Megtalálhatták a kutyasétáltatás közben nyomtalanul eltűnt nőt

A Lancashire-i rendőrség közlése szerint egy nő holttestét emelték ki a Wyre folyóból, közel ahhoz a helyhez, ahol Nicola Bulley eltűnt. Az észak-angliai St Michael's on Wyre falut átszelő folyóban talált holttestet hivatalosan még nem azonosították, de Bulley családját már tájékoztatták a felfedezésről.

A múlt hét elején mi is részletesen foglalkoztunk Nicola Bulley rejtélyes eltűnésével, a felkavaró üggyel, ami hetek óta lázban tartja a brit és most már a világ nyilvánosságát is. A 45 éves, hitelügyintézőként dolgozó Bulley január 27-én, pénteken reggel tűnt el. A rendőrség közleménye szerint a nő, miután gyerekeit kitette az iskolában, kutyájával sétálni indult, miközben (kamera nélkül és mikrofonját lenémítva) egy munkahelyi online meetingbe is becsatlakozott. Az, hogy mi történt ezután, máig nem tisztázott.

A nő eltűnt, nem sokkal később előkerült kutyája, aki szemtanúk szerint rendkívül zaklatott volt, a nő telefonját pedig egy a folyó melletti padon találták meg, még mindig a csoportos munkahívásba bejelentkezve. A lancashire-i rendőrség által

a 45 éves, kétgyermekes anya után indított keresés három hétig nem hozott eredményt,

bár a rendőrök feltételezték, hogy a nő a folyóba csúszhatott, és nagy erőkkel keresték a holttestet (bár a keresést vezető búvár szerint maguk a rendőrök sem voltak biztosak ebben a verzióban). Az ügy zavarba ejtette a közvéleményt, és széles körű médiafigyelmet keltett, a rendőrség pedig az ilyen nyomozások során némileg szokatlan módon magánjellegű információkat is megosztott Bulley állítólagos alkoholproblémáival és kezdődő klimaxával kapcsolatban. 

Új fejlemények

Vasárnap újabb hírek érkeztek az üggyel kapcsolatban, a rendőrség két környékbeli kutyasétáltató bejelentése után egy holttestet emelt ki a folyóból. Bár az azonosítása még folyamatban van, de feltételezhetően a nő maradványait találták meg.

„Bejelentést kaptunk egy holttestről a Wyre folyóban, a Rawcliffe Road közelében.

Egy víz alatti kutatócsoport és speciális tisztek ezt követően a helyszínre mentek, átvizsgálták a területet és sajnálatos módon egy holttestet találtak. Nicola családját már tájékoztattuk a fejleményekről, és gondolataink velük vannak ebben a legnehezebb időszakban. Kérjük, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket” – áll a rendőrség legutóbbi közleményében. Bár Bulley eltűnésének ügye még nincs lezárva, Suella Braverman belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy az ügy legújabb fejleményei „szívszorítóak és gyászosak”, majd hozzátette, hogy gondolatai „Nicola családjával vannak ezekben a rendkívül nehéz időkben”. Paul Ansell, Bulley élettársa a hírre reagálva rövid közleményben úgy nyilatkozott a Sky News-nak, hogy „Nincsenek szavak, csak agónia. Együtt vagyunk, és most nagyon erősnek kell lennünk.”  

Zavar a nyomozás körül

A hetekig tartó eredménytelen nyomozást az ügyet követő óriási médiafigyelem is nehezítette. A múlt héten a nyomozók élesen bírálták a média azon munkatársait, akik az ügy kapcsán különféle alá nem támasztott elméletekkel álltak elő. A lancashire-i rendőrség nyomozó főfelügyelője, Rebecca Smith szerdán újságíróknak azt mondta, hogy a közösségi média kreálta felhajtás jelentősen megzavarta a nyomozást. „29 éves rendőrségi szolgálatom alatt még soha nem láttam ilyet.” – mondta. Némelyik bejegyzés és cikk bántó, sőt sokkoló volt a család számára. Természetesen nem hagyhatunk figyelmen kívül semmilyen bejelentést, és mindent átnéztünk, ami beérkezett, de a bejelentések jelentős része nem szolgálta a nyomozás érdekeit.” – tette hozzá.

A közvélemény viszont a lancashire-i rendőrség munkájával kapcsolatban fogalmazott meg éles kritikát. A hatóság azon döntése, hogy személyes részleteket fedett fel Bulley-ról, széles körű ellenérzést váltott ki, sokan szexizmussal vádolták a testületet, a nő családja és barátja pedig nehezményezték, hogy a rendőrségi közlemények negatív képet alakítottak ki a nőről a közvéleményben. Stephanie Benyon, Bulley egyik barátja, akinek gyermekei ugyanabba az iskolába járnak, mint Bulley gyerekei, korábban azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a rejtélyes körülmények között eltűnt nő „kedves, hűséges és figyelmes ember, aki imádja a két lányát, a családját és a barátait”. Paul Ansell  pedig „pokolinak” nevezte mindazt, amit a család az elmúlt hetekben átélt.

Arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy – amennyiben valóban az eltűnt nő tetemére bukkantak – a hetekig nem talált holttestre végül eltűnéséhez viszonylag közel bukkanjanak, a rendőrség azt a tájékoztatást adta, hogy mivel a  szóban forgó folyó árapályos és gyorsan áramló, „lehetséges, hogy a holttestet az áramlás el- majd visszasodorta, végül most dobta fel a felszínre.” 

Kiemelt kép: Rendőrségi alakulat vizsgálja át a Wyre folyót Nicola Bulley holtteste után kutatva. Christopher Furlong/Getty Images)