Jill Biden, az amerikai first lady a ruháival üzen

Ki gondolta volna, hogy egyezik az ízlése Carrie Bradshaw-val?

Dr. Jill Biden nevét akkor jegyezte meg a világ, amikor férjét, Joe Bident megválasztották az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökének. Január 20-án lesz két éve, hogy a demokrata politikust beiktatták, ez idő alatt pedig a first lady – aki az észak-virginiai főiskola angolprofesszora – is aktívan részt vett a közéletben. Az első évében úgy járta Amerikát, mintha egyszemélyes küldetésen lenne, próbálta minél többekhez eljuttatni az információt: mennyire fontos, hogy beoltassák magukat a Covid–19 elleni vakcinával. A második évében is akadtak nehézségek, férje népszerűsége igencsak lecsökkent, így ismét útra kelt, hogy az elnök legfőbb szószólójaként a rámutasson a Biden-kormány eredményeire, célkitűzéseire. Jill Biden mindeközben a jótékonyságra is nagy figyelmet fordít: alapítója a Biden Mellkasi Egészségért létrehozott nonprofit szervezetnek, társalapítója az Olvasótársak programnak és a Biden Alapítványnak. (Néhány napja egyébként bőrrák miatt műtötték, erről itt írtunk.)

A tevékenységeit bemutató rövid összefoglalónkból is sejthető, hogy a first ladynek rengeteg hivatalos eseményen kell részt vennie – és teszi ezt mindig makulátlan megjelenéssel. Midi hosszúságú szoknyák és ruhák, galléros kabátok, tökéletesen rá szabott sziluettek, játék a színekkel és a mintákkal: Jill Biden mestere az elegáns és kifinomult szetteknek (akárcsak ezek a korábbi first ladyk), ruhatára átgondolt és időtálló, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jó néhány darabját újra és újra viseli. Outfitjei, amelyek épp olyan jól működnek a Fehér Házban, mint a főiskolai osztálytermekben, tükrözik a személyiségét, professzionalitást sugároznak – és sokszor fontos üzenetet is hordoznak. Visszafogott stílusa mögött (sokkal visszafogottabb, mint a divatszabályokra fittyet hányó francia Brigitte Macroné) pedig több minden rejlik, mint gondolnád!

Viselj hazait!

Az elnök beiktatásától kezdve egyértelmű volt, hogy az új first lady fedőneve akár a kifinomultság is lehetne. A 2021. január 20-án tartott ünnepségre Jill Biden egy meseszép égkék szettet választott, amelyet a New York-i Alexandra O’Neill tervezett. Az elnök felesége – Michelle Obama korábbi first ladyhez hasonlóan – azóta is előszeretettel viseli amerikai tervezők ruháit, hogy ezzel is ráirányítsa a figyelmet az ország tehetséges dizájnereire.

Joe Biden és dr. Jill Biden (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

2021 júniusában, amikor Cornwallba utazott, hogy II. Erzsébet brit királynővel találkozzon, szintén egy fiatal amerikai divattervező, Adam Lippes kosztümjét viselte. Az egygombos babakék blézer és az azonos anyagból készült ruha tökéletesen illett a windsori kastélyban tartott vasárnapi teázáshoz.

Jill Biden és II. Erzsébet királynő (Fotó: Pool/Max Mumby/Getty Images)

Az amerikai divattervezők nagy megtiszteltetésként élik meg, ha a first lady tőlük vásárol ruhát egy-egy alkalomra. Az 1996-ban alapított Monique Lhuillier brand, amely leginkább káprázatos menyasszonyi ruháiról híres, büszkén tette közzé Instagram-oldalán, hogy tavaly Jill Biden az ő csipkeruhájukat válaszotta a Fehér Házban tartott Cinco de Mayo ünnepségre.

Virágom, virágom

Jill Biden legalább annyira rajong a virágmintás ruhadarabokért, mint a kék összes árnyalatáért. Már férje választási győzelmének estéjén, 2020. november 7-én is egy sötétkék alapon virágmintás Oscar de la Renta ruhát viselt. Érdekesség, hogy miután ez a fotó körbejárta a világot, a csinos dizájnerdarab 5690 dolláros (több mint kétmillió forintos) ára ellenére is azonnal hiánycikk lett.

Joe Biden és Jill Biden (Fotó: Sarah Silbiger/Bloomberg via Getty Images)

Hogy mennyire menő húzás egy first ladytől nagy, hangsúlyos mintás ruhadarabokba bújni, azt az is jól példázza, hogy Jill Biden egyszer összeöltözött az extravagáns stílusáról híres Carrie Bradshaw-val is.

Sarah Jessica Parker (Fotó: James Devaney/GC Images)

Sarah Jessica Parker az És egyszer csak… első évadának egyik részében tűnt fel ebben a magnóliamintás Oscar de la Renta ruhában, amelyet az elnök felesége egy, a washingtoni Kennedy Centerben tartott eseményre választott magának 2022 januárjában.

De ezért a tavaszi virágoskertet idéző, rózsaszín Oscar de la Renta ruháért is odáig vagyunk, amelyben Jill Biden Kelly Clarkson műsorában jelent meg 2022 októberében.

Jill Biden és Kelly Clarkson (Fotó: Weiss Eubanks/NBCUniversal via Getty Images)

Ruhával mondom el

A 71 éves first lady nemcsak arra figyel, hogy az amerikai márkákat támogassa, és hogy megjelenése alkalomhoz illő és stílusos legyen, de arra is, hogy ruháival egy-egy fontos üzenetet is közvetítsen. Joe Biden beiktatási ünnepségének estéjén például egy olyan Gabriela Hearst estélyit viselt, amely igen megható jelentéssel bírt. A ruhára kézzel hímezték rá az összes amerikai állam hivatalos virágát, ezzel is utalva arra, hogy az államok összetartoznak, egységet alkotnak, akár egy tökéletesen megkomponált virágcsokor. „Az egység volt a fő inspiráció a kreáció megalkotásakor – írta az amerikai divattervező az Instagramon. – Az egység erőt ad, és erre van szükség az előttünk álló úthoz.”

Jill Biden (fehér ruhában) a családja társaságában (Fotó: Joshua Roberts-Pool/Getty Images)

Jill Biden persze más országokért is kiáll, ha a helyzet úgy kívánja. Egy 2022. március 2-án tartott állami rendezvényen Ukrajna támogatását fejezte ki ruhájával. A mélykék, hosszú ujjú estélyi kézelőjén az éles szeműek kiszúrhatták az ukrán ellenállás jelképét, a napraforgót.

Okszána Markarova ukrán noagykövet és Jill Biden (Fotó: Win McNamee/Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images