November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, 1981-ben ugyanis ezen a napon ölték meg a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit, a Mirabal nővéreket – Rafael Trujillo diktátor parancsára. Az ENSZ közgyűlése 1999-ben nyilvánította ezt a napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává – azon okból, hogy felhívja a figyelmet a nők ellen világszerte elkövetett nemi erőszak és kapcsolati erőszak gyakoriságára.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint 2021-ben a bolygónkon átlagosan óránként több mint öt nő vagy lány halt meg amiatt, hogy a saját rokona megölte. Mondjuk még egyszer, tagoltan, hogy ülepedhessen: Minden egyes órában. Legalább öt nőt. Gyilkolt meg valamelyik családtagja. Azaz közel tízpercenként…

Ténynek vehetjük tehát, hogy rengeteg nő nem lehet biztonságban még a saját otthonában sem:

a tavalyi év során szándékosan meggyilkolt nők és lányok mintegy 56 százalékát (körülbelül 81 000-ből 45 000-et) a partnere vagy más családtagja ölte meg

– összehasonlításképpen: a férfiak esetében ez az arány 11 százalék.

„Minden egyes nőgyilkossági statisztika mögött egy olyan nő vagy lány története van, akit cserbenhagytak. Ezek a halálesetek megelőzhetőek lennének, az ehhez szükséges eszközök és tudás a rendelkezésünkre áll” – hangsúlyozta Sima Bahous, az ENSZ női jogokkal foglalkozó szervének igazgatója.

Az idei adatok arra is rávilágítanak, hogy az elmúlt évtizedben a nőket ért gyilkosságok száma átlagosan változatlan maradt – azaz évek óta nem tudjuk hatékonyan megakadályozni, hogy ilyen tragédiák történjenek. Ráadásul a most megállapított szám, jóllehet, riasztóan magas, mégis: a megtörtént esetek száma minden valószínűséggel még ennél is magasabb,

2021-ben ugyanis tízből körülbelül négy szándékosan meggyilkolt nő és lány esetében nem állt rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy nőgyilkosságként lehessen azonosítani ezeket.

Ami a regionális különbségeket illeti: bár a nőgyilkosság a világ minden egyes országában létező probléma (a hazai helyzetről itt írtunk legutóbb részletesen), a jelentés szerint abszolút számokban kifejezve Ázsiában fordult elő a leggyakrabban 2021-ben, Afrika pedig a családtagok elleni nőgyilkosságokat tekintve volt listavezető.

Nem törvényszerű, hogy így legyen

Pedig a nemi alapú gyilkosságok, valamint a nők és lányok elleni erőszak nem lenne elkerülhetetlen. Az ENSZ jelentése arra hívja fel a világ figyelmét, hogy meg lehet és meg is kell előzni ezeket a tragédiákat – kezdetnek csupán a következők kellenének hozzá:

 • korai felismerés
 • túlélőközpontú támogatás és védelem (egy diszkrét, kapcsolati erőszakot jelző applikációról mi is írtunk nemrég)
 • a rendőrség és az igazságszolgáltatási rendszer jobb reakciója a túlélők beszámolóira és igényeire
 • a nők és lányok elleni erőszak kiváltó okainak kezelése, azaz elsődleges megelőzés (beleértve a mérgező maszkulinitás, a társadalmi normák, a nemek közötti strukturális egyenlőtlenségek és a nemi sztereotípiák felszámolását).

A jelentés az ENSZ nemi alapú erőszak elleni 16 napos kampányának részeként jelent meg – ami november 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján kezdődik és december 10-ig, az emberi jogok napjáig tart.

Mi a helyzet „itthon”?

Magyarországon is gyakran esik szó a sajtóban a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményekről (az utóbbi évek legismertebb eseteire gondolva szinte azonnal a lúg és a szemkinyomás jut eszünkbe) és azoknak gyakoriságáról – és van is miről beszélni: tíz évvel ezelőtti, 2012-es adatok szerint Magyarországon havonta egy gyermek, és minden héten egy nő halt bele a kapcsolati erőszakba, az elkövetők pedig nem kevesebb mint 95%-ban férfiak voltak. De a további, frissebb statisztikák sem túl biztatóak:

 • Magyarországon minden 5. nőt bántalmaz a partnere.
 • Az elérhető statisztikák szerint havonta minimum 3 nőt gyilkol meg férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere. 
 • Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apa verte az anyát.
 • 2019-ben a gyilkosságig fokozódó kapcsolati erőszaknak 10 esetben gyerek is az áldozata volt (összesen 11 kiskorú vesztette életét).
 • Pontos számokat nem ismernek a szakemberek, de a becsléseik szerint évente 50 nő hal meg Magyarországon párkapcsolati erőszak következtében.
 • Magyarországon közel kétmillió nő él, aki 75 éves kora előtt valamikor súlyos lelki erőszakot használó partnerrel élt párkapcsolatban, élete során közel 800 ezer nőt ért ezen kívül testi, és közel 300 ezret szexuális erőszak is. (forrásNŐK ELLENI ERŐSZAK az adatok tükrében FRA-népesség-bűnügyi statisztikák, 2015. )
 • Magyarországon jelenleg több, mint 200 ezer nő él olyan olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozatává teszi a partnere.
 • A partnerkapcsolati testi erőszak során 95%-ban a férfi az agresszív fél, és nőt bántalmaz. A fennmaradó 5%-ot a férfit bántalmazó nők, illetve leszbikus és homoszexuális partnerüket bántalmazó melegek alkotják. (forrás: NANE – Tudnivalók a nők elleni erőszakról)

Hova fordulhatunk segítségért?

Az áldozatok a már említett appon kívül az alábbi elérhetőségek valamelyikén kérhetnek segítséget:

 • Rendőrség: 112
 • Helyi Család- és Gyermekjóléti Központ: Ha van családsegítője, őt keresse.
 • Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06-80-20-55-20, www.bantalmazas.hu (csak maga az áldozat keresheti, védett ház itt intézhető)
 • Gyermekvédő hívószám: 06-80-21-20-21 (Bejelentés gyermek vagy felnőtt veszélyeztetettségére. Azonnal továbbítják az illetékes hatóság, ill. a rendőrség felé.)
 • Áldozatsegítő Vonal (jogi, pszichológiai, szociális segítség, kárenyhítés bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóiknak): 06-80-225-225 www.igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/
 • NANE (segélyvonal nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek): 06-80-505-101, www.nane.hu
 • Ökumenikus Segélyszervezet (információnyújtás, jogi és pszichológiai tanácsadás): www.segelyszervezet.hu
 • Kék Vonal: bántalmazott gyerekeknek, fiataloknak: 116-111, bántalmazott gyerekek ügyében felnőtteknek: 116-000 (előhívó szám nélkül) www.kek-vonal.hu

Kiemelt kép: valentinrussanov/Getty Images