Cindy Crawford 1988

Cindy Crawford a kábítószerek miatt majdnem hátat fordított a divatvilágnak

Egy kokainos incidens majdnem oda vezetett, hogy teljesen felhagyott a modellkedéssel.

Cindy Crawford a kilencvenes években nemcsak a divatvilág legnevesebb kifutóinak, hanem egy-két videoklipnek, reklámnak, és milliónyi ember szívének is uralkodója volt – és a mai napig rajongók tömegei követik figyelemmel az 57 éves szupermodell életének legapróbb mozzanatait. Kevesen tudják azonban, hogy a világhírű nő csodás karrierjében volt egy olyan pillanat, ami miatt majdnem dugába fulladt az egész.

Crawford először a középiskola első évében kezdett el modellkedni egy kis modellügynökségnél, amelyet később eladtak az Elite Model Managementnek, majd amikor 1984-ben ösztöndíjat nyert az Illinois állambeli Northwestern Egyetemre, az akkor mindössze 18 éves lánynak el kellett döntenie, hogy a modellkedésnek vagy inkább a tanulásnak szenteli a következő éveit. Ő akkor a divatvilág mellett döntött, nem sokkal ezután viszont megingott a döntésében – és az elbizonytalanodásában nagy szerepe volt a keménydrogoknak is.

Crawford a Maxim magazinnak árulta el, hogy 1985-ben egy meglehetősen zűrös buli után majdnem teljesen hátat fordított a modellkedésnek, miután az iparág sötét oldala felfedte magát előtte. Az ominózus eset idején még csak tinédzserként vett részt egy munkavacsorán, Olaszországban. „Milánóban vacsoráztam több nagy fotóssal és több korabeli nagy modellel, az emberek pedig kokót szippantottak az asztalról. Egy lány egyszer csak felállt az asztalra, rövid szoknyát viselt, de alatta semmi sem volt” – emlékezett vissza a sokkoló jelenetre. Crawford, mivel akkoriban még nem volt hozzászokva mindehhez, azonnal felhívta az anyukáját és könyörögni kezdett, hogy segítsen neki inkább mégis bekerülni az egyetemre. „Itt voltam, csak 18 évesen, Illinoisból. Felhívtam az anyukámat, és azt mondtam neki, hogy »Nem tudom ezt csinálni. Újra akarok felvételizni«” – idézte fel a szupermodell.

Persze, ma már tudjuk, hogy szerencsére sikerült meggyőzni róla, hogy adjon még egy esélyt a modellkedésnek – végeredményben pedig annyira nem járt rosszul ezzel, hiszen a divat és a popkultúra egyik legnagyobb ikonjává vált. Cindy Crawford egyébként egész karrierje során kerülte a botrányokat, családanyaként azonban többen kritizálták már amiatt, hogy állítólag nagyon szigorú diétára fogja lányát, a szintén modell Kaia Gerbert (a lányaikat állandó fogyókúrával kínzó, úgynevezett mandula anyákkal korábban külön cikkben foglalkoztunk).

A modellek élete nem csak pénz és csillogás

A metoo-mozgalom kirobbanása óta nem csak filmes berkekben dőlnek ki egymás után a csontvázak a szekrényből: a divatvilágban szintén egyre nagyobb visszhangot kapnak olyan esetek, amelyek lerántják a leplet az iparágon belül tapasztalt visszaélésekről és zaklatásokról. Manapság már a szakma legnagyobb csillagai sem félnek kiállni a nyilvánosság elé, és őszintén elmesélni, hogy ők milyen traumatikus élményeken mentek keresztül karrierjük során. Nemrég Paulina Porizkova egykori szupermodell árulta el, hogy életében először munka közben látott péniszt: egészen pontosan 15 éves korában, amikor egy fotós munka közben egyszer csak a vállára helyezte a nemi szervét; de korábban Gisele Bündchen is felidézte, hogy 18 évesen zokogva vonult végig a világ egyik leghíresebb tervezőjének kifutóján, mivel csak az utolsó pillanatban közölték vele, hogy egy szál bugyiban kell majd sétálnia a kifutón.

Ahogyan azt azonban Cindy Crawford története is mutatja, nem csak a szexuális visszaélések, a droghasználat is évtizedek óta megkeseríti a szakmában dolgozók mindennapjait. Remélhetőleg sikerül némi pozitív változást előidézni azzal, ha minél többen állnak ki a nagyok közül is, és osztják meg megrázó történeteiket a nagyvilággal!

Kiemelt kép: Cindy Crawford 1988. április 5-én – Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images