Madeleine McCann elhalványult fényképe egy templom hirdetőtábláján 2008. április 5-én a portugáliai Praia da Luzban. (Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images)

A nyomozó szerint valami nem stimmel a magát az eltűnt kislánynak tartó lengyel nő töténetével

Egy szomorú ügy furcsa fordulata.

Néhány nappal ezelőtt talán az elmúlt évek egyik legmegdöbbentőbb története látott napvilágot. Egy 21 éves fiatal lengyel nő létrehozott egy Instagram-oldalt, amin azt állítja, hogy ő lehet Madeleine McCann, aki 2007-ben, majdnem négyéves korában tűnt el, amikor családjával a portugál Praia da Luzban nyaralt. Julia Faustyna (akit Wendell, sőt Wendelt vezetéknéven is emlegetnek) szerint ő lehet a világ leghíresebb eltűnt kislánya, és a nyilvánosság segítségét kérte, hogy felvehesse a kapcsolatot a McCann szülőkkel. A lengyel származású, de Németországban élő lány posztokban mutatja meg a (szerinte) kísérteties hasonlóságot közte és Madeleine között, többek között a jobb íriszükön található foltot is. És bár ő jelenleg 21 éves, Madeleine pedig 19 lenne, mivel szerinte elképzelhető, hogy csak nem jól tudja az életkorát. Egyébként nem magától támadt ez az ötlete: a nagymamája volt az, aki elültette a bogarat Julia fülébe, hogy talán ő Madeleine. A lány állítása szerint sosem látott magáról négy éves kora előtt készült képeket, sem a vele állapotos anyjáról, ráadásul a saját családtagjai teljesen elzárkóznak a DNS-teszt elől, ami azonnal tisztázhatná, hogy valóban vérrokonai-e.

Az Instagramra és TikTokra feltöltött videókban beszélt egy kicsit a korai életéről is, és említette, hogy nem sok mindenre emlékszik a gyermekkorából, ami szerinte az egyik bizonyíték, hogy ő lehet Madeleine McCann. „Az iskolában a tanárom azt mondta, hogy nem mindig jártam iskolába, de a szüleim ragaszkodnak hozzá, hogy igen – mondta. – A sok zűrzavar után elkezdtem a saját kutatásaimat végezni, felfedeztem, mi történt Madeleine McCann-nel, és összekötöttem a pontokat. Nagyon stresszes, ahogy próbálom elérni, hogy az emberek higgyenek nekem. A gyerekkorom nagy részére nem emlékszem, de a legkorábbi emlékem nagyon erős, és az egy nyaralásról szól, amit forró helyen töltöttem, ahol tengerpart volt és fehér vagy nagyon világos színű épületek apartmanokkal. A családomat viszont nem látom ebben az emlékben.”

Julia ezért választotta a nem mindennapi módot, hogy megtalálja Madeleine szüleit – ők a legfrissebb hírek szerint vállalják a genetikai tesztet, ennek eredménye pedig pontot tehet az ügy végére. De addig is, amíg mindez megtörténik (ami heteket is igénybe vehet), sorban szólalnak meg azok, akiknek valamilyen közük volt a Madeleine utáni nyomozáshoz. Francisco Marco, a Metodo 3 magánnyomozó-ügynökség tulajdonosa is elmondta véleményét a lány nemrég történt színre lépéséről.

„Anélkül, hogy mélyebben ismernénk a részleteket, valami nem illik a képbe. Nem hiszem, hogy ő az”

– fogalmazott óvatosan a The Independentnek Marco, akit a kislány eltűnése után Kate és Gerry McCann bérelt fel, hogy kövesse lányuk nyomát, és találja meg az elrablásának elkövetőit. Mint az ismeretes, sem a spanyol, sem a portugál, sem a brit nyomozás nem tudta megtalálni sem Madeleine valódi tartózkodási helyét, sem a valódi tetteseket.

Már elfogták a feltételezett tettest

Ahogy mi is egy hosszú cikkben beszámoltunk róla, 2020-ban úgy tűnt, hogy lezárulhat Madeleine eltűnésének ügye, mert a német és brit rendőrök bejelentették, hogy egy szexuális bűncselekményekért börtönben ülő német férfi, egy bizonyos Chritstian B. az új gyanúsított a kislány elrablásával. A férfit a német rendőrség pedofil szexuális ragadozóként tartja számon, több megoldatlan ügyet is kapcsolatba hoztak vele, és összesen 17 alkalommal állt már a bíróság előtt. A feltételezett elkövető jelenleg is börtönben ül, és várhatóan nyáron emelnek vádat ellene – hacsak addig nem hoz váratlan fordulatot a DNS-teszt eredménye.

A gyerekek eltűnésével kapcsolatos statisztikák riasztóak: Magyarországon évente 15 000 gyerek lesz erőszakos bűncselekmény áldozata, és csak 2018-ban 2900 gyermek és 15 499 fiatalkorú tűnt el. Világszerte évente több millió gyerek tűnik el, ebből csak Európában kb. 250 000. De nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is eltűnhetnek nyomtalanul: mi is beszámoltunk a január végén eltűnt brit kutyasétáltató Nicola Bulley-ról, akinek hollétét sokáig homály fedte. Az ő ügyében a hétvégén történt áttörés, amikor a feltételezett eltűnésének helye közelében egy holttestet találtak, amiről kiderült, hogy az övé. 

Itthon is előfordult hasonlóan rejtélyes és egyben tragikus eset: szeptember 28-án egy koncert után tűnt el a 32 éves Sz. Tamás, akit hiába keresett a hatóság és a szerettei, sajnos nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mi történt vele az utolsó perceiben. Holttestét csaknem egy hónappal később, 55 kilométerre az eltűnése feltételezett színhelyétől, a Duna adonyi térségében találták meg.

Kiemelt kép: Madeleine McCann elhalványult fényképe egy templom hirdetőtábláján 2008. április 5-én a portugáliai Praia da Luzban. (Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images)