8 ok, amiért érdemes lehet coach-hoz fordulni

Hányan voltunk már úgy, hogy változtatni szerettünk volna, de egyszerűen nem tudtuk, hogyan kezdjünk neki. Mindenki beleesik ebbe a csapdába élete során legalább egyszer. Hiába látunk rá mások problémáira, a saját nehézségeinkből nem mindig könnyű kiutat keresni. Mégis mi lehet a megoldás erre?

A coaching nemcsak önismeretet ad, de az elakadásainkat is segíthet legyőzni. Persze miután elkezdtük, akkor is számtalan olyan helyzettel találhatjuk szembe magunkat, amely vissza akar húzni. Akárcsak egy gumiszalag, ha túl messzire megyünk a régi mintáktól, a komfortzónánktól, egyszerűen visszaránt minket a megszokottba. Ilyenkor tud jól jönni, ha szakértő támogatását kérjük a változásban. 

A coach egy kísérő, egy „lelki edző”, aki azért dolgozik, hogy a legjobbat hozzuk ki önmagunkból. A közös munka eredményeként megtalálhatjuk a számunkra megfelelő irányt és megoldást a problémáinkra – a coaching jövőorientált, strukturált beszélgetésekkel halad a viszonylag gyors problémamegoldás felé, érdemes észben tartani, hogy ez behatárolja a feldolgozható témaköröket. Nem tartozik ide például egy trauma feldolgozása vagy a gyászmunka – ezek pszichológust igényelnek. Viszont ha úgy érzed, szükséged van egy kis löketre, érdemes megfontolnod a cocahingot. Összeszedtük, miért:

1. A coachnál önazonossá válhatsz

A coach nem kritizál, nem ítélkezik, nem mondja meg, hogy mit csinálj, viszont bizalmi légkört teremt, amiben teljesen önmagad lehetsz. Ha még keresed, hogy ki vagy, és mire vágysz az életedben, kérdésekkel segít, hogy rátalálj a válaszokra. Vele ítélkezés nélkül fedezheted fel, mi is a legjobb számodra.

2. Együtt felállíthatjátok a pontos célokat

Az egyik legérdekesebb feladat a célalkotás – sokszor ugyanis az első gondolatként meghatározott célok mögött sokkal mélyebb vágyak rejlenek. Mi lehet a legbensőbb vágyad? Nem az, amiről mindenki tud, sokkal inkább, amit félve rejtegetsz, mert még magadnak sem mered bevallani. Gondolkoztál már rajta?

3. Tisztává, mérhetővé, átláthatóvá teszi az utat

A coaching során nemcsak felállítjuk a célt, át is beszéljük, mindezt hogyan érjük majd el. Minden egyes apró részletét megtervezzük. Céljaink elérésében sokszor visszatartó erő a félelem, ha azonban átlátjuk a felmerülő akadályokat, fel is tudunk készülni rájuk. (Mint említettük, a terápiás módszerekhez képest a coaching a jelenre fókuszál, és kicsit gyakorlatiasabb megközelítést ad.)

4. Visszacsatol, számonkér

Néha jó lenne, ha egy-egy elhatározásnál valaki megkérdezné, valóban megcsináltuk-e, amit elterveztünk. A coaching egy partneri kapcsolat, tehát ha a kliensnek szüksége van arra, hogy valaki számonkérje a haladást, ebben is hű társ tud lenni.

5. Fókuszáltat 

Segít arra koncentrálni, ami számodra a legfontosabb irány. Sokszor annyi fele akarunk megfelelni, hogy elveszítjük a fókuszt a munka-magánélet egyensúlyban is. Egy coach segíthet tisztázni, mi az, ami valóban fontos számunkra, és mi az, amit csak mások miatt csinálunk meg. 

6. Segít csökkenteni a stresszt

A stressz és a szorongás lassan már a mindennapjaink részévé vált, de nem kell, hogy kikészítsen minket. Teljesen kiszűrni nem tudjuk, de azon dolgozhatunk (például különböző mindfulness technikákkal), hogyan kezeljük és reagáljunk rá. 

7. Kísér, amíg csak szükséges

A coach segít megtalálni a motivációt, amivel a cél nemcsak egy elérendő feladat lesz, hanem új szokássá is válhat. Végigkísér az úton, a kezdetektől egészen a megvalósításig. A folyamat során olyan mechanizmusokat tanulhatunk magunkról, amelyek segíthetnek később is a hasonló helyzetekkel megbirkózni. 

8. Álomból valóság

Gyerekként tele vagyunk álmokkal arról, hogyan szeretnénk élni, aztán ahogy telnek az évek, egyre több dolgot húzunk ki a listánkról, mondván: „Ó, ez már úgysem sikerülhet”. De biztos, hogy mindent ki kell húzni arról a listáról? Ha kívülről nézel az életedre, úgy élsz, ahogy mindig is szerettél volna? A coaching folyamat során olyan életet teremthetünk magunknak, amilyet valóban szívesen élünk. Persze ehhez a változáshoz nekünk is sok munkát kell beletenni. 

A cikk szerzője: Dóczy Júlia life- és mindfulness coach

Kiemelt kép: Getty Images