Elment kutyát sétáltatni, nyomtalanul eltűnt egy nő

Már több mint két hete nem találják Nicola Bulley-t a hatóságok, aki csak kutyát ment sétáltatni.

Hetek óta lázban tartja Nagy-Britannia lakóit egy rejtélyes ügy. A 45 éves hitelügyintézőként dolgozó Nicola Bulley január 27-én reggel elvitte a 9 és 6 éves lányait iskolába, majd a család spánieljével, Willow-val egy közeli parkba indult sétálni a Wyre folyó mentén. Közben becsatlakozott – lenémítva, kamera nélkül – egy munkahelyi Zoom-megbeszélésre, és néhány perccel később mintha a föld nyelte volna el. Az esettel kapcsolatban több furcsaság is felmerült. A nő telefonját és a kocsikulcsát később megtalálták egy közeli padon, miközben még mindig be volt jelentkezve az idő közben véget ért értekezletre, illetve egy kutyasétáltató a kutyát is megtalálta, aki az elmondása szerint nagyon ideges volt. Korábban több futó és kutyasétáltató is látta a Nicolát a parkban, illetve néhány helyen a nyomozók be tudták azonosítani a kamerák felvételein is, de nagyjából 10 percről nem tudják, hogy mi történt. Körülbelül 9.10 órakor egy szemtanú, aki ismerte Bulley-t, látta őt a felső mezőn kutyát sétáltatni. A rendőrség úgy tudja, hogy 9 óra 20 perckor a telefonja azon a padon volt, amelyen később megtalálták. A telefon még mindig kapcsolatban volt egy csapathívással, amelyre 9.01-kor jelentkezett be. A hívás 9.30-kor ért véget, a mobiltelefonját és a kutyáját pedig 9.35-kor találták meg a padon.

A hatóság első feltételezése szerint belecsúszhatott a folyóba, ami ezen a szakaszon nagyjából 4,5 méter mély, és viszonylag sebes folyású, a téli ruhák miatt pedig nem biztos, hogy vízbe esés után a partra tudott keveredni az egyébként kiváló úszó. Azonban a szakembereknek egyelőre nem sikerült minden kétséget kizárólag bizonyítani ezt a teóriát, mivel a parton nem találtak csúszásnyomokat, illetve a folyómedret több kilométeren keresztül átkutatva sem akadtak a holttest nyomára. A lancashire-i rendőrség hangsúlyozta, hogy nem hiszik, hogy bárki másnak köze lenne az eltűnéséhez, és nincs bizonyítékuk arra sem, hogy baja esett volna. (Utóbbi miatt kezelték eleinte sima eltűnésként az esetet, csupán a nyomozást ért kritika és médiavisszhang miatt terjesztették ki a kutatást.) Sally Riley főfelügyelő az Evening Standardnek elmondta: „Továbbra is mindent megteszünk, hogy megtaláljuk őt, és válaszokat adjunk a családjának, akik nyilvánvalóan nagyon aggódnak.”

Hibázott a rendőrség?

A keresést a parti őrség (mivel felmerült az is, hogy a gyors sodrású folyó a tengerbe sodorta a maradványokat), a hegyimentők és a Lancashire-i Tűzoltóság és Mentőszolgálat szakemberei és búvárai, valamint keresőkutyák, drónok és rendőrségi helikopterek is segítették, egyelőre eredménytelenül. Paul Ansell, a nő élettársa a Wales Online-nak azt nyilatkozta, hogy „minden lehetőséget nyitva akar tartani” az eltűnéssel kapcsolatban, de „ösztönei” azt súgják neki, hogy Nicola nem a folyóban van.

A nő utolsó perceiben ezen a területen látták (Forrás: Lancashire Consatbulary / BBC)

Peter Faulding, a Speciális Keresőcsoport (SGI) vezetője a The Telegraphnak adott interjújában beszélt a keresés nehézségeiről. A csapat a rendőrséggel együttműködve a múlt héten három napon át kilométereket tett meg a folyó mentén, bármilyen eredmény nélkül. „A folyón aznap nem volt túl gyors a sodrás. A család elmondta, hogy Nicola nagyon óvatos volt, minden nap ugyanazt az útvonalat járta be, és soha nem ment a folyó közelébe, amit a Fitbit okosórája is igazolt. Sok furcsa dolog van itt. Ha nem találják meg, akkor azt mondanám, hogy valami nincs rendben. Több rendőr is felhívott, és egyetértenek velem, hogy ez egy furcsa eset.” A búvárszakértő később a Daily Mailnek azt is elárulta, hogy szerinte a rendőrség hibázott. „Szerintem a rendőrség legnagyobb hibája az volt, hogy túl korán kijelentette, hogy a folyóban van a test, ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy »tartsuk nyitva a nyomozást«. Ez egy olyan hölgy, aki jól ismerte ezt a környéket, vékony és fitt volt, és ha elesett volna, akkor meg tudott volna kapaszkodni a parton.” A legfrissebb hírek szerint egy szemtanú az eltűnés napjának reggelén két kapucnis alakot látott a parkban, akik próbálták eltakarni az arcukat. A rendőrség vizsgálja, hogy kik lehettek, és hogy van-e közük a nő eltűnéséhez. A nyomozást pedig kiterjesztették az eltűnését megelőző napra is, hogy feltérképezzék, esetleg akkor történt valami, ami segíthet az ügyben, illetve a parkhoz közeli karavánparkot is átvizsgálják.

Nyom nélkül

Szeptember 28-án egy koncert után tűnt el a 32 éves Sz. Tamás, akit hiába keresett a hatóság és a szerettei, sajnos nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mi történt vele az utolsó perceiben. Holttestét csaknem egy hónappal később, 55 kilométerre az eltűnése feltételezett színhelyétől, a Duna adonyi térségében találták meg.

Madeleine McCann négyévesen tűnt el egy portugál üdülőhelyről még 2007-ben: a megmagyarázhatatlan ügy évek óta lázban tartja a sajtót, több könyv és 2019-ben egy Netflix-sorozat is készült az esetről. 2020-ban úgy tűnt, hogy végre pont kerülhet az ügy végére, mivel a német és brit rendőrök bejelentették, hogy egy szexuális bűncselekményekért börtönben ülő német férfi, egy bizonyos Chritstian B. az új gyanúsított a Madeleine McCann-ügyben. De lehet, hogy sajnos ez a szál zsákutcának is bizonyul, mivel még mindig nem tudtak vádat emelni a folyamatosan ártatlanságát bizonygató, őrizetben lévő férfi ellen.

Kiemelt kép: Lancashire Police