Így tudhatjuk biztonságban magunkat a társkeresés során is.

Az online társkeresés nem csak móka és kacagás, és ezt a legtöbben a saját bőrünkön tapasztaljuk meg. A különböző randiappokon hamar belefuthatunk kötekedő bunkókba, notórius hazudozókba, de akár még erőszakos tuskókba is – az utóbbi pedig nemcsak szánalomkeltő, de veszélyes is lehet, és épp ezért sokan inkább fel sem regisztrálnak ezekre az oldalakra az esetleges bántalmazás elkerülés érdekében. Pedig jó számmal olvashatunk mesébe illő sikersztorikról is: van, aki élete szerelmére, sőt, jövendőbeli házastársára is online talált rá (korábban egy társkereső iroda vezetőjét faggattuk a sikeres online randizás kulcsáról).

Érdemes lehet tehát mégsem ördögtől való dologként tekinteni az online társkeresésre, ezzel együtt azonban a lehető legtöbbet megtenni annak érdekében, hogy biztonságban tudhassuk magunkat a randirengetegben. Lássuk, hogyan csinálják a profik!

Éljen az okostelefon!

Nemrég a TikTokon kezdett el elterjedni egy humoros videó, amiben azt láthatjuk, hogy egy fiatal nő békésen szundikál (a feliratozás szerint lemerült telefonnal) a randipartnerénél, mire hirtelen berúgja a férfi ajtaját a nő legjobb barátnője. A szóban forgó barátnő azért bukkan fel, mert a nő telefonján a helymeghatározás a legutóbbi tartózkodási helyként egy hulladéklerakót jelölt meg.

A videó vélhetően valós történet alapján született, annak készítője ugyanis meg is jelölte a szóban forgó barátnőt a bejegyzésben, ő pedig erre azt válaszolta neki: „mindig szeretni foglak, nem érdekel, hány ajtót kell berúgnom érted”. Na, ilyen egy igazi, jó barátság!

Íme, a videó:

@halfgoth thx again for checkin on me 🥰 @_emmwhoo ♬ original sound - Ilan (שרגא פייבל) Kogan

A kommentekben rengetegen dicsőítették a hős barátnő tettét, valamint néhány férfi a saját álláspontját is behozta a beszélgetésbe: „Mint egy tinderes fiú, akivel történt már ilyen: légyszi, csak kérj egy töltőt. Van nálam extra. A betört ajtó árát a kauciómból vonják le” – írta egyikőjük.

Persze, a valódi megoldás egyértelműen az lenne, ha valami csoda folytán végre nem bántanák egymást az emberek. Ettől sajnos egyelőre nagyon messze vagyunk: korábban mi is megírtuk, hogy a meggyilkolt nők nem kevesebb mint fele a saját otthonában válik áldozattá. Lássuk, a helymeghatározó applikációk használatán kívül még mit tehetünk a biztonságos randizás érdekében!

Az alapok

Nyilvános, zsúfolt helyen találkozzunk! Mindig tartsuk szemmel az italunkat, ne szálljunk be idegen autóba, és ne menjünk fel a másik lakására az első randin! Amennyiben furcsa megérzéseink támadnak, ne hagyjuk, hogy hazakísérjenek minket (esetleg ejtsünk útba egy ismerőst, vagy más programot útban hazafelé)! Ha tudjuk, a randipartnerünk fotóját előbb futtassuk át a Google Images képkeresőjén – így még időben kiszúrhatjuk, ha valaki hamis profilról próbál meghódítani bennünket!

Avassunk be másokat is a randiterveinkbe!

Mindig avassunk be legalább egy a közelben tartózkodó barátot, lakótársat vagy rokont a randiterveinkbe!

Mindig van segítség

Ha hazafelé bizonytalannak érezzük magunkat, vagy félünk, akkor minden nap este 10 órától hajnali 4-ig, valamint vasárnap este 10-től hajnali 1-ig a 0680/442–422-es zöld számon ingyenesen hívhatjuk a Hazakísérő Telefont. Szükség esetén ők értesítik a 112 segélyhívó számon keresztül a hatóságokat.

Amennyiben első randiról van szó, küldjünk a beavatottnak egy képet a randipartnerünkről, lehetőleg az ő elérhetőségeivel együtt (amennyiben a fentebb említettek ellenére mégis beszállunk az autójába, küldjük el a rendszámát). Mondjuk el neki(k) azt is, hogy pontosan hány órakor és hol lesz a találkozó, valamint beszéljük meg velük azt is, hogy meddig tervezünk maradni. Kérjük meg őket, hogy hívjanak fel minket a tervezett időpontban, mi pedig (bármennyire is jól sikerült a randi, és esetleg tovább maradnánk) mindenképp vegyük fel a telefont, és mondjuk el, hogy mik a további terveink a találkát illetően! A továbbiak során óránként, majd hazaérkezvén is adjunk jelet magunkról! Arra az esetre, hogy a randi mégsem alakul túl jól, jó ötlet lehet egy kódszót előre kitalálni, amely arra szolgál, hogy ha azt elküldjük a beavatott ismerősnek, ő kiment bennünket a kellemetlen helyzetből egy „váratlan” telefonhívással.

Hallgassunk a megérzéseinkre!

Amennyiben nem érezzük jól magunkat egy helyzetben, ne féljünk elsétálni! Abban az esetben, ha veszélyt neszelünk, akár elköszönés nélkül hagyjuk ott a randit!

Kiemelt kép: Denis Novikov/Getty Images