A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján nem árt emlékeztetni magunkat arra, hogy a verbális erőszak is erőszak, és ez esetén is van kitől segítséget kérni!

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. A nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják, az ENSZ közgyűlése pedig 1999 decemberében nyilvánította nemzetközi nappá. 

És hogy miért pont november 25-e? 1960-ban ezen a napon ölték meg a három nővért, Minerva, Patria és Teresa Mirabal emberi jogi aktivistákat a dominikai diktátor, Rafael Leónidas Trujillo parancsára. A Pillangóknak is nevezett testvéreket összeverték, testüket egy dzsipbe rakták, amit elsüllyesztettek a szigetország észak-keleti részén, hogy balesetnek álcázzák a történteket.

Tény, hogy ma Magyarországon minden 5. nőt bántalmaz a partnere.

Magyarországon jelenleg több mint 200 ezer nő él olyan olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozatává teszi a partnere. Az elérhető statisztikák szerint havonta minimum 3 nőt gyilkol meg férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere. Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apa verte az anyát. A koronavírus-járvány pedig tovább növelte nemcsak a nemek közti egyenlőtlenségeket, de rontott az erőszaknak kitett nők helyzetén is – áll az Európai Parlament tavaszi közleményében.

A verbális erőszak is erőszak

Nemcsak a fizikai-, a lelki- és verbális erőszak is az erőszak egy fajtája, még ha ez a terep ingoványosabb is, mint a testi bántalmazás. Magyarországon közel kétmillió nő van, aki 75 éves kora előtt valamikor súlyos lelki erőszakot használó partnerrel élt párkapcsolatban. Természetesen nők is lehet bántalmazók, a statisztikák alapján azonban a partnerkapcsolati testi erőszak során 95%-ban a férfi az agresszív fél, és nőt bántalmaz.

A verbális erőszak, természetéből fakadóan még inkább rejtve marad. Az Avon és a No More alapítvány friss felméréséből kiderült, hogy a nők több mint egyharmada (35%) változtatott már valamit magán partnere negatív megjegyzései hatására, amely szám a 25-34 évesek körében 39%-ra tehető. Arra is egyértelműen fény derült, hogy a nők több mint egyharmada (36%) küzd önértékelési problémákkal partnere negatív megjegyzései miatt.

A felmérésből fény derült arra, hogy a nők 11%-a nem tudja, hova fordulhat segítségért, ha szóbeli bántalmazás éri, illetve minden tizedik nő azért nem tett lépéseket a segítség irányába, mert partnere folyamatosan kontrollálta, vagy mert tartott a lehetséges következményektől.

Az ilyen és ehhez hasonló félelmek miatt sokan ragadnak bántalmazó kapcsolatban annak ellenére is, hogy tisztában vannak helyzetükkel.

A rendszeres kritizálás

A kutatás résztvevőinek közel felét (47%) érte már negatív megjegyzés partnerétől megjelenését illetően, és minden ötödik nő (19%) szembesült ilyen jellegű kritikával az elmúlt hónapban. Más negatív megjegyzésekkel is gyakran találkoztak a megkérdezettek, 43 százalékuk szembesült már kritikával intelligenciáját, 44 százalékuk munkáját vagy karrierjét, 50 százalékuk testalkatát, és 50 százalékuk ruházatát illetően.

A testalkattal kapcsolatos kritikák a 25-34 éves korosztályt érik leggyakrabban, körükben a megkérdezettek egynegyede (24%) kapott ilyen megjegyzést az elmúlt hónapban, míg az 55 év felettiek körében ennek aránya 10%-ra tehető.

A nők külsejére vonatkozó kritikák mellett gyakoriak a hozzátartozóikra tett megjegyzések is, a megkérdezettek több mint fele (55%) állítja, hogy partnere negatívan illette barátait vagy családtagjait. Közel egynegyedük (23%) tapasztalta mindezeket az elmúlt hónapban. A bántalmazók gyakran manipulálják ezáltal partnerüket, melynek célja, hogy elidegenítsék őket szeretteiktől, így nehezítve meg kilépésüket a bántalmazó kapcsolatból.

Pamela Zaballa, a No More alapítvány globális ügyvezető igazgatója elmondta:

„A szóbeli bántalmazás nagyon gyakori és jelentős probléma világszerte, amely komoly hosszú távú következményekkel járhat az áldozatok önbecsülését és önbizalmát illetően. Sok esetben előfutára lehet a fizikai erőszaknak is, ezért létfontosságú, hogy felhívjuk rá a figyelmet, és tudatosítsuk mindenkiben, hogy a verbális bántalmazást nem szabad eltűrni és elbagatellizálni.”

Fotó: Avon

Az elhallgatástól a segítségkérésig

A szóbeli bántalmazást elszenvedő nők csupán 16 százaléka keresett segítséget, 30 százalékuk családtaghoz, 26 százalékuk pedig baráthoz fordult. Annak ellenére, hogy a felmérésben mindössze 8300-an vettek részt, érdekes adat, hogy a válaszadók 2 százaléka nem közeli hozzátartozótól, hanem például a kozmetikusától vagy fodrászától (a szépségipari szereplők szerepéről mi is írtunk már a Nők Lapján), 2 százalékuk pedig az Avon Tanácsadójától kért támogatást. Ezek az adatok jól bizonyítják, hogy egy kontrolláló kapcsolatban, ahol a bántalmazó elszigetelte áldozatát barátaitól és a családjától, az ilyen kapcsolatok is fontos mentőövet jelenthetnek.

16 Akciónap

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25. és december 10. (ami az emberi jogok világnapja) között rendezik meg. A kampány fő célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása, aminek érdekében tájékoztatást nyújt a jelenségről. A kampány az emberi jogi alapelveket követi, így a nők elleni erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők felelősségre vonása fontos üzenetei, elemei az eseménysorozatnak. A kampány rávilágít: az államoknak jogi kötelezettsége, felelőssége van e téren, így a 16 Akciónap cselekvésre hív a hatékony és szakszerű állami-, intézményi-, hatósági fellépés, és a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

A kampány továbbá teret ad arra, hogy a csatlakozók, résztvevők ily módon is kifejezzék szolidaritásukat, támogatásukat az áldozatok felé. Idén is lesz Néma Tanúk megemlékezés, de a jelenlegi járványhelyzetben az esemény – a tavalyihoz hasonlóan – az online térben zajlik. November 25-én 20 órakor a NANE Facebook oldalán lesz elérhető!

Ez nem csak a nők ügye!

Világszerte a nők többsége (81%) úgy érzi, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fiatal férfiak felvilágosítására a nőkkel kapcsolatos meggyőződéseik és hozzáállásuk terén, és több mint háromnegyedük úgy véli, mélyen gyökerező problémák vannak társadalmunkban a férfiak nőkkel való bánásmódját illetően, amelyekkel foglalkozni kell. „A kutatás rávilágít arra, hogy mennyire fontos, hogy továbbra is párbeszédet kezdeményezzünk a nemi megkülönböztetésen alapuló bántalmazás minden formájáról, legyen az verbális, vagy fizikai. 

Ebben az évben a 16 Akciónap kezdeményezéshez csatlakozva szeretnénk felhívni az elszigetelten és bántalmazó kapcsolatban élők figyelmét, hogy forduljanak segítségért, hiszen nincsenek egyedül, és fogékonyabbá tenni az embereket arra, hogy ismerjék fel a szóbeli bántalmazás jeleit és támogassák a bántalmazottakat.

Ezért az Avon idén, a nők védelmének 135. évében összesen 1,35 millió dollárt adományoz világszerte, lokális szinten civil szervezetek számára, hogy még több nőt támogasson a bántalmazás leküzdésében, és segítsen megváltoztatni életüket.” – nyilatkozta Angela Cretu, a kozmetikai cég vezérigazgatója.

Van kitől segítséget kérni, és van kiút a bántalmazó kapcsolatból! 

A krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. A www.aszeretetnemart.hu honlapon megtalálható a krízisambulanciák elérhetősége.

Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális munkás szakemberei személyes és online tanácsadás formájában is állnak rendelkezésre.

Továbbá A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatunk a témával kapcsolatban.

Kiemelt kép: Getty Images