Nem kell órákig sikálgatni ahhoz, hogy rendezett és tiszta legyen a lakás!

Sokan szeretnek takarítani, és szintén sokan lehetnek azok, akik mondjuk hozzám hasonlóan szeretik a tisztaságot, de takarítani már nem annyira a szívügyük. Ennek persze több oka is lehet, de az egyik legfontosabb az örökös időhiány (legalábbis nekem), így mindig kutatom azokat a trükköket és „hekkeket”, amikkel gyorsabban végzek a nemszeretem feladatokkal, és viszonylag kis erőfeszítéssel teszem rendbe az otthonomat. (Ezeknek a tippeknek köszönhetően pedig hatékonyan rá tudjuk venni magunkat arra is, hogy egyáltalán elkezdjük a takarítást.) Ez egyébként nem csak esztétikailag lenne fontos, hiszen a kutatások azt mutatják, hogy a koronavírus-járványt követően minden eddiginél többen takarítanak minden egyes nap. De hogy ne menjen rá az összes szabadidőnk a „második műszakra”, összegyűjtöttem a kedvenc tippjeimet, amikkel seperc alatt tiszta és higiénikus lesz a lakás.

Zacskót a zuhanyrózsára

Ha a zuhanyrózsánkat eltömítette a vízkő, akkor csomagoljuk be egy ecettel töltött műanyag zacskóba, amit gumiszalaggal rögzítünk. Hagyjuk állni 30 percig, addig pihenjünk vagy csináljunk valami mást, és az idő letelte után a zuhanyzfej olyan lesz, mint új korában.

Porszívóval a konyhaszekrényeket 

Erre nem igazán gondoltam, míg nem olvastam a Better Homes & Garden magazin tanácsait, pedig ez hasznos eszköz lehet a nehezen hozzáférhető szekrényrészek tisztításában. Használjuk a porszívó kefés fejét a por és a morzsák felszedéséhez a szekrények belsejében, a külső felületük takarítására pedig Debra Johnson, a Merry Maids munkatársa azt javasolja, hogy a vasalatok körüli területet tisztítsuk meg meleg vízzel, a felületüket pedig olajos bútortisztító keverékével megnedvesített ruhával.

Mindenkiben rejtőzik egy Monica Geller (Fotó: Getty Images)

Tiszta szőnyeg villámgyorsan

A szőnyeg sok háztartás mumusa, hiszen a hosszú (hosszabb) szövetszálak között megannyi kosz és kórokozó bújhat meg, főleg ha szeretünk vendégeket fogadni, és mondjuk háziállataink is vannak. Az egyik tippünk ennek mérséklésére az, hogy mindenképpen és szigorúan csak cipő nélkül menjünk rájuk (bár ez sokaknál alap), és kérjük erre a vendégeket is. De persze ilyenkor sem árt néhanap egy kis mélytisztítás. Egy szita (vagy esetemben fém tésztaszűrő) segítségével szórjunk szódabikarbónát a szövetre, hagyjuk néhány órát vagy ideális esetben egy éjszakán át hatni, majd porszívózzuk fel alaposan.

Talpnyom a padlón

A cipő néha zavaró gumicsíkot hagyhat a padlón, amit nem mindig egyszerű eltávolítani. Azonban meglepő, de elég hozzá egy közönséges teniszlabda, amivel finoman ledörzsölhetjük a foltokat a felületről.

Zoknival a redőnyökért

A Clean My Space munkatársa, Melissa Maker zoknit használ portörlőnek. Húzzunk egy régi (de tiszta) zoknit az egyik kezükre, és spricceljük le vízzel. Ezután fogjuk meg egyesével redőnypaneleket, és húzzuk végig a zokniborítású kezünkkel az egyik végétől a másikig, ezzel eltávolítva a port a lamellák mindkét oldaláról.

Tiszta mikró

A mikrohullámú sütő tisztítása fáradságos feladatnak tűnhet, legalábbis én mindig szeretem halasztani. Van azonban egy gyors és környezetbarát módja annak, hogy újra csillogóan tisztává váljon: egyszerűen tegyünk néhány szelet citromot egy tál vízbe, amibe tegyünk egy fogpiszkálót, hogy megakadályozzuk a felforrást. A tálat tegyük a mikróba, és állítsuk be az időzítőt három-öt percre (én a legmagasabb fokozaton szoktam). Ez minden zsírt és szennyeződést fellazít, és szuper könnyű lesz egy ronggyal letörölni.

Foltmentes ablakok

Az ablakok, tükrök és egyéb üvegfelületek (például a jó öreg zuhanykabin) tisztítása sem a legkellemesebb feladat, mivel a csíkokat és a vízkőfoltokat macera eltüntetni. Utóbbira azonban nagyszerű a házi üvegtisztító: egyszerűen keverjünk össze fehér ecetet desztillált vízzel és egy csepp illóolajjal, rázzuk össze, majd permetezzük az üvegre, és töröljük le. Az ablakokat pedig a legszebben nem mással, mint sima mosogatószeres vízzel tudjuk lemosni. Azonban ügyeljünk arra, hogy ez semmiképpen se balzsamos vagy kézápolóval dúsított változat legyen (hanem „fapados”), mivel a kéznek kedves adalékok homályossá tehetik.

Mosogatógép-tablettát a mosógépbe

Igen, jól olvastátok. Ezt a tippet egy Facebook-csoportban olvastam, és meglepő módon bevált, legalábbis eddig. A lényege, hogy az egyébként a mosogatógépbe való tablettát dobjuk be a mosógép dobjába, és (üresen) indítsunk el egy programot. Ez gyönyörűen leszedi a lerakódásokat a dobról, és kellemes, tiszta illatot hagy maga után. Hasonló eredményre számíthatunk, ha egy kupaknyi ecetet öntünk a dobba egy kanál szódabikarbónával együtt, majd elindítunk gyors centrifugálást.

Kiemelt kép: Getty Images / Canva