Egyedül a vadonban: túlélte a hároméves kisfiú, hogy két napra eltűnt az erdőben

A kis Ryker Webb-et megfeszített erővel keresték, végül egy régi, lakatlan faház mögötti fészerben találták meg, amely majdnem négy kilométerre volt az otthonától.

A kisfiú túléléstörténete egészen egyedülálló, mert ezek az esetek legtöbbször tragikus véget érnek: a gyereket nem találják meg, esetleg baleset éri vagy kihűl. Ryker szerencsére megúszta az esetet és kétnapos kalandja után a lehetőségekhez képest meglepően jó állapotban találták meg. Képe, amin tágra nyílt szemmel meredt a kamerába, bejárta a netet.

A 3 éves kisgyerek még tavaly júniusban, egy péntek délután tűnt el, és a hétvégét teljesen egyedül töltötte egy olyan erdős területen, amit túlzás nélkül nevezhetünk vadonnak is, mivel azt medvék és pumák is lakják. Csodával határos módon

kétnapos kiterjedt rendőrségi keresést követően egészségesen és jókedvűen találtak rá,

bár érthető módon éhes, fáradt, riadt volt és nagyon ki is volt hűlve.

2022. június 3-án Ryker Webb az apjával és a család kutyájával játszott otthonuk hátsó udvarán az északnyugat-montanai Troy nevű kisvárosban. Apja egy kis időre bement a házba, de mire visszajött, Ryker nem volt sehol. A felügyelet nélkül maradt kisfiú apja távollétében besétált a vadonba, letért az ösvényről és sehol sem találták. Az eltűnését követő első órákban Ryker családja maga kutatta át a környéket, miközben a szomszédok segítségét is kérte. Két órával később értesítették a rendőrséget is, mely országos keresőcsapatot indított a gyermek felkutatására. 50 fős kutatóegység, egy kutyás csapat, helikopterek, drónok és terepjárók is keresték a kisfiút, akinek az eltűnése kapcsán vörös riasztást is kiadtak, és felszólították a környékbeli lakosokat is, hogy kutassák át házuk rejtettebb szegleteit is. A keresési erőfeszítéseket eközben az hátráltatta, hogy a hétvégén rossz, viharos, zivataros időjárás érte el a környéket.

Ryker megkerül

Az események azonban szerencsés fordulatot vettek: két nappal később, június 5-én Rykert megtalálták a Sanders megyei Pine Ridge Road és a South Fork Bull River Road sarkán, közel 4 kilométerre attól a helytől, ahol eredetileg eltűnt. A kisfiú egy régi faház mögötti fészerben húzta meg magát, és egy fűnyíró fűgyűjtő zsákjábban aludt. Egy házaspár talált rá (akiké a faház és az ingatlan volt), miután nyöszörgést hallottak a fészerből. A szerencsés végkifejlet után is folytatódott a nyomozás, mert a hatóság ki akarta deríteni, pondosan mi állt Ryker eltűnésének hátterében, miért maradt a hároméves gyerek felügyelet nélkül, és miért vártak a szülei két órát, hogy riasszák a rendőrséget. A hatóság nem talált bűncselekményre vagy veszélyeztetésre utaló nyomot, a kisfiú pedig szemtanúk beszámolói szerint nagyon örült a szülőkkel való ismételt találkozásnak, ezért a nyomozást azóta zárták.

 

Azt, hogy pontosan mi történt, azóta sem tudjuk, mivel a hároméves gyereket érdemben nem tudták kihallgatni a hatóságok:

Ryker mindössze annyit tudott felidézni, hogy sétálni ment, és elfáradt, miután eltévedt, majd az eső elől az említett faházban húzta meg magát. „Amint elkezdett esni az eső, Ryker már 3 évesen is elég okos volt ahhoz, hogy az eső és a hideg elől fedezéket keressen abban a fészerben. Valószínűsítjük, hogy hogy péntek estétől vasárnapi megtalálásáig abban a fészerben húzta meg magát”– mondta el a helyi seriff.

Mi a teendő, ha eltűnik egy kisgyerek?

A Ryker ügyében lezárult nyomozásból számunkra több tanulság is adódik. Anélkül, hogy a szülőket hibáztatnunk kellene, az ehhez hasonló esetek arra intenek, hogy érdemes nagyon elővigyázatosnak lennünk, és ilyen fiatal kisgyereket, pláne házon kívül, egy percre sem szabad magára hagyni. Bár Ryker csodával határos módon megmenekült, az idő előre haladtával erre egyre kisebb volt az esély, ezért a másik fontos tanulság, hogy az eltűnéses eseteket a lehető legrövidebb időn belül jelenteni kell. 

Itthon is tartja magát a tévhit, hogy az eltűnt személyeket a hatóság csak 72 óra után kezdi el keresni, de ez nem igaz. Szakértők szerint eltűnésese esetekben nem érdemes egy pillanatot se várni, mert ahogy telik az idő, egyre csökken a megtalálás valószínűsége. Figyelembe véve, milyen messzire el tudott csatangolni egy óvodás korú gyerek, egészen ijesztő belegondolni, milyen messzire kerülhet és milyen veszélybe kerülhet egy kicsivel nagyobb, akár tini is. 

Nemrég egy kutyasétáltató nő esete borzolta a kedélyeket: Nicola Bulley-nak egy parkban veszett nyoma, de néhány hét múlva megtalálták a testét, sajnos már későn. Az egyik leghíresebb eltűnt gyerek, Madeleine McCann történetét már mi is megírtuk. Februárban egy húszéves nő fordult a nyilvánossághoz azt állítva, hogy talán ő a négyévesen eltűnt brit kislány.

Vigyázzunk rájuk!

Kiemelt kép: Getty Images