Így tisztítsd az ékszereidet, a réz- és ezüst tárgyakat!

Otthon is bevethető trükkök arra, hogy ékes tárgyaink visszanyerjék eredeti ragyogásukat.

Készüljön bármiből is az ékszerünk, egy idő után az oxigénnel és a bőrünkkel való érintkezés hatására elszíneződhet, bepiszkolódhat, akár úgy is, hogy nem viseljük minden nap. Közelednek az ünnepek, előkerülnek a ritkán hordott darabok (az ezüst evőeszközkészletekről és réz gyertyatartókról nem is beszélve), így aztán szomorúan konstatálhatjuk, hogy egyes darabok bizony elszíneződtek. Szerencsére léteznek otthon is használható trükkök arra, hogy ékes tárgyaink visszanyerjék eredeti ragyogásukat.

Aranyak

A Jewelers Mutual Group szerint az arany ékszereket úgy kell tisztítani, hogy meleg vízzel összekeverünk egy kis mosogatószert, amihez hozzáadunk néhány csepp ammóniát. Fogjunk egy kisméretű, puha (tiszta) fogkefét, mártsuk bele az oldatba, majd azzal keféljük át az ékszert. Végül öblítsük le langyos vízben, majd egy puha kendővel itassuk fel róla a nedvességet, vagy hagyjuk a levegőn megszáradni. (Ne feledjük, hogy ez a módszer a legjobb az enyhe foltok, mattulás vagy általános kopás esetén, mint amiket mondjuk az ezüst evőeszközökön találunk. Valószínűleg nem lesz elég hatásos a nagyobb foltokhoz, rozsdához vagy régebbi lerakódásokhoz.) A Better Homes & Gardens szerint a forró víz egyszerű (és olcsó) megoldás a nemesfém ékszerek tisztítására. A gőz és a hő fellazítja a szennyeződéseket és a törmeléket az ékszerekről, így azok egy pillanat alatt letörölhetők. Egyszerűen helyezzük az ékszereket egy hőálló edénybe, majd lassan öntsük bele a forró vizet, amíg el nem borítja őket. Hagyjuk az ékszereket néhány percig állni, vagy amíg a víz kihűl, majd vegyük ki őket, és tiszta ruhával töröljük le a szennyeződéseket, majd hagyjuk megszáradni az ékszereket, mielőtt elrakjuk őket. Ez a módszer nem működik gyöngyökkel, opálokkal és sok más drágakővel; ezt a technikát ezüst, arany, platina és gyémánt számára tartogassuk.

Fotó: Getty Images

Ezüstök

Az ezüst elszíneződése egy teljesen természetes kémiai folyamat, akkor történik, amikor az ezüst kénnel találkozik: ezüst-szulfid réteg keletkezik a fém felületén, ez pedig fekete. A fent vázolt módszer ezüst ékszerek esetében is működik, de van néhány extra lehetőségünk, hogy az ékszerünk igazán ragyogjon. Felkenhetünk egy kis fogkrémet, vagy akár a ketchuppal is próbálkozhatunk helyette, mivel a paradicsomos szószban lévő sav reakcióba lép az ezüsttárgyak felületén képződő ezüstszulfiddal. Ha nincs kedvünk súrolni, hagyjuk, hogy egy kémiai reakció végezze el a munkát helyettünk. A szódabikarbóna kémiai reakciót vált ki, amikor vízzel keveredik. Ez a reakció buborékokat és pezsgést eredményez, amelyek buzgón támadják az ékszereken lévő lerakódásokat. Egyszerűen tegyük a tárgyat alufóliával bélelt kis tálba. tegyük bele a tisztítandó tárgyat, két evőkanál szódabiarbónát és egy teáskanál sót, majd öntsük fel forró vízzel. Ezután hagyjuk fél órát állni az oldatban. Ha ez megvan, vegyük ki a tálból és töröljük át egy puha kendővel, mielőtt eltesszük. Ez a módszer leginkább gyémántgyűrű tisztítására, illetve ezüst- vagy aranyékszerek tisztítására alkalmas, de

igazgyöngyökön vagy puha drágaköveken ne alkalmazzuk a technikát!

Réztárgyak

Ha antik réztárgyaid vannak, az a legjobb, ha szakemberhez fordulsz tisztításukért, különösen, ha a patinát szeretnéd eltüntetni. Amennyiben mégis otthon állnál neki, koncentrálj a felületi szennyeződésekre és a porra: ezeket mikroszálas törlőkendő segítségével távolíthatod el. Óvakodj azonban az erőteljes dörzsöléstől és a polírozástól! Amennyiben új réztárgyaidat szeretnéd tisztítani (ezeket általában egy átlátszó anyaggal kezelik), győződj meg róla, hgy valóban rézzel van-e dolgod – ha mágneses, akkor nem réz, csak rézzel futtatott. A ketchup az új réztárgyak esetén is működik, ahogyan az ecet is: egy teáskanálnyi sót oldj fel fél csészényi ecetben, és adagolj hozzá annyi lisztet, amennyivel pasztát képez. Dörzsöld be vele a rezet, várj 10 percet, majd öblítsd le és szárítsd meg. Ugyanígy működik a fogkrémes megoldás is, mint az ezüstök esetében. Ha a rézkilincseket akarod szebbé tenni, remek megoldás, ha egy citrom levét rácsorgatod egy puha kendőre, arra sót szórsz, és ezzel törölgeted át őket.

Fotó: Getty Images

Gyémánt

Egy kis fürdőzés a meleg, mosogatószeres vízben jót tesz a gyémántoknak is, de van egy másik módszer, hogy igazán ragyogóvá tegyük őket: dobjuk a gyűrűt vagy más gyémántárut egy pohár meleg vízbe, és adjunk hozzá egy műfogsortisztító tablettát. Hagyjuk benne az ékszert fél órát, majd szárítás előtt egy puha fogkefével menjünk rá a problémás helyekre, aztán itassuk fel a nedvességet puha anyaggal.

Smaragd

A smaragdok és rubinok tisztításához is meleg, szappanos vizet kell használni, de az Emeralds.com drágakőszakértői szerint a keverékbe mártott ruhát kell használnia, nem pedig az ékszereket kell teljesen beáztatni. A szélsőséges hőmérsékletek nem tesznek jót ezeknek a színes köveknek, ahogyan a gőzfürdő vagy az ultrahangos tisztítókészülékek sem. Lassan és óvatosan haladjunk, majd egy puha kendővel töröljük át.

Egyéb drágakövek

A drágakövek tisztítása trükkös lehet, mivel általában sokat használnak belőlük egy-egy ékszerhez, ami megnehezíti a tisztításukat. Ezúttal a szappan és a víz keverékének elkészítésekor csapvíz helyett használjunk szódavizet a Good Housekeeping szerint, mert a szénsavas fürdőben lévő buborékok segítenek fellazítani a szennyeződéseket. Az ékszereket továbbra is sima vízzel öblítsük le.

Fotó: Getty Images

Igazgyöngyök

A valódi gyöngyökkel nagyon finoman szabad csak bánni, és soha nem szabad fogkrémmel nekiállni! Ha nagyon szennyezettek, mindenképpen szakemberre bízzuk inkább tisztításukat. Ha otthon is megoldható a helyzet, tisztítsuk meg őket meleg vízbe és gyengéd samponba (például babasamponba) mártott puha ronggyal, majd töröljük át őket egy tiszta, nedves ruhával. Karbantartásukra remek megoldás, ha időnként egy szarvasbőrrel finoman áttörölgetjük a gyöngyöket.

Akril ékszerek

Az akrilból ékszerek funkcionálisak és strapabíróak, de különleges tisztítási gondosságot igényelnek. Az A Fashion Blog szerint használjunk meleg vízbe és antibakteriális szappanba mártott ruhát. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mivel az akril egyfajta műanyag, és megolvadhat. Öblítsük le hideg vízzel, és terítsük ki a darabokat egy törülközőre száradni.

Selyemfonalas nyakláncok

Ha az ékszerünkhöz selyemfonalat használtak, akkor azt meleg szappanos vízben lehet kimosni, majd kiöblíteni. Fektessük a darabot, vagy akasszuk fel, hogy a selyem egyenesre tudjon száradni, vagy használjunk vasalót (a selyemfokozaton), hogy kiegyenesítse.

Kiemelt kép: Getty Images