Jill Biden amerikai first ladynél múlt héten találtak több gyanús elváltozást, ami miatt tegnap végül megműtötték.

Jill Biden múlt héten járt egy rutin bőrrákszűrésen, amely során a first lady bőrén több elváltozást találtak. Tegnap meg is műtötték: az úgynevezett Mohs-féle mikrográfikus sebészettel (ennek során vékony bőrrétegeket vágnak le az érintett területről, majd mindegyiküket alaposan megnézik, hogy rákra utaló jeleket találjanak, az eljárás pedig addig folytatódik, amíg a ráknak nincs nyoma, így megmaradnak az egészséges szövetek, és csökken a további kezelés szükségessége) két rákos bőrelváltozást távolítottak el, egy harmadikat pedig a bal szemhéjáról vettek le el és küldtek vizsgálatra – közölte a Fehér Ház orvosa, Kevin O’Connor, aki közleményben tudatta, hogy az elváltozás bazálsejtes karcinóma, vagyis basilioma. Ez a daganattípus a melanomával ellentétben nem a bőr pigmentsejtjeiből, hanem a hámsejtekből indul ki.

A 71 éves first lady Joe Biden elnök kíséretében több mint nyolc órát töltött a Walter Reed Nemzeti Katonai Orvosi Központban a műtét miatt. Szóvivője, Vanessa Valdivia  szerint Jill Biden „jól van és jó a hangulata”. Orvosa nem számít arra, hogy további beavatkozásokra lesz szükség.

„A bazálsejtes karcinóma elváltozások nem hajlamosak terjedni, vagyis áttétet képezni, mint ahogyan azt néhány súlyosabb bőrrák, például a melanóma vagy a laphámrák teszi.

Ezek azonban képesek arra, hogy megnőjenek, ami jelentősebb problémát, valamint nagyobb kihívást jelent a sebészi eltávolítás során” – tette még hozzá O’Connor.

A Biden házaspár egyébként szenvedélyes támogatója a rák elleni küzdelemnek. Joe Biden fia, Beau 2015-ben, 46 évesen agydaganatban halt meg. Tavaly Biden elnök bejelentette, hogy a következő 25 évben legalább 50%-kal csökkenteni kívánja a rák okozta halálozási arányt az USA-ban a Cancer Moonshot program újjáélesztésére tett erőfeszítések részeként.

Beau Biden és apja, Joe Biden 2008 augusztusában. (Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

A legfőbb ok: a napártalom

A bőrdaganatok nagy részét az UV-sugárzás okozza (ezért is oly fontos az egész éves napvédelem!) és ezeknek kb. 30-40 százaléka a fejen és a nyakon alakul ki, ezért ezeken a területeken a már egészen apró elváltozásokra is oda kell figyelni. Az arcbőrön megjelenő fénykárosodás által okozott tünetek hosszú évekig panaszmentesen, szinte észrevétlenül vannak jelen, ezért is fontos a rendszeres (évente elvégzett) dermatoszkópos szűrővizsgálat, hiszen ott a betegséget már korai stádiumában felismerhetik, így természetesen nagyobb eséllyel lesz gyógyítható, bármelyik elváltozás (laphámdaganat, basilioma vagy melanóma  – utóbbi nem bőrrák, hiszen a bőr elváltozása, hanem a bőrben lévő, pigment termelő sejtekből alakul ki) jelenik meg.

A nem festékes bőrrákoknak alapvetően két típusa van: az egyik az úgynevezett bazálsejtes karcinóma (basalioma), míg a másik az úgynevezett laphámrák (spinalioma). A Házipatika szerint a basalioma a fehér bőrű emberek leggyakoribb daganata, szinte minden harmadik ember élete során legalább egyszer szembesül ezzel a ráktípussal. A laphámrákennél ritkább, előfordulása nagyjából tizede a basaliomának. A nem festékes bőrrák fő tünete az, hogy jellegtelen, nem barna, nem is sötét, nem is vörös, rendszerint bőrszínű képletek jelennek meg a bőrön. Amikor  ez nagyobbá válik, akkor varasodhat a teteje, sőt ki is sebesedhet, vérezhet is. Leginkább olyan, mint egy nem gyógyuló seb.

A napártalom mindkét daganattípusnál kockázatnövelő tényező, de amíg a laphámráknál a napon összesen eltöltött idő számít, addig a bazálsejtes típus megjelenéséért inkább a leégések számítanak.

A bazálsejtes karcinómánál, tehát annál, ami Jill Bidennek is volt, számít a genetikai háttér is. 

Kiemelt kép:  Jill Biden listens 2022 májusában – Fotó: Anna Moneymaker/Getty Images