Kiderült, miért romlik ilyen gyorsan Bruce Willis állapota

A színész családja jelentette be a hírt, a közösségi médiában közzétett nyilatkozatukban azt írták, megkönnyebbülés, hogy végre egyértelmű diagnózist kaptak.

Rumer Willis, a színész legidősebb lánya Instagram-profilján tette közzé a család közleményét, miszerint a 67 éves színész úgynevezett frontotemporális demenciában szenved.

Willisnél egy évvel ezelőtt diagnosztizáltak a nyelvi- és kommunikációs képességeket erősen rontó afáziát (ezzel a betegséggel küzd többek között Kulka János színművész is), az amerikai színész ennek kapcsán bejelentett visszavonulásáról tavaly tavasszal ebben a cikkünkben írtunk. A jelenlegi közlemény szerint a színész beszédakadályoztatása azóta súlyosabb lett, és az ehhez kapcsolódó vizsgálatoknak köszönhető, hogy most pontosabb diagnózist kapott. A család közölte azt is, hogy a frontotemporális demencia a demencia viszonylag ritka, ám a 60 év alattiak körében leggyakrabban előforduló fajtája. A Willisnél már hosszabb ideje tapasztalt afázia mellett a tünetek közé tartozhat még a lassú vagy merev mozgás, a hólyag- vagy bélműködés feletti kontrol elvesztése és az általános izomgyengeség, így a demencia e típusával küzdőkkel neurológus és fizioterapeuta is foglalkozik. 

A család közleményében arról is írt, hogy bár ma még nem létezik megfelelő kezelés a betegségre, bíznak benne, hogy a közeljövőben ez változhat, emellett pedig hálájukat fejezték ki, amiért Willis és a család a színész betegsége kapcsán rengeteg szeretet kap a rajongóktól.

Az itthon is óriási népszerűségnek örvendő színész az 1980-as és 90-es években vált igazán ismertté, miután olyan kasszasikert hozó filmekben játszott, mint a Die Hard, a Hatodik érzék, az Armageddon vagy épp a Ponyvaregény. Karrierje során öt Golden Globe-díjra jelölték – egyet a Holdfény királyság című filmért meg is nyert –, három Emmy-jelöléséből pedig kettőt tudott díjra váltani. Családja tavaly márciusban közölte, hogy Willis felhagy a színészettel, mivel afáziája erősen befolyásolja kognitív képességeit, de az akciósztár szerencsére nem egyik napról a másikra tűnt el a vászonról. A tavalyi év végén került a mozikba Willis vélhetően utolsó akciósorozata, a Knight nyomozó második része” – adtuk hírül még tavaly. Abban a cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy „A színész elképesztő munkamoráljának köszönhetően azonban ezen a produkción kívül is vannak még elkészült filmjei talonban (amelyeket akkor forgatott le, amikor azt az állapota még engedte neki).”

A csütörtökön kiadott új közleményben a család azt írta, remélik, hogy a média érdeklődése felhívja majd a figyelmet erre az alattomos betegségre. A közlemény szerint: „Bruce mindig is hitt abban, hogy a hangját a világban mások megsegítésére kell használnia, és fontos kérdésekre kell felhívnia a figyelmet, nyilvánosan és magánéletben egyaránt. Szívünk mélyén tudjuk, hogy ha ma megtehetné, tevőleges részt vállalna a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztésben, és keresné a kapcsolatot a hozzá hasonló betegséggel küzdőkkel.”

A nyilatkozatot Willis családtagjai írták alá, köztük felesége, Emma Heming – akivel két közös lányuk van –, valamint korábbi felesége, Demi Moore, és három, kettejük házasságból született lányuk is. A bejelentést több ismert ember kommentálta a közösségi médiában.

Maria Shriver amerikai újságírónő és különféle agyi rendellenességben szenvedő betegek ellátásáért és kutatásáért kampányoló aktivista a Twitteren írt így: „Mélyen együtt érzek Bruce Willisszel és családjával, és egyben hálámat fejezem ki, amiért nyilatkozatukkal rávilágítottak a betegségre, aminek a láthatóságára nagy szükség van. Amikor ismert emberek előállnak diagnózisukkal, az mindannyiunknak segít elfogadni az elfogadhatatlant.”

Aaron Paul, aki a Breaking Bad című amerikai bűnügyi dráma főszereplője volt, Willist igazi legendának nevezte kommentjében, Queen Latifah amerikai énekesnő és színésznő  pedig az Instagramon így írt bejegyzésében: „Isten áldjon meg testvérem, szeretünk téged!!!! Minden jót. Köszönjük neked és a családodnak a sok szórakozást!!!”

A demencia tünetegyüttesről lapunkban mi is több alkalommal írtunk, mert kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy erről az idehaza is százezreket érintő betegségről a lehető legtöbb információ álljon rendelkezésre. Tavaly ősszel ismét részletesen foglalkoztunk a témával. „Becslések szerint Magyarországon évente tizenkétezer új betegnek indul el az agya a demencia irányába, és a folyamat egy, két, három vagy akár több évtizedig is eltarthat. A demencia leggyakoribb formájában, az Alzheimer-kórban legalább negyedmillió ember szenvedhet, amit azért nehéz pontosabban meghatározni, mert egyes feltételezések szerint akár az esetek háromnegyede is diagnosztizálatlan maradhat, sokan gondolják ugyanis a betegség tüneteit az idősödés természetes részének.” – írtuk cikkünkben, amit itt lehet elolvasni. 

Kiemelt kép: Getty Images