Kiderült, mi okozta a szupermodell Tatjana Patitz halálát

Az egész világot megrázta Tatjana Patitz halálának híre.

Tatjana Patitz Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista és Christy Turlington mellett a nyolcvanas-kilencvenes évek leghíresebb szupermodell-gárdájának tagja volt, a korszak leghíresebb magazinjainak borítóján és videoklipekben is rendszeresen szerepelt. A német modell az 1980-as évek végén vált világhírűvé, amikor Peter Lindbergh fotós az 1990. januári brit Vogue ikonikus fekete-fehér címlapjára tette őt. Ezután a képen szereplő szupermodellek (Cindy Crawford, Christy Turlington, Naomi Campbel és Linda Evangelista) George Michael Freedom ’90 című ikonikus videoklipjében is együtt szerepeltek, amit később több fórum is beválogatott a világ legismertebb és legjobban sikerült zenés videói közé (mi itt írtunk erről a legendás videoklipről részletesebben).

Az 56 éves szupermodell halálhírét a Vogue hozta le elsőként január 11-én, mostanra pedig az is kiderült, hogy a nő mellrákkal való küzdelemben veszítette életét. Az információt a sztár ügynöke is megerősítette.

„A fiát, a nővérét és a szüleit hagyta hátra. Mindannyiunkat lesújtott a halála. Együttérző lélek volt, kedves és nagylelkű, az állatok jogainak lelkes szószólója. Az egyik legfontosabb ügy, amit támogatott, a vadlovak védelme volt” – nyilatkozta Corinne Nicolas a People-nak.

Patitz 1966. március 25-én született Hamburgban, Németországban, majd gyermekkorát Svédországban töltötte. Patitz idejének legnagyobb részét Kaliforniában töltötte, ahol a reflektorfénytől távol élt és nevelte fiát, a 2004 novemberében született Jonah-t. Az egykori szupermodell az Amerikai Vadlovak Menedékének nagykövete volt.

Fényűző pályafutása során hatszor került a Vogue címlapjára, és megszámolhatatlan alkalommal sétált a legnagyobb divatházak kifutóin. Olyan világmárkákkal dolgozott együtt, mint a Chanel, Donna Karan, Vivienne Westwood – utoljára 2019-ben a Milánói Divathéten lépett kifutóra az Etro divatház 2019/20-as őszi/téli bemutatóján.

Patitzra rengeteg rajongó és szakmabeli emlékezett meg az elmúlt nap során, közöttük Anna Wintour, Eva Herzigova Cindy Crawford, Helena Christensen és Amber Valletta is.

Még mindig rengeteg életet követel a mellrák

Csak az utóbbi években is több ismert ember életét is követelte a mellrák, például a Girls Aloud énekesnője, Sarah Harding, a musicalsztár Olivia Newton-John, Bimba Bosé modell, Marnie Schulenburg színésznő is ezzel a betegséggel való küzdelmében veszítette életét – közülük többen tragikusan fiatalon.

A mellrák még mindig az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, de korai felismerés esetén nem ritkán viszonylag jó eséllyel gyógyítható. Ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatra. 

„A rendszeres mammográfiai vizsgálatok időben kimutatják a meglévő emlőrákot, amivel a felmérések alapján 16-40 százalékkal csökkentik a halálozást az emlőrákos betegek körében” – hangsúlyozta a Nők Lapjának októberben Dr. Tasnádi Tünde, a békéscsabai Oliva Med Magánklinika radiológusa.

Kiemelt kép: Tatjana Patitz a Chanel 1992/93-mas tavaszi/nyári kollekciójának bemutatóján 1992 januárjában, a Párizsi Divathét kifutóján – Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images