Élete során minden ötödik nő érintett a témában.

A meglepő nem elég erős kifejezés arra, ami nemrég egy anyukával történt. Nem sokkal harmadik gyermeke születése után a hasa egyre nagyobb lett, mígnem úgy nézett ki, mintha ismét várandós lenne. Csakhogy ezt nem egy újabb terhesség okozta, hanem egy hatalmas, egész pontosan 9 kilogrammos petefészekciszta, ami sokáig észrevétlen maradt, a nő több orvosnál is járt, mire megkapta a diagnózist, a sürgősségi beavatkozásig vezető út pedig maga volt a rémálom.
Hogy felhívja a figyelmet megdöbbentő történetére, TikTok-videóban örökítette meg a ciszta okozta „terhespocakját”, amit már több mint 2 millióan láttak. Az óriásira nőtt petefészekcisztákkal kapcsolatos posztok egyébként úgy tűnik, nagyon népszerűek a közösségimédia-felületen; ezidáig több, mint 212 millió felhasználót érdekeltek. Ez pedig nem is csoda, ugyanis sajnos sokkal gyakoribb jelenségről van szó, mint gondolnánk.

A 27 éves, Utah-ban élő, tartalomkészítőként dolgozó Kenya Smith arról számolt be az Everyday Health-nek, hogy a hatalmas ciszta miatt főként akkor volt kellemetlen érzése, amikor evett. Nem tudott a hasán feküdni, pedig már hónapok teltek el a baba születése óta, miközben a mosdóba járás sem volt egyszerű dolog számára. A TikTok-videóján jól látszik, milyen hatalmas terhet kellett cipelnie, amit végül egy sürgősségi műtéttel távolítottak el.

@kenyaksmith Here is the picture of my massive ovarian cyst right before my surgery🙈 #storytime #crazystory #fyp #geenscreen #story ♬ original sound - Kenya Smith

Hogyan maradhatott a ciszta észrevétlen?

Kenya petefészekcisztáját még hónapokkal a szülés után sem diagnosztizálták, pedig addigra már több orvosnál is járt. „Meglepő, hogy nem volt semmilyen szűrés, mielőtt a ciszta ekkorára nőtt volna” — mondta Dr. Jennifer Wider női egészségügyi szakember és a The Savvy Woman Patient című könyv szerzője az Everyday Health-nek. Szerinte ugyanis már egy ultrahang-vizsgálat is segíthetett volna a diagnózis felállításában.

A nő esete azért is szokatlan, mert nem igazán jellemző, hogy a ciszták közvetlenül a terhesség után alakulnak ki, mint azt Dr. Mary Jane Minkin, a Yale szülészet, nőgyógyászat és reprodukciós tudományok klinikai professzora is elmondta. Bár az is igaz, hogy a terhesség alatt a has amúgy is növekszik, a szülés után pedig még gyakran feszül, és ez elvonhatja a figyelmet.

Az is probléma, hogy a szülés utáni időszakban tapasztalt tünetek közül sokat normálisnak tekintenek a kismamák, és még a potenciálisan veszélyes tüneteket is inkább csak „friss anyuka paranoiának” tartják.

Pedig orvoshoz kell fordulni, ha valami nem stimmel — hangsúlyozta Dr. Minkin, és a szakember szükség esetén ultrahangos vizsgálatot fog végezni. Habár nem csak a terhesség alatt maradhat észrevétlenül egy petefészekciszta. Az állapot sokszor tünetmentes és ha valamilyen okból nem készül ultrahang felvétel, akkor a ciszta jelenlétét nem lehet igazolni. Ráadásul, a hormonális egyensúlytalansággal járó betegségek nagyobb kockázatot jelentenek. Ilyen például az endometriózis vagy a policisztás ovárium szindróma (PCOS) is.

Minden ötödik nő érintett

A petefészekben vagy annak felületén kialakuló petefészekciszta egy folyadékkal teli tok, amely jellemzően a peteérés során alakul ki. Az általában jóindulatú ciszták javarészt tünetmentesek, ártalmatlanok, és sokkal gyakoribb jelenségről van szó, mint gondolnánk. A Cleveland Clinic adatai szeint a petefészekciszta minden ötödik nőt érint élete során, az esetek többségében viszont tünet nélkül felszívódnak. A Cedars Sinai blogján Dr. Elizabeth Kim, szülész-nőgyógyász elmondta, hogy a ciszták a termékeny szervezet hormonális folyamatainak normális részei. Ami nem normális, az a jelentős fájdalom. Ritkán ugyan, de előfordulhat az is, hogy a ciszták túl nagyra nőnek és esetleg meg is repednek vagy elrákosodnak.

Mire figyeljünk, hogy észrevegyük a petefészek cisztát?

Mikor a petefészekciszták jelenléte tünettel jár, akkor leggyakrabban alhasi nyomást vagy fájdalmat, valamint puffadást, étkezési nehézségeket és gyakori vizelési ingert tapasztalhatunk.

Az is előfordulhat, hogy a ciszta megreped, ekkor hirtelen éles fájdalmat érezhetünk. Viszont az is megtörténhet, hogy a ciszta a petefészek elcsavarodását okozza. Ekkor a fájdalom hányingerrel és hányással is társul.

Bár az orvostudománynak a mai napig sincs egyértelmű magyarázata arra, hogy mi okozza a petefészekcisztákat, mikor olyan cisztáról van szó, ami folyamatosan visszatér, az a „beteljesületlen kreativitás” üzenetét közvetíti Dr. Disha Sridhar szülész-nőgyógyász szerint.  A doktornő a Truehealing blogján fejti ki, hogy a petefészekciszták általában a blokkolt kreatív vágyat, vagyis az olyan ötleteket képviselik, amelyek nem virágoznak ki teljesen az ember életében. Tehát mikor nagyon szeretnénk belevágni egy kreatív projektbe, de egyszerűen nincs rá időnk vagy lehetőségünk, és ez frusztrációt okoz.

Ha úgy érezzük, valami nincs rendben, netán fájdalmaink is vannak, ne hagyjuk őket figyelmen kívül! Egy ultrahang vizsgálat fény deríthet a petefészekcisztára, amit ezt követően legtöbbször gyógyszeresen is lehet kezelni. A pórul járt Kenya Smith reméli, hogy története más nőket is arra ösztönöz majd, hogy kiálljanak magukért és bízni fognak az ösztöneikben, ahogyan ő is tette.

Kiemelt kép: Getty Images