Influenzajárvány: most az unokák védhetik meg a nagyszülőket

Az idei influenzajárványban kulcsszerepe lesz a fészekimmunitásnak. De mi is az pontosan?

Az elmúlt két évben a maszkviselés és egyéb hatások következtében veszítettek intenzitásukból a szezonális influenzajárványok. Az immunrendszerünk azonban a két évig tartó távolságtartás miatt csökkent, így most fogékonyabbak lehetünk a betegségre. A gyermekorvos-infektológus szakértő az idei járványt emiatt és az eddigi számok alapján is erősnek várja, mely veszélyes a gyerekekre és az idősekre nézve is. Mit tehetnek a szülők, hogy gyermekük és a nagyszülők is védetten vészeljék át a szezont?

Az influenza vírus potenciálisan halálos vírus. Évente sok ezer magyar ember hal meg a következtében, elsősorban időskorúak. A magyarországi adatok is azt mutatják, hogy a halálozás jellemzően kiugró az év első három hónapjában. Magyarországon az influenzajárvány még csak a kezdeti felmenő ágban van. Csak utólag lehet megmondani, hogy milyen mértékű, ráadásul nincs kötelező bejelentési kötelezettség az influenza vonatkozásában, azaz csak becsült számok lesznek. Azt sem látjuk pontosan még, hogy a gyermekeket mennyire fogja érinteni az idei szezonális influenzajárvány, ugyanakkor bizonyos jelekből arra lehet következtetni, hogy az idei járvány súlyosabb lesz, mint amit az előző években tapasztaltunk. Az adatokból most az látszik, hogy 2022 decemberében és 2023 január első hetében több fertőzést azonosítottak, mint a 2021-22-es év fordulóján. „Az én becslésem az, hogy kifejezett influenzajárvány lesz idén. Az már látható, hogy az influenza A törzse terjed majdnem kizárólagos jelleggel Magyarországon csakúgy, mint Európában is” – ismerteti az adatokat Dr. Papp László gyermekorvos, infektológus szakorvos.

influenza

Az idei járvány súlyosabb lesz, mint amit az előző években tapasztaltunk. (Fotó forrása: SimpleImages/Getty Images)

Az idei járvány lefutását befolyásoló tényezők

A COVID-19 világjárvány miatti kétéves távolságtartás mindenki immunrendszerét lazsálásra kényszerítette, azaz a gyermekektől az aggastyánig mindenkinek gyengébb most a védekezőrendszere. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy egyénenként a gyermekek a gyengébb immunrendszerük okán most fogékonyabbak, a fertőzöttek több vírust fognak a légúti hámsejtjeiken termelni (felső légúti “viral load”), és ezért ragályosabbak is lesznek. „Ennek következményét látjuk a nyugati világban, az ottani gyermekkórházak megteltek. Sok a súlyos primer vírusos tüdőgyulladásos gyerek, sok a másodlagos bakteriális felülfertőződéstől szenvedő is, mely közül némelyik szintén invazív, súlyos vagy életveszélyes fertőzést eredményez – mondja el Dr. Papp László. – Gyermekeknél súlyos lefolyású lehet a primer vírusos tüdőgyulladás, ami légzési elégtelenséghez vezethet. Súlyos idegrendszeri szövődmények is kialakulhatnak, például agyvelőgyulladás vagy Guillain-Barré szindróma. Sokszor viszont – mivel a vírus annyira igénybe veszi a szervezet védekező rendszerét, hogy valójában ki is meríti azt – szekunder bakteriális fertőzések ütik fel a fejüket. Ezek közül számos invazív fertőzéssé fajulhat, mint a szepszis vagy az agyhártyagyulladás, mely az életet is kiolthatja.”

Fészekimmunitás

A vírust azonban nemcsak az intézményekben fogják egymás között terjeszteni a gyermekek, hanem azt hazaviszik és a felnőtt családtagokat, szülőket, és a velük együtt élő nagyszülőket is megfertőzhetik. A Covid pandémia idején bevezetett fészek-immunitás fogalmát jó most is észben tartani. Az egy háztartásban élők egészségét védi az, aki, amennyiben tudja, felveszi az oltást. „Nem lehet elégszer hangsúlyozni: akinek a nagyszülő egészsége fontos, az a gyermekét és magát is beoltatja influenza elleni védőoltással. Amikor a nagyszülőket felkeressük, célszerű beoltva és szájmaszkban tenni ezt, főleg akkor, ha még légúti tüneteink is vannak, az ő egészségük megóvása érdekében – kéri mindenkitől Dr. Papp László.

Forrás: Flow/RMC Clinics; Kiemelt kép: Terry Vine/Getty Images