Női elvárások 2.0 és... A Nők Lapja 2021/3. számának cikke.

Amikor az igazit keressük, gyakran hagyjuk, hogy a belénk kódolt félelmek, előítéletek, hiúságok vezessenek. Mert még ma is az a legfontosabb, mit szól a világ? Vagy egyedül élni kényelmesebb? Egy friss tanulmány a magyar szinglik helyzetét tárja fel, és bővelkedik meglepetésekben a nemek arányát illetően is.

Egy ismert magyar közmondás szerint minden zsák megtalálja a foltját, bár rengeteg történet cáfolja az ősi bölcsességet. Hiszen olyanok is élnek egyedül, akik szerelemre, elfogadó szövetségesre vágynak, de nem találják. Ráadásul a sikertelen randevúk hatására úgy érzik, ők hibás zsákok, egyetlen folt sem illik hozzájuk. E folyamat következő fázisaként a társat kereső nők és férfiak egymást hibáztatják, és a szeretetkapcsolat keresése állóháborúvá válik, ahol győzni kell. De mi a győzelem? Biztosan nem az, ha bebizonyítjuk, a másik fél silány! Érdemes hallgatni L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológusra: „Aki csak a saját igazát keresi, az a kapcsolatait veszíti.” A társkeresés akkor „győzelmes”, ha mély érzelmekre, jó szexre találunk, kiteljesedik a személyiségünk, vagy legalább megismerjük magunkat annyira, hogy nyugodtan merjük kijelenteni, életünk jelenlegi fázisában jobb nekünk szingliként. Mert egyesek harmonikusan élnek társ nélkül. Régen is voltak agglegények és vénkisasszonyok – ez a kifejezés végre kikopott a nyelvünkből –, akik hasznosnak érezhették magukat. Gondoljunk csak a testvérek gyerekeit szeretettel nevelő nagynénikre!

Több a férfi

Tanulmányok, regények, filmek dolgozzák fel a szingli nők problémáit, a Szex és New York sorozat évtizedeken át határozta meg a róluk alkotott képet, a férfiakról kevesebb szó esett. Ezért kapott nagy sajtófigyelmet az első hazai szinglitérkép készítőjének, dr. Rövid Irén szociológusnak, a KSH fiatal elemzőjének friss tanulmánya, amelyből kiderült, hogy a 2011-es népszámlálás és a 2016-mikrocenzus (kis népszámlálás) adatai alapján a közvélekedéssel ellentétben több férfi él egyedül hazánkban, mint nő. A fővárosban és a megyeszékhelyeken laknak a legtöbben. Budapesten a húsz– harminckilenc évesek közül minden negyedik szingli, Szegeden e korosztály 21, Debrecenben 19, Pécsett szintén 21 százaléka sorolható ebbe a csoportba. Különös, hogy sok fiatal nemcsak azért igyekszik a nagyvárosokba, mert könnyebben talál munkát, hanem azért is, mert a sűrű városi lét több ismerkedési lehetőséget kínál, mint egy kistelepülés, de épp a nagyvárosokra (és a megyeszékhelyet is magában foglaló járásokra) jellemző a szingli életstílus.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Szinglihelyzet számokban.
Érintettek mesélik el a saját történeteiket.
Netes társkeresés, de hogyan?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .