Így csökkentheted jelentősen a sztrók kockázatát

A sztrók, azaz agyi érkatasztrófa napjaink egyik legrettegettebb betegsége. Bár sajnos egyelőre nincs olyan módszer, ami garantálná, hogy bennünket vagy szeretteinket biztosan elkerül, életmódszokásainkkal jelentősen csökkenthetjük kialakulásának kockázatát.

Nemcsak a sztrók, de számos más betegség megelőzésének alfája és ómegája is az egészséges életmód. Ha igyekszünk változatosan és egészségesen étkezni, testsúlyunkat az egészséges tartományban tartani, rendszeresen mozogni és – erről gyakran megfeledkezünk, ha az egészséges életmód elemeit soroljuk–, eleget pihenni, nemcsak az érkatasztrófa, de számos más betegség kockázatát jelentősen csökkenthetjük. Lássuk ennek legfontosabb elemeit!

Egészséges étkezés

A telített zsírokban, transzzsírokban és koleszterinben szegény, rostban ellenben gazdag ételek fogyasztása segíthet a magas koleszterinszint megelőzésében, ami nemcsak a sztrók, de más, a keringési rendszert érintő megbetegedésben is komoly rizikótényező. A só étrendi korlátozása a vérnyomás karbantartásával segít a kockázatcsökkentésben, a rostok pedig a bélrendszer egészségéért felelnek. Utóbbi azért fontos, mert egyre több betegségről derül ki, hogy valahogyan kapcsolódik a tápcsatorna  betegségeihez is. 

Egészséges testsúly

„Magyarországon a felnőtt lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több, ezzel Magyarország rendelkezik a legrosszabb mutatókkal Európában” – írtuk ebben a korábbi, elhízással kapcsolatos cikkünkben és a helyzet azóta sem változott, a sztrók kockázatától függetlenül is dolgunk van a testsúlyunkkal. (Mindazonáltal a túlsúly és az elhízás bizonyítottan növeli a sztrók kockázatát, ráadásul szerepet játszik más a keringési rendszert vagy az anyagcserénket érintő betegségek kialakulásában. Ebből a cikkünkből kiderül, hogyan ismerhetjük fel a jeleit.) Korábban hosszú ideig az úgynevezett testtömegindex segítségével mérték fel, hogy egy személy testsúlya az egészséges tartományba tartozik-e, ma már egyre világosabb, hogy ennél többet mond testzsírszázalékunk, vagy éppen a derékbőségünk és magasságunk összevetése. 

Rendszeres testmozgás

A fizikai aktivitás segíthet az egészséges testsúly megtartásában, valamint a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében is. Felnőtteknek naponta minimum fél óra fizikai aktivitás javasolt, de ennek nem kell feltétlenül megterhelő sporteljesítménynek lennie,

egy tempós séta is kifejezetten áldásos hatású,

ráadásul eszközt sem igényel. Gyerekeknek még több, napi legalább egy órányi mozgás javasolt.

Dohányzás mellőzése

A dohányzás nagymértékben növeli a sztrók esélyét, emellett többi káros szokásunkhoz hasonlóan számos más betegség esetében rizikófaktor. A legjobb persze rá sem szokni, de ma már nagyon hatékony eszközök állnak a rendelkezésünkre a leszokáshoz is, és bár a teljes tartózkodás lenne az egészséges, ha első körben csak csökkentjük az adagot, máris sokat tettünk magunkért.

Kevesebb alkohol

Aki szeretné magát megóvni a különféle érrendszeri betegségektől, fontos, hogy kerülje a túlzott alkoholfogyasztást, mert az megemelheti a vérnyomást, ezzel közvetve fokozva az érkatasztrófa kockázatát.

És hogy mi számít túlzónak? Minden, ami a napi egy deci boron túl van, az több, mint elég. 

Rendszeres ellenőrzések

Ha orvosunkkal egyeztetve rendszeresen részt veszünk a különböző szűrővizsgálatokon, ha időről-időre megnézetjük vérnyomásunkat, vércukrunkat, koleszterinszintünket, azonnal észrevehetjük, ha valami nem stimmel, vagy közbeavatkozásra van szükség. Higgyük el, nem az orvos aggódja túl: és érdemes a vérképben mutatkozó kisebb eltérésekre is figyelmet fordítani, mert komolyabb bajt jelezhetnek elő. Ha ismert szívbetegségünk van, és kezelőorvosunk műtéti beavatkozást javasol, vegyük fontolóra a javaslatot, mert a szívproblémák gondozása nagy mértékben csökkenti a sztrók kockázatát. 

Ne legyünk okosabbak az orvosnál!

Ha szívbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás vagy cukorbetegség kezelésére gyógyszert szedsz, gondosan kövesd orvosod utasításait. Mindig kérdezz, ha valamit nem értesz, és soha ne hagyd abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy előbb beszélnél a kezelőorvosoddal. Ha korábban már volt sztrókod, különösen fontos, hogy az esetleges következő megelőzésében együtt tudjatok működni. 

Aludjunk eleget

Rohanó életmódunk mellett nem is olyan könnyű, de a napi minimum hét óra alvás segít megőrizni egészségünket, erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van kedélyállapotunkra is. 

Keressünk közösséget!

Együtt minden sokkal könnyebb! Akár mozgásból szeretnél többet beiktatni, akár a cigit tennéd le, vagy az étkezési szokásaidon változtatnál, az, ha partnereket keresel magad mellé, egész biztos megnöveli a siker valószínűségét. Böngéssz az online csoportokban, biztosan találsz olyan közösséget, ami neked is segít egy egészségesebb, aktívabb életmód kialakításában.

Kiemelt kép: Getty Images