyok, de a nagymamámnak volt a legszebb szemöldöke. Gyönyörű, dús szemöldök, amely kiemelte a szemét, és amely teljesen egyedivé tette az arcát. ”

A fordított rutin… (Fotó: Getty Images)

A rutin vége: egy jó fürdő

A színésznő a tökéletes bőrhámlasztás és a jobb sminktapadás érdekében rendszeresen borotválta az arcát, amit ma dermaplaningnek neveznek. Ez a technika eltávolítja a nem kívánt szőrszálakat, az elhalt hámsejteket, illetve serkenti az új bőrsejtek képződését. A megszokott készülődési rutint Taylor mindig megfordította, így amikor elkészült a sminkkel, gyorsan megfürdött, hogy még ragyogóbb, harmatosabb megjelenést kölcsönözzön arcbőrének. Ma szerencsére egy highligterrel ugyanezt a hatást érhetjük el, de ebből is látszik, hogy Elizabeth Taylor remekül ráérzett az időtlen szépségápolás trükkjeire, amelyek hosszú éveken át a vörös szőnyegek királynőjévé tették.

Kiemelt kép: Getty Images