Applikáció is segít a kapcsolati erőszak áldozatainak

A Bright Sky a kapcsolati bántalmazás áldozatainak és a közvetlen környezetüknek is hatékony és diszkrét támogatást nyújt. Ezen kívül gyermekek számára is létezik már app, de chatsegély-szolgáltatás is elérhető az áldozatok számára.

Jönnek az ünnepek, ami sokak számára nem kellemes várakozással teli időszak, hanem a rettegésé, amikor még több időt kell összezárva tölteniük a bántalmazójukkal. Hiszen ezek a kapcsolatok gyakran kontrollálóak, ahol az agresszor megszabja, hogy az áldozat kivel találkozhat és milyen célból, így ebből az izolált helyzetből nagyon nehéz kiszabadulni. De jó tudni: ilyenkor is van segítség!

Becslések szerint minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről, éppen ezért nem túl meglepő az sem, hogy a szépségipari szakemberek többsége találkozott már a családon belüli erőszak, bántalmazás jelenségével – és jelentős részük érzékenyen és segítő szándékkal igyekszik a problémára reagálni. Mivel a szépségipari dolgozók sokszor az egyetlenek, akikkel az elszigetelt áldozatok biztonságos körülmények között beszélni tudnak, fontos ezeknek a szakembereknek az edukálása és informálása. 

Akik előtt nincs titkunk

A Vodafone által megkérdezett szépségipari dolgozók 98 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkája során fontosnak tartja a vendégeivel történő ismerkedést, és beszélgetései során betekintést is nyer magánéletükbe. A megkérdezettek 56 százaléka állítja magáról, hogy felismeri a családon belüli erőszak, bántalmazás jeleit, az ő 94 százalékuk már találkozott is vendégei körében bántalmazásra utaló jelekkel.

Azon válaszadók 78 százaléka, aki találkozott már a bántalmazás jeleivel, felelősnek érzi magát a vendégéért, sokan azonban bizonytalanok abban, hogyan segíthetnének. 

A távközlési cég alapítványának kérdőívét 50 szépségipari dolgozó töltötte ki a Beauty Forum Budapest idei kiállításán, ahol a céljuk a figyelemfelkeltés mellett az ismeretterjesztés, valamint a szépségipari szakma véleményének, tapasztalatainak megismerése volt. Mivel a szépségiparban dolgozók sokszor az egyetlenek, akik a barátaiktól, családjuktól elszigetelt áldozatokkal beszélni tudnak, és ők azok, akik látják őket kendő, napszemüveg vagy vastag réteg alapozó nélkül, fontos, hogy ezek a szakemberek a megfelelő információk birtokában legyenek, felismerjék a bántalmazás jeleit, és tudják, hová irányíthatják azokat az áldozatokat, akik hozzájuk fordulnak segítségért.  

Jól rímel erre az Avon és a No More Alapítvány közös felmérésének eredménye is: a nyolc országban, többek között az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és a Fülöp-szigeteken 8300 nő részvételével végzett kutatásából kiderült, hogy a válaszadók 2 százaléka nem közeli hozzátartozótól, hanem például a kozmetikusától vagy fodrászától, 2 százalékuk pedig a szépségtanácsadójától kért támogatást. Ezek az adatok jól bizonyítják, hogy egy kontroláló kapcsolatban, ahol a bántalmazó elszigetelte áldozatát barátaitól és a családjától, az ilyen kapcsolatok is fontos mentőövet jelenthetnek.

Fotó: Getty Images

Mi számít erőszaknak?

A kapcsolati erőszak a fizikai és szexuális bántalmazáson túl a lelki erőszakot is magába foglalja, többek között a verbális bántalmazást, a megfélemlítést és a gazdasági erőszakot.

Hova fordulhatunk?

Ha bajban vagyunk (vagy valakiről ezt gyanítjuk) az alábbi elérhetőségek egyikéhez fordulhatunk:

Rendőrség: 112 • Helyi Család- és Gyermekjóléti Központ: Ha van családsegítője, őt keresse. • Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06-80-20-55-20, okit.hu, e-mailben pedig okit@csalad.hu címen • Gyermekvédő hívószám: 06-80-21-20-21 (Bejelentés gyermek vagy felnőtt veszélyeztetettségére. Azonnal továbbítják az illetékes hatóság, ill. a rendőrség felé.) • Áldozatsegítő Vonal (jogi, pszichológiai, szociális segítség, kárenyhítés bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóiknak): 06-80-225-225 www.igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/ • NANE (segélyvonal nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek): 06-80-505-101, www.nane.hu • Ökumenikus Segélyszervezet (információnyújtás, jogi és pszichológiai tanácsadás): www.segelyszervezet.hu Kék Vonal: bántalmazott gyerekeknek, fiataloknak: 116-111, bántalmazott gyerekek ügyében felnőtteknek: 116-000 (előhívó szám nélkül) www.kek-vonal.hu

Éppen ezért sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csak az válhat bántalmazóvá, aki képes fizikai erővel legyűrni egy törékenyebb testalkatú nőt. A kapcsolati erőszak minden esetben egy visszaélést jelent, amikor a bántalmazó előnyösebb pozícióba kerül áldozatával szemben, és kihasználja áldozata kiszolgáltatott helyzetét. Ez nem csupán fizikai erőfölény lehet, gyakori többek között az anyagi helyzettel, szellemi fölénnyel vagy valamilyen adottsággal való visszaélés is.

Az Avon-kutatás résztvevőinek közel felét (47%) érte már negatív megjegyzés partnerétől megjelenését illetően, és minden ötödik nő (19%) szembesült ilyen jellegű kritikával az elmúlt hónapban.

A szóbeli bántalmazást elszenvedő nők csupán 16 százaléka keresett segítséget, 30 százalékuk családtaghoz, 26 százalékuk pedig baráthoz fordult. Annak ellenére, hogy a felmérésben mindössze 8300-an vettek részt, érdekes a fentebb már emléített adat, hogy a válaszadók 2 százaléka nem közeli hozzátartozótól, hanem például a kozmetikusától vagy fodrászától, 2 százalékuk pedig az Avon tanácsadójától kért támogatást.

Diszkrét segítség

A Vodafone Magyarország Alapítvány 2021-ben vezette be Magyarországon is a Bright Sky alkalmazást, amin keresztül a bántalmazottak, illetve az őket segíteni akarók is biztonságosan tudnak informálódni és segítséget kérni. A bármilyen okostelefonon használható, ingyenesen letölthető alkalmazás számos funkcióval segíti az áldozatok és környezetük tájékozódását a kapcsolati erőszak témájában az erőszak jeleinek felismerésétől egészen az erőszak dokumentálásáig, de az érintettek az applikációban az országos segélyvonalak és a témában jártas segítő szervezetek elérhetőségeit is megtalálják. Az applikációról további információ itt érhető el. „A szépségiparban dolgozók gyakran nem csak a testet, de a lelket is ápolják. Ha a vendég nem is kér direkt segítséget, megosztja az életét, amire valamiféle visszajelzést vár. A Bright Sky alkalmazás abban ad segítséget a szépségipari dolgozóknak, hogy ilyenkor ők is jól segíthessenek” – mondta Takács Hajnal tapasztalati traumaszakértő a cég közleményében.

Applikáció gyerekeknek

A koronavírus-járvány miatti bezártság során vált sokak számára egyértelművé, hogy az otthon nem mindnekinek egy biztonságos menedék. A UNICEF Magyarország a gyermekekre leselkedő veszélyek növekedését észlelve ekkor fejlesztette tovább a HelpAPP nevű alkalmazást, amely iOS és az Android telefonokon egyaránt elérhető. Ha a gyermeket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS koordinátáit, ezen túlmenően pedig a fiatal választ kaphat a bántalmazással kapcsolatos kérdéseire is. A felhasználó kiválaszthatja, hogy az erőszak az iskolában, otthon, vagy a párkapcsolatában történik vele – vagy valakivel, akinek segíteni szeretne –, és megjelölheti a bántalmazás módját is, majd felteheti kérdéseit.

Chatsegély-szolgáltatás

2020-ban a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) a hagyományos telefonos segélyvonal üzemeltetése mellett elindította a chatsegélyt is. Az így segítséget kérő személyek adatai mindeközben biztonságban vannak, hiszen a beérkező üzenetekhez kapcsolódóan a NANE semmilyen adatot nem gyűjt és nem is tárol. Hasonlóan a telefonos ügyeletesekhez, a chatablak másik végén is olyan női szakemberekhez lehet fordulni, akiknek van ismeretük a nők elleni erőszakról, ismerik a bántalmazás természetrajzát, elsajátították a segítő beszélgetések folytatásához szükséges technikákat. A chatsegély-szolgáltatás ezen a linken érhető el szerdánként, 16-18 óra között: Emellett él a hagyományos segélyvonal (06-80-505-101) is, ami ingyenesen hívható az ország bármely pontjáról, mobilról is, hétfőn, kedden, csütörtökök, pénteken 18-22ig; szerdán 12-14ig.

Ismerd a jelet!

De nemcsak elektronikusan, hanem akár egy kézmozdulattal is jelezhetjük, ha bajban vagyunk (vagy éppen nekünk), így érdemes ezt is megtanulni, hiszen már a magyar rendőrök is ismerik ezt, sőt, 2021-ben kampányt is indítottak a terjesztésére. A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segélykiáltásra, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől.

A rendőrség készített egy animációt a kézmozdulat helyes használatáról, emellett azonban az is nagyon fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék azt, és megtegyék a szükséges lépeseket.

Kiemelt kép: Getty Images