A SARS-CoV-2 megjelenése előtt minden februárban az influenzaszezon tetőzése volt a téma. 2021-ben a szigorú védőintézkedések hatására ez elmaradt, de mi várható ebben az évben, különös tekintettel a gyerekekre?

Decemberben kezdődik, áprilisig tart, februárban tetőzik. Ennyire kiszámítható volt 2020. előtt a téli megbetegedések legrettegettebb vírusa, az influenza. Aztán jött a Covid-19, és az influenza szinte teljesen eltűnt.  Átlagosan ugyanis egy influenzás ember maximum 2 másikat tud megfertőzni, a koronavírussal szembeni intézkedések – a maszkhasználat, a gyakori kézfertőtlenítés, a távolságtartás – pedig éppen ennek az esélyét minimalizálták gyakorlatilag a nullára.

Mi várható idén?

A szakemberek tavaly ősszel megkongatták a vészharangot, hogy a visszavont óvintézkedések miatt a lakosság akár 30-40%-a elkaphatja tavaszig az influenzát a koronavírus előtti 15-20%-kal szemben. Ha ezt levetítjük az 1,4 millió 14 éven aluli gyerekre, több mint 400 ezer fertőzött kis betegről beszélhetünk. Szerencsére az eddigi adatok egyelőre mást mutatnak: novembertől január végéig 28.049 gyerek fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami az előrejelzett érték csupán 7%-a.

Ennek fényében remélhetően kevés a valószínűsége annak, hogy idén komoly influenzajárvánnyal kelljen szembenézni.

Ahhoz azonban, hogy a számok ezentúl is kedvezően alakuljanak, a koronavírus-járvány ötödik hullámának enyhülése ellenére is szükség van most a maszkhasználatra, a fertőtlenítésre és a távolságtartásra. 

Hogyan védjük a legkisebbeket a fertőzéstől? 

A gyerekek, főleg a legfiatalabb korosztály esetében a felnőttektől elvárt óvintézkedések kevésbé alkalmazhatók, ezért az ő esetükben az óvoda, a bölcsőde és persze a szülők feladata odafigyelni a fokozott higiéniára. Nagyon fontos, hogy az intézményekben alaposan fertőtlenítsenek, legyen szó a közösségi terekről csakúgy, mint a játékokról. A kicsik saját törölközőjüket használják, amiket legalább 2 naponta ajánlott kimosni. Étkezés közben is fontos a figyelem: ne igyanak bele a másik poharába, vagy épp nyúljanak át a másik tányérjába megkóstolni kis barátjuk ebédjét.

A szülők a kicsik immunerősítésével tehetnek a legtöbbet. Az egészséges, változatos étkezés és a megfelelő vitaminbevitel mellett a gyakori friss levegőn tartózkodás is sokat számít.

Ha tehetjük, ne vigyük őket zsúfolt helyre, most inkább nélkülük intézzük a bevásárlást, és a saját egészségünk védelméről is gondoskodjunk, hogy ne tőlünk kapják el a légúti betegségeket. Mindezek mellett érdemes az otthonunkat is felkészíteni, ugyanis  a légtisztítók, a párásítók, illetve a gyakori fertőtlenítés szintén nagyban csökkenthetik a megbetegedések és továbbfertőzés kockázatát. Természetesen felnőttként is érdemes betartani a koronavírus-járvány kirobbanása óta már megszokott higiéniai előírásokat: a gyakori kézmosás, a kezek fertőtlenítése és a maszkhasználat nemcsak a gyerekek egészségét óvja. Megfontolhatjuk az influenza elleni védőoltás beadatását is.

Innovatív vizsgálatok

A különböző légúti betegségek nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, de ezek diagnosztizálására már számos korszerű eszköz állhat a gyermekorvosok rendelkezésére. „Az innovatív műszereknek a háziorvosi rendelőkben is helyük van. Az úgynevezett POCT (point of care testing) eszközök mintegy mini laborként működve az ellátás helyszínén teszik lehetővé a vizsgálatokat. A háziorvosok így már a rendelőben pontosan megállapíthatják a betegségek okát és típusát anélkül, hogy a beteg gyerekeket további kivizsgálásra küldenék – mondta Horváth Magyary Voljc Nóra, a K&H Gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat zsűritagja.”
Dr. Molnár Bernadett Ágnes, a nyíregyházi 26.sz. gyermekorvosi körzet házi gyermekorvosa elmondta, hogy működnek ezek: „A POCT eszközök napi szinten segítik munkánkat abban, hogy a tünetek alapján valószínűsíthető betegségek számát lecsökkentsük, és pontos diagnózist állítsunk fel.

Ezekkel az innovatív műszerekkel percek alatt meg tudjuk állapítani, vírus vagy baktérium okozza a tüneteket, milyen a kis beteg tüdőkapacitása, vagy nagyfelbontású videóképen keresztül láthatjuk a gyermek belső fülét.

Jelenleg leginkább légúti megbetegedésekkel fordulnak hozzánk, de a kezelés szempontjából nem mindegy, hogy influenzáról, a kicsik körében komolyabb tüneteket is okozó légúti óriássejtes vírusról (RSV) vagy éppen nátháról van szó. Ezen kórokozók megkülönböztetése kardinális lehet a gyógyítás szempontjából, a korszerű műszereknek hála pedig mindez gyorsan, pontosan és fájdalommentesen történhet.” 

forrás: K&H Gyógyvarázs, kiemelt kép: Getty Images